Journalist verklaart geweldincidenten Biblebelt: "Randstadjournalisten kleineren gereformeerden"

Nieuws29 maart 2021 Redactie
PowNed kerkgangers Urk

"Al mijn hele leven komen randstadjournalisten naar kleine kerkelijke dorpjes voor smeuïge quotes. Dat gaat zelden op een nette manier", schrijft journalist Jolyn van der Garde. Via Twitter verklaart zij de geweldsincidenten die afgelopen zondag plaatsvonden in Krimpen aan den IJssel en op Urk. Van der Garde noemt zichzelf "een onchristelijke journalist met een streng gereformeerde achtergrond".

"Gereformeerden worden vaak net zo lang beledigd, getreiterd en het pad naar de kerk versperd tot je 'tante An' boos wordt en precies de opmerking maakt die de journalist wil hebben. De volgende dag wordt niet alleen zij, maar de hele gereformeerde gemeenschap weer door het hele land bespot en uitgelachen. En in het dagelijks leven moeten deze mensen dat weer ondergaan in contact met niet-gelovigen."

"Journalisten komen naar zo'n dorp terwijl ze het artikel eigenlijk al geschreven hebben. Ze komen om stereotypen te bevestigen en niet om open onderzoek te doen."

"Randstadjournalisten walgen van gereformeerde opvattingen over vrouwen, vaccinaties en homo's en bejegenen deze mensen daarom met een nauwelijks verholen afkeer. Die houding werkt door in de vooringenomenheid van berichtgeving. Vervolgens verschijnen ongefundeerde en tendentieuze stukjes in de krant of op tv. Mishandeling, misbruik, incest, sociale achterstand, een onflatteuze vergelijking met tolerante moslims; het kan allemaal want niemand vergt dat je neutraal verslag doet van deze groep."

"Journalisten komen naar zo'n dorp terwijl ze het artikel eigenlijk al geschreven hebben. Ze komen om stereotypen te bevestigen en niet om open onderzoek te doen. Een daadwerkelijk voorval ter onderbouwing is vaak optioneel. En gereformeerden protesteren niet, dus dat komt goed uit. Er is geen hoofd- of eindredacteur die in de afgelopen 20 jaar heeft gestaan op ethische en onderbouwde verslaggeving over religieuzen. Ondertussen worden gereformeerden gehoond en beschimpt door de samenleving, aangemoedigd door diezelfde verslaggeving."

"Kinderen van gereformeerden moeten op jonge leeftijd leren dat je niet moet praten met journalisten. Journalisten komen immers niet met je praten om het eerlijke verhaal te vertellen. Ze komen om god en het geloof te beledigen en om de zondagsrust te verstoren. Mensen zien niet dat journalisten zich voor een kerk durven te gedragen op een manier die we nóóit acceptabel zouden vinden voor een synagoge of een moskee. Mensen weten niet hoe randstadjournalisten al decennia trots en vergenoegd deze mensen kleineren."

"Mensen weten niet hoe randstadjournalisten al decennia trots en vergenoegd deze mensen kleineren."

De journalist verwijst naar de coronacrisis. Sinds de invoering van de coronamaatregelen staan met name bij kerken uit de uiterste rechterflank van de reformatorische gezindte regelmatig journalisten om te controleren of het maximum aantal bezoekers wordt overschreden. 'Staphorst' is het bekendste voorval. Ondanks het feit dat alle voorzorgsmaatregelen zorgvuldig in acht zijn genomen, kreeg de hersteld hervormde kerk het zwaar te verduren. Hoewel er geen kerk als coronabrandhaard is aan te wijzen, worden ze al lange tijd nauwlettend in de gaten gehouden door journalisten.

