cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Moeten we ons zorgen maken over geradicaliseerde complotchristenen? - CIP Podcast

Vorige week werd een christelijke coronademonstrant opgepakt voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag. "In internetfilmpjes waarin deze Max van den Berg zich uitspreekt, vielen mij twee dingen op: allerhande vergaande complottheorieën én zijn geloof in God", vertelt CIP-redacteur Patrick Simons in de CIP Podcast.

"Ik wil er twee dingen over zeggen. Allereerst vind ik dat we voorzichtig moeten zijn met oordelen", stelt Simons. "Dat zeg ik tegen mensen die zeggen dat Sigrid Kaag en Hugo de Jonge van satan zijn, maar dat zeg ik net zo goed tegen mensen die keihard over Max van den Berg oordelen. Ik keur zijn actie zeer af, ik keur zijn gedachten over vergaande complottheorieën af, maar dat wil niet zeggen dat ik moet oordelen over zijn geloof in God en Jezus Christus. Wie ben ik om dat te doen? Wie is iemand anders om dat te doen? Eerlijk gezegd denk ik zelf dat het een oprecht christen is die verstrikt is geraakt in die theorieën en een beetje in de war is. Hij is hard geraakt door de coronacrisis: baan kwijt, geen huis om in te wonen. En daardoor is hij verstrikt geraakt in een soort trechter van complottheorieën, denk ik.Verder maak ik me oprecht ernstige zorgen over het aantal geradicaliseerde christenen aan alle kanten. Ik heb het al eerder gehad over christenen die wegen blokkeren voor het klimaat, terwijl ze burgerlijk ongehoorzaam zijn gaan ze avondmaal vieren tijdens die blokkade. Maar het aantal christenen dat totaal ongefundeerde complottheorieën wat corona betreft aanhangt, is ook schrikbarend hoog. Ik zie op tal van thema’s christenen radicaliseren. Wat mij betreft is er maar één oplossing om dat te voorkomen: dicht bij het Woord blijven, dicht bij God blijven. In liefde proberen te leven met je naasten en je omgeving, zelfs als je vindt dat je onrecht wordt aangedaan. En blijven vertrouwen dat het goed komt. Of misschien wel: blijven vertrouwen dat het God komt."

Beluister het volledige fragment over de opgepakte coronademonstrant vanaf minuut 6:05

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Jammer dat hier ook het gevaar bestaat dat de excessen als maat gezien gaan worden voor een bepaalde groep. Voorbeeld: soms worden baptisten nu nog aangesproken op het gekke gedrag van Jan van Leiden in 1534. Terwijl de gewone mensen (ook toen!) enkel het verlangen hadden om dicht bij de Heere te leven. Ik denk dat het nu ook zo is. Het excessieve gedrag van één persoon is wat gezien wordt. Maar dat zegt totaal niets over de meeste christenen. Maar er wordt wel een oordeel over de hele groep aan gehangen.