cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Prof. dr. Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt

De coronamaatregelen moeten vanwege de oplopende besmettingen opnieuw worden ingevoerd in de Biblebelt. Dat bepleit epidemioloog Arnold Bosman. In het Radio 1-programma Dit is de Dag reageert prof. dr. Arnold Huijgen op het pleidooi van Bosman. "Ik vind het een heel slecht idee om dit soort maatregelen te nemen", zegt de christelijke gereformeerde hoogleraar.

"Er is een voortdurende focus op de Biblebelt. Urk heeft de laagste vaccinatiegraad van Nederland en ook de laagste besmettingscijfers. En dat laatste hoor je dan weer niet. Ik denk dat we moeten oppassen voor stigmatiseren, wat met de Biblebelt heel erg veel gebeurd. Dit gaat ten koste van het draagvlak."

"Wat is nu eigenlijk het probleem?", vraagt Huijgen zich af. "Iedereen die het wil heeft zich laten vaccineren. Hugo de Jonge heeft terecht gezegd: je neemt het vaccin of je loopt een keer het virus op. Er zijn mensen die liever het risico lopen om het virus op te lopen. En dan? Stijgen de ziekenhuisopnames? In absolute aantallen gaat het over heel weinig mensen."

Waar in de zomer achter de grote steden de studentensteden kwamen, gaat het nu om diverse plaatsen in de Biblebelt. In een week tijd is het aantal positieve testen in Staphorst met 173 procent gestegen. Ook andere plaatsen in de Biblebelt kenden een behoorlijke stijging van het aantal besmette personen. Het aantal positieve testen schoot in Barneveld (44 procent), Veenendaal (36 procent) en Ede (21 procent) behoorlijk omhoog. 

Het coronadashboard laat zien dat er sinds 11 september niet of nauwelijks mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen, ondanks de toename van het aantal coronabesmettingen. 'De media staan weer bol van corona hel en verdoemenis in de Biblebelt', merkt journalist Annelies Strikje op via Twitter naar aanleiding van mediaberichtgeving over coronabesmettingen in de Biblebelt. 'Feiten checken is niet meer van belang bij de media. Een positieve test = geen ziektegeval of aangetoonde besmettelijkheid. Het is ordinaire propaganda om de heilige vaccinatiegraad omhoog te brengen, terwijl er niets aan de hand is in de BibleBelt', maakt de journalist duidelijk.

Klik hier om het volledige gesprek met Huijgen en Bosman terug te luisteren.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Als je een tiener of een twintiger bent en je mag geen of wil geen prik halen, maar je wil toch gewoon eenvoudig naar de bios of naar de MC Donalds, dan is corona krijgen de makkelijkste oplossing...weinig tot nagenoeg geen risico voor die groep en vervolgens mag je na 7 dagen gewoon 180 dagen lang overal in met een coronapas.... super handig....Daarna verloopt je pas.