Van der Garde: "Elke zondag staan journalisten en fotografen voor de kerk van mijn vader. Het gaat om een kerk met 3000 zitplaatsen waar dan zo'n 200 bezoekers komen, met mondkapjes, gespreid en op afstand, begeleid door de koster, in een ruimte met peperdure deeltjesafzuiging. Maar daar heeft de fotograaf buiten niks aan. En de journalist staat ook niet op zondagochtend in een slaperig dorpje om met lege handen bij zijn chef aan te komen, of wel soms? Dus wat denk je dat er gebeurt? Ze wachten net zolang tot een groot gezin met een inwonende oma samen de kerk uit loopt en nemen de foto in een slimme hoek. Die foto komt in de krant. De journalist schrijft vervolgens dat er geen afstand gehouden werd. Tendentieus en oneerlijk, zoals die mensen gewend zijn.

"De gewone samenleving wordt uiteraard woest van dit soort verslaggeving (wat begrijpelijk is) en daardoor zwelt de roep om het aanpassen van de Nederlandse grondwet aan. Nu staat er ineens heel veel op het spel. De 'randstadjournalist' die je als gereformeerde hebt leren kennen als opzettelijk oneerlijk, komt nu iedere week jouw gemeenschap in een kwaad daglicht zetten wat echt kan leiden tot het verlies van jullie grondrechten. Dit komt tegelijk met een nieuwe golf verslaggeving over de (verwerpelijke) behandeling van jonge homo's op christelijke scholen. Randstadjournalisten staan bij de school van je kind. Mensen willen de wet aanpassen en jullie recht op christelijk onderwijs afnemen."

"Ziet nou helemaal niemand dat hier een snelkookpan aan spanningen ontstaat met gereformeerden in een machteloze positie ten opzichte van oneerlijke verslaggeving en de samenleving als geheel?"

"Ziet nou helemaal niemand dat hier een snelkookpan aan spanningen ontstaat met gereformeerden in een machteloze positie ten opzichte van oneerlijke verslaggeving en de samenleving als geheel?", vraagt zij zich af. "Week in, week uit? Het is heel erg dat een journalist nu te maken heeft gekregen met fysiek geweld. Dat is 100 procent onacceptabel, je moet ALTIJD met je tengels van anderen afblijven. Maar konden we echt onmogelijk zien aankomen dat iemand uit die gemeenschap op enig moment zou knappen? Kranten schrijven dat journalisten 'verbaasd en geschokt' zijn. Dat lijkt mij nogal onwaarschijnlijk. Als je een jaar lang wekelijks mensen komt treiteren om hun geloofsovertuiging, dan kun je heel goed aanvoelen dat de bom een keer gaat barsten."

"PowNed is al de hele week op Urk. Op de beelden zie je veel microfoons en camera's die op het terrein van de kerk rondlopen en mensen volgen tot de deur van hun gebedshuis. Snapt nou helemaal niemand dat de kerk op zondag heilig is? Is iedereen echt zo naïef of doen we alsof? Mensen begrijpen misschien niet hoe de afgelopen decennia ervoor gezorgd hebben dat gereformeerden hun mond houden tegen journalisten. Mensen zien misschien niet hoe ver verslaggevers nu (moeten) gaan om gelovigen uit te lokken om die ene quote tóch te krijgen. Maar de verslaggevers die daar ter plaatse zijn weten dondersgoed hoe brutaal, onfatsoenlijk en beledigend ze collectief te werk gaan en ze weten hoe mensen daarop reageren. Die zijn niet 'geschokt en verbaasd'."

"Het nieuws is een voorspelbaar resultaat van woede die al een jaar bewust wordt uitgelokt en opgeklopt door een clubje journalisten. Het zelf maken/creëren van het nieuws door journalisten is intussen veel gangbaarder dan de lezer/kijker beseft. Geweld is onacceptabel. Maar het is veel te makkelijk om de schuld nu wéér bij die hele groep gelovigen neer te leggen en wéér dat stereotype van 'achterlijke provinciaaltjes' erbij te halen. Toch staat dat morgen weer in de krant. Precies wat wij randstedelingen willen lezen."

