Een boodschap voor wie muziek van Hillsong en Bethel onbijbels vindt

God25 augustus 2021 Sam Storms
Sam Storms

Misschien hebben jullie ook onlangs de noodkreet van Mackenzie Morgan, een Amerikaanse aanbiddingsleider, gezien. Zij en haar kerk hebben besloten om niet langer liederen van Bethel Music en Hillsong Worship te zingen. Nadat ze onderzoek deed naar de leer van Bethel en Hillsong kwam ze tot de conclusie dat het te gevaarlijk was om een lied te zingen dat afkomstig is van iemand die tot deze kerkstromingen behoort.

Morgan maakt duidelijk dat als het gaat om gemeenschappelijk liederen zingen in de kerk “theologie ertoe doet”. “Het doet ertoe”, zegt ze, “of een lied een zwakke theologische basis heeft en de heiligheid van onze God niet of nauwelijks wordt weergegeven.” Ik kan het niet met haar eens zijn.

Hier in mijn kerk Bridgeway Church zingen we geen liederen die in strijd zijn met de Bijbel, ongeacht wie het heeft geschreven en of we de melodie leuk vinden.

Stelt God aanbidding van iemand met een stijve, statige houding met de handen langs het lichaam of in de zakken gepropt meer op prijs dan de aanbidding van iemand die de handen opheft?

Morgan maakt zich ook zorgen over het feit bij het zingen van liederen van Bethel en Hillsong “royalties” aan hen worden betaald, en hiermee stilzwijgend “hun valse evangelieboodschap” wordt verspreid. Ze vervolgt: “Wat als de meerderheid van de kerk op een dwaalspoor wordt gezet door middel van muziek die een soevereine en heilige God niet waardig is? Zou God blij zijn met lichten? Met rookmachines? Met de obsessie van handen in de lucht en een ‘reactie’ vanuit het publiek? Met luide worshipavonden en liedjes die Hij niet goedkeurt?”

Zelf houd ik niet van de stroboscooplampen die zo vaak in kerkdiensten worden gebruikt. Ik weiger gebruik te maken van rookmachines. Maar Morgans verwijzing naar het opsteken van handen verbaast me. Heeft ze de vele verwijzingen in de Bijbel over het hoofd gezien? Heeft ze niet stilgestaan bij de symbolische en spirituele aard hiervan en andere fysieke houdingen om God te aanbidden? Ik ben nieuwsgierig: stelt God aanbidding van iemand met een stijve, statige houding met de handen langs het lichaam of in de zakken gepropt meer op prijs dan de aanbidding van iemand die de handen opheft?

En moeten we geen “reactie” van de massa verwachten? Ik las in de Bijbel over vreugdekreten en proclamaties als ‘heilig, heilig, heilig!’ en andere vormen van dankzegging. En wat is het alternatief voor luide aanbiddingsavonden? Rustige of zachte worshipbijeenkomsten? En zoals ik al zei, keurt niemand liedjes goed die God niet zou ‘goedkeuren’.

Laat duidelijk zijn: ik sluit mijn ogen niet voor de schandalen die Hillsong op z’n kop hebben gezet. Ik onderschrijf op geen enkele manier bepaalde aanbiddingsmethoden die in verschillende kerken worden gebruikt om kunstmatig emoties op te wekken of mensen te manipuleren tot bepaald gedrag. Iedere kerk, of het nu Bethel, Hillsong of onze kerk Bridgeway is, zou zich moeten verbinden met een vanuit het Woord van God geïnspireerde leer.

Als iemand namens Bethel deze leer onderwijst, handelt hij of zij niet in overeenstemming met de officiële geloofsverklaring van de kerk.

Mackenzie Morgan dringt erop aan om “de belijdenis van kerken te lezen en te vergelijken met het onderwijs uit de Bijbel”. Dat heb ik dus maar gedaan. Bethels geloofsbelijdenis is diep evangelisch-orthodox en in lijn met de historische geloofsbelijdenissen binnen het christendom. Ze bevestigen de Drie-eenheid, het gezag van de Bijbel, de menswording en maagdelijke geboorte van Jezus Christus, zijn plaatsvervangende dood aan het kruis, lichamelijke opstanding en hemelvaart. Ze verklaren expliciet dat Jezus “waarachtig God” en “waarachtig mens” is. Ze bevestigen bovendien dat we zijn gered door genade en geloof in de persoon en het werk van Jezus. Ze geloven ook in de wederkomst van Christus en de realiteit van hemel en hel.

