cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rik Bokelman cvandaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

01 april 2022 door Nienke Alblas

Riks moeder overleed bijna aan een hartaanval: "Ik voelde haar pijn, zoals God onze pijn voelt"

Op een regenachtige dag ontvangt Rik Bokelman een verontrustend telefoontje. Zijn moeder heeft een hartaanval gehad. "Ik zal nooit vergeten hoe het was om mijn moeder te zien in een ambulance", vertelt de directeur van cvandaag, de nieuwe naam van CIP.nl, over de schokkende gebeurtenis. Middenin de schrik, het verdriet en de angst leerde Rik een bijzondere les over God.

Rik zijn ouders haalde zijn drie kinderen op uit school toen zijn moeder plotseling op de grond viel. "Mijn dochter zag het en waarschuwde meteen mijn vader: 'Opa, opa! Oma is gevallen!' Mijn vader stapte de auto uit, probeerde met trillende handen 112 te bellen en begon ondertussen met iets wat ik bizar vind als ik erbij stilstaat. Hij ging zijn vrouw, met wie hij al tientallen jaren getrouwd is, reanimeren. Hij probeerde letterlijk het leven weer in haar terug te pompen", aldus Rik.

Bekijk de video waarin Rik zijn getuigenis vertelt:

Omstanders hielpen de vader van Rik en haalden een AED om het hart weer op gang te brengen. Na drie schokken kwam de moeder van Rik weer tot leven. Ondertussen was hij met spoed onderweg naar zijn ouders en kinderen. "Toen ik daar aankwam stond mijn vader naast de hulpdiensten. Hij staarde voor zich uit", herhaalt Rik. "Ik kan me niet inbeelden hoe verschrikkelijk het moet zijn om je eigen vrouw te reanimeren."

In de ambulance trof Rik zijn moeder. Ze was inmiddels weer bij zinnen en werd goed in de gaten gehouden onderweg naar het ziekenhuis voor verdere controles. "Het was net of de dood nog niet helemaal weg was." Rik nam afscheid van zijn moeder. "Ik wist niet of ik haar nog levend terug zou zien."

Gelukkig loopt het verhaal goed af. De moeder van Rik heeft meerdere bypasses gehad en is herstellende van de hartoperatie, maar in de week na het voorval kreeg Rik zelf steken in zijn hart. "Ik dacht dat ik ook een hartaanval kreegt", zegt Rik ernstig. "Nadat ik het na had gevraagd bleek dat familieleden vaak de pijn van hun geliefden ervaren wanneer er iets ernstigs gebeurt. En dat deed me denken aan God. Hij voelt ook onze pijn wanneer wij pijn hebben."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Wat een bijzondere gebeurtenis Rik, bedankt voor het delen. En wat een mooie les ook die je mocht leren. Dat God een God van nabij is en dat Hij zich ontfermde en weet heeft van onze pijn. Heerlijk dat je moeder weer leeft. Gods zegen!