Kees van Velzen en CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper bespraken dit bericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 20:30

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#330 Jeffrey & priester Jos Strengholt over ChristenUnie/SGP in Europa en Gaza
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Eppo Bruins
Column

Wantrouwende CU-leden bezorgen partijgenoot Eppo Bruins kras op zijn ziel

Neemt een ‘ChristenUnie-minister’ zitting in het ‘meest rechtse kabinet ooit’? Voor veel CU-leden klinkt dit als een nachtmerrie. Deze week werd duidelijk dat dit werkelijkheid dreigt te worden. Voormalig CU-Kamerlid Eppo Bruins wordt zeer waarschijn

Tom de Wal
Nieuws

Inspectie onderzoekt klachten over evangelist Tom de Wal

Pia Dijkstra, demissionair minister van Medische Zorg, sprong onlangs in de bres voor mensen die schade ondervinden van genezingsdiensten van Frontrunners Ministries. Zij riep hen onlangs op om zich te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Tony Evans
Nieuws

Bekende Amerikaanse voorganger legt ambt tijdelijk neer na zondebekentenis

Pastor Tony Evans, de invloedrijke leider van de Oak Cliff Bible Fellowshipkerk in Dallas (Texas), heeft tijdelijk zijn ambt neergelegd. Dat melden diverse media. De in Amerika bekende Afro-Amerikaanse voorganger maakte bekend hiertoe genoodzaakt te

Jos Strengholt
Podcast

Priester Jos Strengholt over koers ChristenUnie: "Alsof ik het CDA hoor spreken"

De ChristenUnie verdwijnt uit het Europees Parlement en de SGP viert een eclatante verkiezingsoverwinning. Priester en columnist Jos Strengholt reageert in de nieuwspodcast van Cvandaag op deze nieuwsgebeurtenis. Met de kennis van nu hadden de Christ

De Southern Baptist Convention (SBC
Nieuws

Amerikaanse baptisten verwerpen voorstel om kerken met vrouwelijke pastors te verbieden

De Southern Baptist Convention (SBC) uit Amerika heeft een voorstel verworpen om kerken met vrouwelijke pastors formeel te verbieden. Hoewel 61 procent van de afgevaardigden voor het voorstel stemde, was dit niet genoeg om de vereiste tweederdemeerde

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant merkt op dat gebrek aan blijdschap bij christenen niet onschuldig is

Het gebrek aan blijdschap bij christenen is een zonde, zo stelde de vorig jaar overleden Amerikaanse predikant Tim Keller. Ds. J. Koppelaar haalde deze woorden van Keller onlangs aan in een preek. De hersteld hervormde emeritus-predikant vroeg zich a

Chris Develing
Column

Waarom de tijd rijp is voor twaalf podcastafleveringen over abortus

‘Is het mogelijk om twaalf podcastafleveringen te vullen met het onderwerp abortus?’ Dit is een zeer begrijpelijke vraag die we onszelf bij de NPV – Zorg voor het Leven ook echt wel hebben gesteld. Veel mensen zullen zich afvragen of er wel zoveel te

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Leven met God vraagt om een ultieme prijs: levensoffers

U heeft vast wel eens uitspraken gehoord als “de kost gaat voor de baat uit”. Dat soort woorden zijn een beetje cliché, maar zoals alle clichés zijn ze dat om dat er iets vanzelfsprekends onder woorden wordt gebracht. Als er iets belangrijks moet geb

Meerartikelen

Esther van Fenema
Video

Terugkijken: een goed gesprek over zingeving en leegte met Esther van Fenema

Zondagochtend 2 juni vond de vijfde en tevens voorlopig de laatste ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. Deze keer ging voorganger Joël Boertjens in gesprek met Psychiater Esther van Fenema over het thema Zinge

Orde der Dwazen
Nieuws

Theatergroep Orde der Dwazen in Hoofddorp lanceert nieuw initiatief

De christelijke theaterwerkplaats Orde der Dwazen (ODD) timmert al jaren aan de weg met aansprekende toneelstukken. De groep heeft inmiddels zoveel ervaring dat je ze eigenlijk geen ‘amateurs’ meer kan noemen. Ze worden veel gevraagd en treden op in

paus
Nieuws

Paus: "Preek niet langer dan acht minuten want anders vallen mensen in slaap"