Deze verklaring verdient wél meer duidelijkheid: ‘Wij geloven dat het zegevierende, verlossende werk van Christus aan het kruis ons bevrijdt van de macht van de vijand – zonde, leugens, ziekte en kwelling.’

Ik geloof dit ook maar de vraag is wanneer we bevrijding van ‘ziekte’ mogen verwachten, dat moet ook duidelijk vermeld worden. Maar er wordt geen link gelegd met het welvaartsevangelie. Als iemand namens Bethel deze leer onderwijst, handelt hij of zij niet in overeenstemming met de officiële geloofsverklaring van de kerk.

Ik ben verbijsterd over hoe en op welke basis Morgan hen beschuldigt van het prediken van een ‘vals evangelie’. Zij prediken redding door genade alleen, in Christus. Hun hoop op een eeuwig leven verbinden zij aan het offer, de verzoenende dood en lichamelijke opstandig van Jezus. Als sommigen binnen Bethel of Hillsong het zogenaamde welvaartsevangelie geloven, hebben ze het natuurlijk bij het verkeerde eind. Maar hoe ernstig deze fout ook is (en dat is het!), aanhangers van deze leer zijn niet voor eeuwig verloren.

Je kunt van mening verschillen met Hillsong en Bethel over hun bedieningspraktijk. Ik ook. Maar we zullen voor eeuwig met deze mensen zingen rond de troon van het Lam.

Vinden er bij Bethel bedieningspraktijken plaats die twijfelachtig zijn zonder expliciete onderbouwing vanuit de Bijbel? Ja. Maar dat maakt van hen geen ketters en ze verdienen geen cynische minachting. Als de critici van hen meer tijd zouden besteden aan gebed voor hen in plaats van het schrijven van hyperkritische recensies, zouden dergelijke praktijken in de loop van de tijd misschien afnemen. Laat me tegelijkertijd zeggen dat we net zo vurig moeten bidden voor Morgan en degenen die het met haar standpunt eens zijn. Ik moet denken aan de aansporing van Paulus aan de kerk in Rome: ‘En de God van de volharding en van de vertroosting moge u geven onderling eensgezind te zijn in overeenstemming met Christus Jezus, opdat u eensgezind, met één mond, de God en Vader van onze Heere Jezus Christus verheerlijkt (Romeinen 15:5-6).’

Morgan zegt geen liederen te zingen die ‘een soevereine en heilige God onwaardig zijn’. Goed van haar en ik ben het met haar eens. Ik hoop dat niemand zulke liederen zou zingen. En als door Bethel of Hillsong gecomponeerde liederen beneden de waardigheid van de grote God zijn, zing ze dan niet. Maar ik daag iedereen uit om teksten van deze liederen te laten zien en mij duidelijk te maken wat er gevaarlijk of onbijbels aan is.

Je kunt van mening verschillen met Hillsong en Bethel over hun bedieningspraktijk. Ik ook. Maar we zullen voor eeuwig met deze mensen zingen rond de troon van het Lam. Zij zijn onze broeders en zusters in Christus. Niemand is in de positie om hen af te keuren als niet wedergeboren ongelovigen, omdat ze anders over muziek denken dan jij.

Hoe zit het met Morgans bezorgdheid dat we door het zingen van liederen van Bethel en Hillsong royalty’s aan deze kerken betalen? Nou, laat me Morgan een aantal vragen stellen.

Waar trek jij de grens over waar je geld naartoe gaat? Het zal in deze wereld moeilijk zijn te overleven als je weigert gebruik te maken van een lied, boek of ander product waarmee je reclame maakt voor iets dat je als onbijbels beschouwt.

Blijf je romans en andere boeken lezen van niet-christelijke auteurs, zodat je met die aankoop bijdraagt aan hun onbijbelse levensstijl?

Moet ik alle boeken uit mijn bibliotheek weggooien die zijn geschreven door Joodse geleerden omdat ze Jezus als Messias verwerpen? Dan heb ik het over boeken met diepgaande en leerzame inzichten in het Oude Testament en andere historische en tekstuele kwesties. Heb jij ooit zulke boeken gekocht? Zou je ze kopen?

