Afghanistan nieuwe nummer 1 Ranglijst Christenvervolging
Waar Noord-Korea tientallen jaren bovenaan de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors stond, heeft Afghanistan die dubieuze eer in 2022. Wereldwijd is de vervolging van christenen tot extreme hoogte gestegen: 360 miljoen christenen, een stijging van 20 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Eén op de 7 christenen kan zijn geloof niet in vrijheid beleven. Daarmee is een nieuw dieptepunt bereikt voor de vrijheid van godsdienst wereldwijd, meldt de organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen.
Onderzoekers van de ranglijst schetsen een gitzwart beeld voor de kleine ondergrondse christelijke gemeenschap in Afghanistan: christenen worden geëxecuteerd als hun geloof wordt ontdekt. Sinds de machtsovername van de taliban in augustus gaan talibanstrijders van deur tot deur om christenen op te sporen en te executeren. Afghanistan is nu het gevaarlijkste land ter wereld om christen te zijn. Op bekering tot het christelijk geloof staat de doodstraf. Afghaanse christenen zijn op de vlucht geslagen naar opvangkampen in aangrenzende landen, of duiken onder in eigen land uit vrees voor ontdekking. Vrouwen en meisjes lijden nog zwaarder dan mannen en zijn extra op hun hoede om niet te eindigen als jihadbruid of als talibanslavin.
Extremisten hebben vrij spel
De machtsovername van de taliban en het vertrek van westerse strijdkrachten uit Afghanistan, is een impuls voor islamitische extremisten wereldwijd. “Naast voortzetting van het onnoemelijke lijden van de Afghaanse bevolking, krijgen extremisten wereldwijd een helder signaal: zij kunnen ongecontroleerd doorgaan met hun gewelddadige streven naar macht en invloed”, constateert Open Doors-directeur Maarten Dees. "Christenen in Afghanistan hebben nauwelijks leefruimte in eigen land.”
Na de val van Kaboel vierden moslimextremisten in Pakistan feest. In Nigeria leidde de machtsovername door de taliban tot een opleving van gewelddadige aanvallen tegen christenen. Extremisten vermoordden afgelopen jaar 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof, een kwart meer dan het jaar daarvoor. Het Afrikaanse land steeg van de 9e naar de 7e plaats op de Ranglijst Christenvervolging.
Steeds meer is zichtbaar dat christenen en andere minderheidsgroepen niet kunnen rekenen op hun eigen overheid voor bescherming. Ook in de Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali zijn fors hogere scores te zien van geweld tegen christenen. Sub-Sahara Afrika is de regio met het meeste geweld tegen christenen en daar groeit de angst voor verdere ontwrichting.
Belangrijke trend: technologie
China zet massaal nieuwe technologie in om de greep op de persoonlijke levenssfeer van christenen te verstevigen. De coronacrisis wordt aangegrepen om de kerk tegen te werken; officieel heet het dat het ‘nationale belang’ niet mag worden ondermijnd. In mei vorig jaar werd nieuwe wetgeving ingevoerd die religieuze leiders verplicht ‘hun moederland lief te hebben, en de leiders van de Communistische Partij (CP) en het socialistische systeem te ondersteunen’. Landen als India en Myanmar zien China als lichtend voorbeeld als het gaat om ‘nationale eenheid’ te bewaren boven ‘verscheidenheid’. Een vergelijkbaar systeem gebaseerd op loyaliteit en homogeniteit is te zien in landen als Myanmar (nr. 12), Sri Lanka (nr. 52) en Maleisië (nr. 50). ‘Eén land, één volk, één religie’ is het credo.
Volledige ranglijst
Behalve Afghanistan maken ook Noord-Korea, Somalië, Libië, Jemen, Eritrea, Nigeria, Pakistan, Iran en India de top 10 van de Ranglijst Christenvervolging compleet. Hier vind je het volledige overzicht en alle landen die Open Doors in de top 50 schaart.
Praatmee