cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerk Bulgarije
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 december 2021 door Redactie

Bulgaarse overheid bestempelt niet-orthodoxe christenen als 'sektarisch'

Twee Bulgaarse voorgangers dienden een aanklacht in bij het Europese Gerechtshof van Mensenrechten tegen de lokale autoriteiten. Voorgangers Tonchev en Kiryakov stellen dat de Bulgaarse overheid aan bangmakerij doet door een brief waarin zij zich negatief uitlaten over niet-orthodoxe kerken. De zaak is aangenomen door het gerechtshof in Strasbourg. Christelijke belangenbehartiger Alliance Defending Freedom (ADF) staat de voorgangers bij in het juridische proces.

In de brief van de Bulgaarse overheid worden niet-orthodoxe kerken als sektes bestempeld. "We schrikken erg van de brief. We dachten dat na de val van het communisme, we eindelijk vrij het evangelie konden prediken en uitleven. Maar er is een opnieuw negatieve beeldvorming in de media en door de overheid. Bulgaren worden gewaarschuwd voor niet-orthodoxe christenen die  als gevaarlijk en sektarisch worden bestempeld", aldus voorganger Kiryakov.

"De overheid heeft de taak religieuze vrijheid te respecteren. Toch zie je in Bulgarije het tegenovergestelde gebeuren. De overheid heeft besloten dat de theologie en overtuigingen van niet-orthodoxe christenen niet gegrond zijn. Zij waarschuwen een hele stad voor de mogelijke negatieve invloed van de gelovigen. De brief van de overheid is niet ingetrokken en de lokale rechter weigert de zaak te behandelen. Het is belangrijk dat hier wat aan gedaan wordt. ADF staat voorgangers Tonchev en Kiryakov juridisch bij in het Europese Gerechtshof voor Mensenrechten. We komen niet alleen op voor hun religieuze vrijheid, maar voor alle religieuze minderheden in Bulgarije. Iedereen heeft het recht om te leven volgens hun geloof, zonder vijandigheid van hun omgeving of de overheid", aldus Robert Clarke van ADF.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

“De overheid heeft besloten dat de theologie en overtuigingen van niet-orthodoxe christenen niet gegrond zijn”. Als dat zo is, laten ze dat dan maar met bijbelse argumenten aantonen.