Hoe zit het met de talrijke wetenschappelijke bronnen die enorm helpen bij ons begrip van de bijbelse talen, achtergronden en culturele contexten? Moet ik afzien van het meerdelige ‘Anchor Bible Dictionary’ omdat een paar van de makers waarschijnlijk geen wedergeboren christen zijn?

Heb je geweigerd om boodschappen te doen bij Kroger en Target omdat ze pro-LHBTI zijn? Ondersteun je met een aankoop van hun product niet indirect die beweging?

Heb je geweigerd om je kinderen mee te nemen naar Disney World vanwege hun wijdverbreide en zichtbare standpunt over het homohuwelijk?

Tank je niet bij benzinestations die banden hebben met oliemaatschappijen die Plannend Parenthood (een Amerikaanse non-profitorganisatie die abortus faciliteert, red.) financieren?

Blijf je romans en andere boeken lezen van niet-christelijke auteurs, zodat je met die aankoop bijdraagt aan hun onbijbelse levensstijl?

Zing je niet langer ‘Een vaste burcht is onze God’ omdat schrijver Maarten Luther in zijn latere jaren gruwelijke antisemitische uitspraken deed?

Weigeren om aanbiddingsliederen te zingen is zowel onpraktisch als absurd en zal alleen maar leiden tot een wettische en farizeïsche kerkcultuur.

Maak je gebruik van Facebook en Twitter, twee bedrijven die eigendom zijn en beheerd worden door ongelovigen die zowel de LHBTI-beweging als abortus steunen?

Stop je met het zingen van ‘It is well with my soul’ omdat de maker van het lied, Horatio Spafford, het bestaan van de hel ontkent en zich schuldig heeft gemaakt aan frauduleuze financiële transacties?

Lees je nooit meer boeken van Jonathan Edwards of preken van George Whitefield omdat ze allebei slaven hebben gehad?

Weigeren om aanbiddingsliederen te zingen is zowel onpraktisch als absurd en zal alleen maar leiden tot een wettische en farizeïsche kerkcultuur. Als je ervoor kiest om iedereen die op basis van je geloofsleer een ander standpunt inneemt te cancelen, zul je in je eigen echokamer terechtkomen, geïsoleerd en alleen. Jezelf trots op de schouder kloppend, omdat je één van de weinigen bent die ‘het goede doet’.

Ik kies ervoor om bijbels te blijven leven, ook ik wat ik preek en zing, maar doe dit zonder andere christenen te berispen en/of te cancelen omdat een mening over een secundaire kwestie of bedieningsstijl mij niet bevalt.

Bovenstaand artikel werd besproken in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 25:20

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Sam Storms is een invloedrijke theoloog en pastor uit de charismatische beweging in de Verenigde Staten. De voormalig voorman van de Evangelical Theological Society is momenteel voorganger van de Bridgeway Church in Oklahoma City. Bovenstaande blog verscheen onlangs op zijn website.

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol

Opperrabbijn
Column

De zegen en de vloek van sociale media

In zijn nieuwste dagboek gaat opperrabbijn Jacobs onder meer in op de zegen en de vloek van sociale media. Daarnaast gaat hij in op het incident in Middelburg waarbij hakenkruizen op een synagoge werden gespoten. De opperrabbijn betwijfelt of het om

Jalil Mashali
Nieuws

Christelijke taxichauffeur krijgt megaboete na plakken bijbelvers op voertuig 

Een christelijke taxichauffeur uit het Duitse Essen is onlangs door lokale autoriteiten op de bon geslingerd. Reden hiervoor is een sticker met een bijbelvers die de man op zijn voertuig plakte. Als de taxichauffeur weigert de sticker te verwijderen,

Mozambique
Nieuws

Islamitisch geweld in Mozambique neemt toe: Ook kerken en christenen doelwit

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden d

Ron van der Spoel
Video

In deze video behandelt Ron van der Spoel de zegenbede uit Numeri 6

Iedere zondag sluiten we onze kerkdienst af met de zegen en vaak is dat die uit Numeri 6: 'De Heere zegent u en behoede u. De Heere doet Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Heere verheft Zijn aangezicht over u en geve u vrede.' Deze z

ds. W. Pieters
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is, maar telkens slaat de angst toe'

'In Romeinen 6:16 gaat het over de twee soorten slaven. Of de slaaf van zonde tot dood, of van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid. Kan het zijn dat je je allebei die slaven voelt en bent (nee, toch?) Ik geloof dat Jezus ook voor mij gestorven is, m

