cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
peter van dalen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juni 2022 door ChristenUnie

CU-Europarlementariër Peter van Dalen: "Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne wordt immense opgave"

Het is positief dat Oekraïne bij de EU wil. Tegelijkertijd kan dat land niet toetreden op basis van een ‘light-pakket’. Dat vindt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

De Europese Commissie adviseerde vrijdag om Oekraïne kandidaat-lid te maken van de EU. Europarlementariër Peter van Dalen is positief-kritisch over het Commissievoorstel: “We moeten inzetten op een kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne, want dat land hoort bij Europa.” Tegelijkertijd verwacht Van Dalen een lang en ingewikkeld toelatingsproces: “Volgens de Europese Commissie zou Oekraïne al 70 procent van de EU-regels geïmplementeerd hebben, maar waar het echt om gaat is die overige dertig procent. Ook op gebied van de rechtsstaat, aanpak van corruptie en de vrij pers moet het goed gesteld zijn. Kortom, het gaat om een immense opgave voor Oekraïne.”

Van Dalen benadrukt verder dat het belangrijk is dat de Oekraïense regering de nodige hervormingen doorvoert: “Het EU-lidmaatschap van Oekraïne is net zoiets als voetballen in de eredivisie. Daar kun je alleen aan meedoen als je gekwalificeerd bent. Oekraïne moet aan dezelfde eisen voldoen als alle andere landen die bij de EU willen horen.”

Van Dalen ziet Oekraïne in de toekomst graag EU-lid worden: “We zullen Oekraïne op zijn merites beoordelen.”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Voorlopig heeft Zelensky gekozen voor dictatuur door beslaglegging en verbod deze week van de grootste oppositiepartij (OPPL). de leider ervan heeft sinds een maand een huisarrest. kritische nieuwszenders en -sites zijn al verboden sinds vorig jaar. Wel mooie vergelijking overigens, de EU als de corrupte sportwereld. Benieuwd wat voldoende “kwalificatie” op dit vlak gaat zijn om bij de club te mogen horen.