cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Palestijnse christenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2021 door Munir Kakish

Palestijnse voorganger Munir Kakish roept christenen op om voor vrede te bidden

"Alleen de Vredevorst, de Here Jezus Christus, kan vrede brengen in de harten van een ieder in het Heilige Land, Palestijnen en Israëlieten", zegt eerwaarde Munir Kakish, voorganger van een evangelische gemeente in Ramallah. Hij schreef onderstaande blog voor Allarab News.

Jezus vertelde zijn discipelen in Mattheüs 5 vers 9: "Zalig zijn de vredestichters, zij zullen zonen van God genoemd worden."

Daarom zijn we in deze pijnlijke dagen aan het bidden voor vrede. We vasten voor vrede.

We slaan onze ogen op naar omhoog, want in Psalm 121:1-2 lezen we: "Ik richt mijn ogen op naar de bergen, waar komt mijn hulp vandaan? Mijn hulp komt van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft." 

Alleen de Vredevorst, de Here Jezus Christus, kan vrede brengen in de harten van een ieder in het Heilige Land, Palestijnen en israëlieten. Dit is onze hoop. Het kinderliedje zingt: "De wielen van de bus gaan rond en rond, rond en rond, rond en rond." En nu vinden we onszelf opnieuw in een nieuwe cyclus van geweld in dit land. Ontsprongen uit historische omstandigheden en verwaarloosing die tot wasdom is gekomen. 

Jordanië
Dus bidden en vasten we tot de Heer om genadig te zijn voor ons allen. We willen vrede zien in dit land. We bidden dat de oorlog in Gaza zal stoppen. Dat de raketaanvallen en bombardementen zullen stoppen. We bidden dat de geweldadigheden tussen Arabische burgers en Joodse burgers zal stoppen. De huidige geweldadigheden zijn gerelateerd aan twee zaken die samenkomen. 

Ten eerste, is er een gebied buiten de muren van Oost-Jeruzalem die Sheikh Jarrah heet. Op het moment leven daar zo'n 27 Arabische families. Ze kregen dat gebied van Jordanië, die daar toen de macht hadden. We bidden dat die huizen die ze daar 70 jaar geleden hebben gekregen van hen mogen blijven. Een radicale Israëlische groep probeert hen daar te verjagen. 

Ten tweede, bidden we dat de gewelddadigheden tegen de gebedsplekken van moslims en Joden zal stoppen. Het is belangrijk dat we elkaars geloof respecteren, christenen, Joden en moslims.

Er zijn rellen in Lod en Haifa, in een Lod is een avondklok ingevoerd. De leden van onze kerk in Ramala durven hun huizen niet uit vanwege de raketten en het geweld. Auto's en huizen zijn beschadigd en verwoest. Het geweld gaat maar door en door. Wat kunnen we doen?

Werkloosheid
Allereerst moeten we erkennen dat de situatie in Gaza verschrikkelijk is. De werkloosheid bedraagt er 82%. De mensen in Gaza hebben verschrikkelijke leefomstandigheden. Tot nu toe zijn er 122 mensen omgekomen door de recente bombardementen in Gaza. Daden als deze hebben de opkomst van Hamas tot stand gebracht. De wereld moet iets doen voor de mensen van Gaza.

Daarnaast moet er wederzijdse erkenning komen van alle groepen en ethniciteiten die in Israël vertegenwoordigd zijn. De overheid moet eerlijk handelen tegenover Arabieren, moslims en christenen, en de Joodse burgers. 

Ten derde moeten Arabieren en Joden een vredesovereenkomst tekenen die gebaseerd is op gerechtigheid, waarbij beiden groepen mogen leven in dit gebied. Als we deze problemen nu niet oplossen, zal er alleen maar meer geweld komen in de toekomst. Er zal geen rust zijn in de vallei van het Heilige Land voor Joden en Palestijnen.

Geestelijke strijd
Maar het belangrijkste is, is dat we christenen van over de hele wereld inzetten op te bidden zonder ophouden voor de vrede van Jeruzalem en het Heilige Land. Zoals ons dat wordt opgedragen in Psalm 122:6. Boven alles is dit een geestelijke strijd.

Kwade krachten zijn erop uit om al het leven en alle bezittingen te roven, te doden en te vernietigen, als het gaat om de mensen in dit kostbare en Heilige Land. Alleen de soevereine God van het universum kan en wil vrede brengen. Dat zal Hij doen door zijn zoon Jezus Christus en het gebed van Zijn mensen. Jezus zegt het in het evangelie van Johannes 10 vers 10: "De dief komt om te stelen en te vernietigen. Ik ben gekomen om jullie leven in overvloed te geven."

Laten we onze ogen en harten op de Gever van al het leven richten.

Bovenstaande blog van Munir Kakish verscheen op de site van All Arab News.


Conflict Israel-Palestijnen
- Vredesproces Israël en Palestijnen zit muurvast: hoe nu verder?
- Israëls eenzame strijd, terwijl de radicale islam oprukt
- Pastor David Zadok blikt terug op rakettenregen in Israël: "Als kerk gingen we door een lastige periode"
- Van der Staaij en Segers over Israëlisch-Palestijns conflict: "Partijen moeten met elkaar om tafel"
- Een wapenstilstand is geen haatstilstand
Meer over Conflict Israel-Palestijnen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Het Heilige Land heet Israël .