cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Urk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juli 2021 door Redactie

Amsterdams D66-raadslid wijst na vernietigend rapport over homohaat richting Urk: "Daar zijn het witte vissers"

Homodiscriminatie komt in Amsterdam veelvuldig voor. Uit een recent verschenen rapport blijkt dat de daders daarbij vaak allochtonen zijn. Het rapport, dat gedateerd is in februari, komt nu tijdens het reces pas naar buiten. Opvallend is dat een Amsterdamse D66-wethouder alsnog naar het christelijke Urk wijst als het om homohaat gaat.

Dat homohaat vaak voorkomt bij mensen met een niet-Nederlandse achtergrond is voor veel mensen geen verrassing. Zo ook niet voor Annabel Nanninga, fractievoorzitter van JA21 in Amsterdam. ”Je verwacht het niet”, reageert ze op Twitter. Voor de camera van PowNed gaat ze dieper op het onderwerp in. ”Ik ben verbijsterd”, stelt ze sarcastisch. ”Het is goed dat zelfs in de gemeente Amsterdam, waar ze het wegkijken tot een kunst hebben verheven, een rapport op tafel ligt waar zwart op wit instaat wat jij en ik al decennialang weten: met name islamitische jongeren vallen homo’s lastig op straat.”

De reactie van D66-raadslid Jan-Bert Vroege springt echter veel meer in het oog. Het Amsterdamse raadslid weigert in te gaan op het feit dat uit het rapport blijkt dat het voornamelijk om niet-Westerse allochtone jongeren met een islamitische afkomst gaat die homo’s lastigvallen. Hij wijst daarbij onder meer naar Urk. ”De doelgroep die de homo-agressie veroorzaakt, zijn bijna altijd jonge mannen tussen 15 en 22 jaar in groepsverband”, reageert hij. Als de verslaggeefster vervolgens stelt dat het om jongeren van een niet-Westerse allochtone afkomst gaat, haalt hij Urk erbij. ”Dat ligt eraan. Als je op Urk kijkt zijn het vaak witte jongens met een vissersachtergrond, kijk je in Twente zijn het misschien boeren en in Amsterdam zijn het meer jongens van een niet-Westerse achtergrond.”

Annabel Nanninga reageert daar vervolgens weer op via Twitter: ”Sneu hoe D66 Amsterdam probeert om Urk de schuld te geven. Moet wel gezegd worden dat D66 Amsterdam in ieder geval durft te reageren, zij het volkomen dichtgetikt. GroenLinks was daar te laf voor. Ze zeiden ook al tegen De Telegraaf dat ze het rapport niet hebben gelezen. Ze blijven de feiten doodzwijgen en wegkijken dus.” Dat laatste is overigens op z’n minst opvallend te noemen, aangezien het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink.

De verwijzing van Vroege naar Urk stuit ook op Twitter op behoorlijk veel weerstand. Daarbij wordt onder meer verwezen naar een interview dat De Stentor enkele jaren geleden had met Teunis Ruiten, die zich als homo in Amsterdam niet meer veilig voelde. Hij verhuisde vervolgens naar Urk waar hij oorspronkelijk juist was weggevlucht als jonge homo. Maar waar hij vroeger vaak gepest werd vanwege zijn geaardheid, werd Urk na zijn verhuizing vanuit Amsterdam voor Ruiten een veilige haven: ”We voelen ons hier veilig. Urk gaat met de tijd mee.” Ook zijn vriend voelt zich thuis in het christelijke vissersdorp: ”Teunis en ik werden bespuugd toen we hand in hand door Amsterdam liepen. Op Urk gebeurt dat niet. Mensen kijken ons hooguit even na.”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Sydney Smeets is volgens mij ook blank....liep te rotzooien met minderjarige jongens. Ik snap D666 wel. Het is altijd handig de aandacht van je eigen bezoedelde blazoen af te leiden, door anderen zwart te maken.

Voor alle duidelijkheid: Sydney Smeets was van D666,