cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
zweedse kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 december 2021 door Redactie

Zweedse kerk wil onderzoek naar apartheid in Israël

Er is verdeeldheid in de Zweedse Kerk over het handelen van Israël in het conflict met Palestina. Verschillende kerkelijke leiders van het grote kerkverband geven aan dat Israël mogelijk een apartheidsstaat vormt waarin andere rechten gelden voor verschillende bevolkingsgroepen, meldt CNE News. Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Zweedse Kerk stemde de meerderheid van de aanwezigen in met het voorstel onderzoek te doen naar discriminatie in het Heilige Land.

De Zweedse Kerk wordt geleid door 251 gekozen leiders uit drie partijen: de Sociaal-Democraten, de Centrale Partij en de Zweedse Democraten. Vooral de Sociaal-Democraten waren betrokken bij de secularisatie van de kerk in de afgelopen eeuw en hebben nog steeds een flinke vinger in de pap in dit proces. Jaarlijks komen de verkozen leiders bijeen onder leiding van veertien Zweedse bisschoppen. Op de bijeenkomst van 2021 werd een motie behandeld waarin werd voorgesteld opnieuw te kijken naar welke positie de kerk in moet nemen in het internationale conflict tussen Israël en Palestina. Het voorstel geeft aan dat de Zweedse Kerk niet weg kan kijken van eventuele misstanden in Israël. De meerderheid stemde (127 stemmen voor, tegenover 103 stemmen tegen) voor nader onderzoek naar mogelijke apartheid in Israël.

Daniël Tissel is een van de onderschrijvers van het voorstel. "We zijn niet tegen Israël en zeggen niet dat Israël een apartheidsstaat is. We zijn tegen antisemitisme", benadrukt Tissel. "We bekritiseren niet alleen het handelen van Israël, maar ook dat van Hamas. Het onderzoek moet je zien in bredere context." De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) is blij met de beslissing van de Zweedse Kerk. "Er is steeds meer erkenning voor de realiteit", schrijft HRW op Twitter. Zij prijzen de kerk voor het "bestrijden van apartheid ondanks aanzienlijke druk."

De bisschoppen zijn het niet eens met het besluit van de bijeenkomst. "Als bisschoppen houden we van onze kerk en zijn we blij met de bestuurssystemen. Dat weerhoudt ons er echter niet van om stellig afstand te nemen van de beslissing van de kerkleiders in deze kwestie. Het besluit van de bijeenkomst besmeurt het land Israël en onze band met Zweedse Joden", aldus de reactie van de bisschoppen. Volgens de Zweedse bisschoppen is het als kerk niet relevant om zich te mengen in de internationale, politieke kwestie. "We zijn een geloofsgemeenschap, geen gemeenschap van standpunten."


Conflict Israel-Palestijnen
- Israëls eenzame strijd, terwijl de radicale islam oprukt
- Pastor David Zadok blikt terug op rakettenregen in Israël: "Als kerk gingen we door een lastige periode"
- Van der Staaij en Segers over Israëlisch-Palestijns conflict: "Partijen moeten met elkaar om tafel"
- Palestijnse voorganger Munir Kakish roept christenen op om voor vrede te bidden
- Een wapenstilstand is geen haatstilstand
Meer over Conflict Israel-Palestijnen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als kerk zou je altijd achter Israel moeten staan. Je weet hoeveel leugens er worden verteld over Israel, dingen verdraaid, sancties door de VN , gewoon abnormaal, 500 sancties en Noord Korea en andere landen waar Christenen vervolgd worden amper tot niets. Gen 12:2-3 De Heer zal zegenen wie achter Israel zal staan. Nederland en een hoop andere westerse landen onthouden van stemming. Heel kwalijk en gaan tegen Gods belofte in. Jeruzalem verdelen en de Golanhoogvlakte aan Syrie geven, ongelofelijk.