Meerartikelen

André van Grol
Verdieping

Heviger vervolging leidt tot forse groei aantal christenen

De vervolging van christenen zal dit jaar verder toenemen. Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024? Digitale controle van bijvoorbeeld Chinese christenen is een van de zorgelijkste ontwikkelingen. Als eerste trend noem ik de doorgaande radicali

Ds. D.M. Heikoop over het verlangen naar God
Video

Ds. Heikoop bespreekt herkenbare geloofsvraag van dichter Psalm 42

Waarom is God nu niet nabij? Deze vraag kan heel herkenbaar zijn. Zo ook voor de dichter van Psalm 42. Hij voelt een afstand tot God en mist Gods nabijheid. In deze Psalm verwoord de dichter zijn verlangen om weer dicht bij Hem te zijn. Ds. D.M. Heik

Leo Fijen
Nieuws

KRO-NCRV-gezicht Leo Fijen presenteert zijn laatste Geloofsgesprek

Na ruim 14 jaar en 700 gesprekken voert Leo Fijen aanstaande zondag zijn laatste Geloofsgesprek. Het KRO-NCRV-gezicht presenteerde sinds januari 2010 het bekende zondagochtendprogramma waarin katholieken openhartig over hun geloof spreken. Het zondag

Adieu God?
Nieuws

Nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ met Caroline van der Plas en John van den Heuvel

EO-presentator Tijs van den Brink trapt het dertiende seizoen van Adieu God? af met BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. Een nieuw seizoen met diepe gesprekken over geloof, ongeloof en alles wat daar tussenin zit. Andere gasten die hun verhalen de

Bevindelijke prediking
Recensie

Het boek ‘Bevindelijke prediking’ laat diversiteit aan visies op bevinding zien

De reacties op het boek 'Bevindelijke prediking' worden over het algemeen als ‘vriendelijk vrijblijvend’ getypeerd. Maar mogen bevindelijke preken op de snijtafel worden gelegd van zelfreflectie en wetenschap? Zo ja, dan komen er drie vragen aan de o

Johannes de Vries en Miriam Atya
Video

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power. De Vries is sinds vorig jaar werkzaam voor Stichting Present Nederland, nadat hij jarenlang werkte als hoofd voorlichting namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Atya

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom eten en drinken we samen tijdens het avondmaal?

Op de televisie wordt verslag gedaan van een staatsbezoek. Buitenlandse diplomaten zijn in ons land te gast, en worden vorstelijk ontvangen. De vriendschap tussen beide landen wordt gevierd met een staatsbanket, een officiële maaltijd met de belangri

Anne van der Bijl
Boekfragment

Vuur de kanonnen van de Heer niet af met het buskruit van de duivel

Ben jij klaar om de confrontatie aan te gaan met de reus die God in jouw leven toelaat? Misschien weet je dat niet zeker totdat je tegenover hem staat. Toch zijn er een aantal dingen die erop wijzen dat je er klaar voor bent.  De echte strijd tegen G

Casey Tait
Interview

Casey Tait verhuisde naar Jeruzalem: "Ik wilde begrijpen waarom Israël belangrijk is voor God"

In Jeruzalem leeft een jonge vrouw met een bijzonder verhaal en roeping. De Amerikaanse Casey Tait verruilde de uitgestrekte vlaktes van North Carolina voor het Midden-Oosten, en heeft haar thuis gevonden in Israël. Een land dat nu verscheurd wordt d

prof. dr. Henk van den Belt
Preekverslag

Prof. dr. Van den Belt over bloedwraak in de Bijbel: “De wortel van de doodslag leeft ook in ons hart”

“De moord van Kaïn op Abel was geen vlaag van verstandsverbijstering. Het heeft een diepe wortel: concurrentiestrijd en het gevoel de mindere te zijn”, maakt prof. dr. Henk van den Belt duidelijk. Naar aanleiding van de moord van Kaïn op Abel in Gene

Leah
Nieuws

Zes jaar na haar ontvoering inspireert dit Nigeriaanse christelijke meisje nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hope

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp is Jezus de enige 'foto' die we van God hebben

"Je zou kunnen zeggen dat Jezus de enige foto is die we van God hebben ontvangen", merkt Wilkin van de Kamp op in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De bekende christelijke auteur en spreker merkt op dat Jezus exact toont hoe