Wat paus Franciscus betreft duren preken niet langer dan acht minuten. Dat zei hij deze week tijdens zijn wekelijkse audiëntie. De preek moet volgens de paus een ‘beeld, gedachte of gevoel’ bevatten en dus vooral niet te lang duren. Dan vallen mensen

 Hugo de Jonge
Positief nieuws

Minister Hugo de Jonge sluit laatste Kamerdebat af met woorden uit Psalm 90

Het nieuwe kabinet krijgt steeds meer vorm. Dat betekent ook dat het oude, demissionaire kabinet afscheid gaat nemen. Hugo de Jonge, in de afgelopen jaren minister op verschillende departementen, sprak de Tweede Kamer woensdag toe in zijn allerlaatst

pakistan
Nieuws

Moslims in Pakistan protesteren tegen arrestatie daders lynchpartij 74-jarige christen

Ongeveer een week nadat een 74-jarige christen in Pakisten gelyncht werd door moslims, spraken verschillende islamitische leiders tijdens een bijeenkomst in Sargodha hun steun uit voor de moord. Bovendien dreigden ze met meer geweld richting christen

Congo
Nieuws

Moslims richten bloedbad aan in christelijke dorpen DR Congo: zeker 80 doden

Islamitische terroristen hebben afgelopen week zeker tachtig christenen in Democratische Republiek Congo om het leven gebracht. Open Doors meldt dat er de extremistische moslimgroepering Allied Democratic Forces(ADF) een reeks aanslagen pleegde op ch

Shutterstock - inzet: Miquela Neyda
Interview

Miquela signaleert taboe: "Als ik christenen mijn verhaal vertel, nemen ze de benen"

“God is geen Sinterklaas, Hij geeft wat goed voor je is. Iets krampachtig willen is een doodlopende weg.” In het vorige deel van haar verhaal vertelde Miquela Neyda (37) dat ze snel trouwde, terwijl ze eigenlijk niet bij haar man paste. “Ik was opgel

TUA
Nieuws

Tweetal toegelaten tot predikantsopleiding CGK

Het curatorium van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) heeft woensdag twee broeders toegelaten tot de predikantsopleiding van deze kerken. De eerste die werd toegelaten is J. P. (Jan-Pieter) van Rossum (38) uit Werkendam. Hij is gehuwd, eigena

Verenigd Koninkrijk
Nieuws

Rapport: Britse christenen worden op zijspoor gezet

Christenen in het Verenigd Koninkrijk worden "achtergesteld" en "met minachting behandeld", waarschuwt een nieuw rapport. Christenen wiens overtuigingen in strijd zijn met de heersende LHBTI-ideologie lopen het grootste risico om aangevallen te worde

Trump
Nieuws

Trump waarschuwt christenen: "Democraten zijn tegen jullie religie"

Presidentskandidaat Donald Trump heeft maandag in een toespraak conservatieve christenen opgeroepen bij komende verkiezingen niet op de Democraten te stemmen. Die zijn volgens de voormalig president van de Republikeinen namelijk tegen religie, in het

Andreas
Video

Andreas kwam via zijn vriendin bij het christelijk geloof uit: "Zij had iets wat ik lange tijd zocht"

Alles op het hoogste standje, zo leefde Andreas zijn leven. Hij is vol nieuwsgierigheid, maar ook onrustig; altijd zoekend naar antwoorden en de volgende rush. Tijdens een bijzondere reis naar India bezoekt hij hotspots van verschillende religies en

Jan van Dooijeweert
God

Jan van Dooijeweert: 'Werkheiligheid is gevaar dat christenen bedreigt'

'Volgens mij gaat het in een christen-prediking bijna alleen over wat, als het geloof echt is, er beleefd wordt of beleefd moet worden. Meestal is er dan ook geen plaats voor de nodiging tot bekering en geloof. Een Christus-prediking is volgens mij d