cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Brian Houston
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2022 door Patrick Goede

Ex-pastors Hillsong: "Brian Houston zette ons onder druk om kerkbezittingen over te maken"

De voormalige voorgangers Vera en Zhenya Kasevich, die twintig jaar pastors waren voor Hillsong Kiev en Moskou, zeggen dat ze onder druk zijn gezet toen ze in 2014 de kerk probeerden te verlaten. Hillsong-oprichter Brian Houston zou hen gevraagd hebben om kerkbezittingen in de vorm van geld en gebouwen over te dragen. Hij zou daarmee het netwerk van megakerk Hillsong hebben willen verrijken, beweren de twee volgens een rapport van ABC Australia.

Het echtpaar dat uiteindelijk in 2014 na ruim twintig jaar Hillsong vertrok naar de Verenigde Staten, zegt dat Houston en general manager George Aghajanian zelfs dreigden met het laten ontsporen van hun immigratieplannen als ze niet meewerkten aan het overdragen van geld en de opbrengst van de verkoop van hun kerkgebouw. 

Brian Houston heeft alle aantijgingen aan zijn adres ontkend volgens de Christian Post. Documenten die door general manager Aghajanian werden ondertekend laten zien dat hij hen vroeg om het doen van "een vrijwillige donatie" met betrekking tot de opbrengsten van de de verkoop van een kerkgebouw en 230.000 dollar cash.

Excessen
De Kasevichs startten in 1992 hun kerk met financiële hulp van Hillsong. Ook al noemden ze hun kerk ook Hillsong, volgens hen bleven ze onafhankelijk. In 2008 was de kerk inmiddels flink tot bloei gekomen en werd er 1 miljoen dollar aan opbrengsten gegenereerd door donaties. Vanaf dat moment interesseerde Houston zich in hun werk, menen de Kasevichs.

Zhenya Kasevich vertelt: "We moesten 13.000 dollar betalen voor eersteklas-vliegtickets van de Verenigde Staten naar de Oekraïne." Hij en zijn vrouw voelden zich niet comfortabel bij deze excessen. "We konden niet in de ogen van de arme mensen kijken en hen vertellen dat we hun offers gebruikten voor onze eigen genoegdoening en luxe levensstijl."

Ze beginnen vragen te stellen aan Hillsong en in een e-mail die geciteerd wordt in het rapport zou Aghajanian ten tijde van hun op handen zijnde immigratie gezegd hebben dat ze "het erg lastig" voor de Kasevichs kunnen maken met betrekking tot de Amerikaanse autoriteiten.

Zuur
Houston zou in een andere veronderstelde mail gezegd hebben dat het echtpaar "veel te vrezen heeft" en dat zijn general manager "veel bruikbare informatie over hen heeft die interessant zou kunnen zijn voor de Amerikaanse ambassade".

Vera Kasevich: "Hij zei eigenlijk gewoon: 'Dit is mijn kerk. Ik kan jullie het leven zuur maken'." Volgens ABC Australia heeft Houston deze aantijgingen in een reactie afgedaan als 'complete nonsens' en ontkende hij gedreigd te hebben het verstieren van hun immigratieplannen.

Nu ze al acht jaar in Amerika zitten is het echtpaar niet langer bang om zich uit te spreken. "We zijn acht jaar lang stil gebleven, maar nu zijn we veilig", zegt Zhenya.

In 2010 kwam uit een onderzoek van Barry Bowen van de Trinity Foundation naar voren dat Hillsong alleen al in de VS meer dan 40 miljoen dollar aan vastgoed in de vorm van kerkgebouwen bezat. Vanwege alle recente schandalen is de kerk inmiddels 9 van zijn 16 kerken in de Verenigde Staten kwijtgeraakt, dat meldt de New York Times.

Lees ook: Brian Houston is ontmaskerd (en mag nu nog dieper leren leven van genade).


Brian Houston
- Kunnen we nog wel naar muziek van Hillsong blijven luisteren?
- Brian Houston neemt ontslag bij megakerk Hillsong
- Brian Houston is ontmaskerd (en mag nu nog dieper leren leven van genade)
- Voormalig werknemer: 'Hillsong schonk grote geldbedragen aan Brian Houston, familie en andere kerkleiders'
- Hillsong Worship annuleert tour met Casting Crowns; Brian Houston boos op kerkbestuur
Meer over Brian Houston »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen