cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jaap Dieleman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 februari 2021 door Redactie

'Eindtijdprofeet' Jaap Dieleman waarschuwt miljoenen Nederlanders in magazine voor hel en verdoemenis

Wie het merkteken van de antichrist weigert, zal uiteindelijk gedood worden. Miljoenen Nederlanders worden met deze heftige boodschap van 'eindtijdprofeet' Jaap Dieleman geconfronteerd. Zijn nieuwe magazine 'Eyeopener', een huis-aan-huis verspreid christelijk magazine, zal bij vijf miljoen huishoudens op de deurmat vallen.

In gesprek met De Telegraaf maakt Dieleman duidelijk dat hij de komst van het 32 pagina's tellende magazine ervaart als een opdracht van God. Hij verwijst daarbij voortdurend naar het Bijbelboek Openbaring, waarin onder andere de komst van de antichrist wordt aangekondigd. Dieleman brengt de coronapandemie en het bijbehorende vaccin in verband met de aanstaande komst van de antichrist. Het coronavaccin zou de opmaat zijn naar 'het teken van het beest'. "Met het aanvaarden van het teken van het beest aanbid je de antichrist, drink je uit de beker van Gods toorn, krijg je een kwaadaardig gezwel, verlies je je redding voor de eeuwigheid, zal je in de hel geworpen worden, waar je met vuur en zwavel wordt gepijnigd en dan zal je nooit meer rust hebben", aldus Dieleman in het magazine.

"Hij is een echte eenpitter. Ook zijn aantal volgelingen is niet zo groot, en zit vooral op sociale media."

In het magazine stelt Dieleman dat wie het vaccin niet tot zich neemt straks "niet meer kan vliegen, werken, handelen en shoppen". Uiteindelijk zullen vaccin-weigeraars volgens de prediker onthoofd worden, stelt hij verwijzend naar Openbaring 13:15b-17. "Uiteindelijk zal iedereen gedwongen worden en als je weigert zal je gedood worden. We hebben dit soort beelden al eens gezien bij Islamitische Staat, waar iedereen werd gedood die weigerde te buigen voor de islam. De vraag is: wat zou jij dan doen?"

Onderzoeker Miranda Klaver benadrukt tegenover de NOS dat Dieleman in de evangelische wereld een geïsoleerd bestaan leidt en niet representatief is voor hoe de gemiddelde christen over corona en de eindtijd denkt. "Hij is een echte eenpitter, met een eigen stichting en organisatie. Hij is ook niet verbonden aan een kerk. Ook zijn aantal volgelingen is niet zo groot, en zit vooral op sociale media. Zijn bronnen zijn vooral te herleiden tot Amerikaanse YouTube-profeten, in de pro-Trumphoek." Zij is van mening dat Dieleman "een giftige coctail van eindtijdtheorieën en complottheorieën" verspreidt.

'Kwakzalver' en 'complotgekkie'
Zijn uitspraken worden met gefronste wenkbrauwen en open mond gelezen. 'Heere, bewaar ons. Een evangelisch coronacomplotgekkie gaat in heel Nederland 5 miljoen krantjes door de brievenbus duwen', schrijft historicus Marc van der Woude. 'Zo ziet een dwaling eruit. Ene Jaap Dieleman propageert recycling. Want dit magazine kan zo bij het oud papier!', aldus Erik Jan Vinke van SGP-jongeren. Schrijver John Lapré: 'Probleem van kwakzalvers als Dieleman is dat iedere kritiek op hun uitingen gelaten worden ‘gedragen’, onder het mom van ‘in de wereld zult gij verdrukking lijden’. Kom je nooit tussen. Ongeopend naar de oud papierbak dus en nuchter voorwaarts.'

"Met het aanvaarden van het teken van het beest aanbid je de antichrist, drink je uit de beker van Gods toorn, zal je in de hel geworpen worden, waar je met vuur en zwavel wordt gepijnigd."

In De Telegraaf spreekt hoogleraar Nieuwe Testament Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit van "onverantwoord bijbelgebruik". In tegenstelling tot Dieleman beschouwt hij Openbaring niet als "een spoorboekje voor de wereldgeschiedenis" en is het in eerste instantie gericht aan de christenen in de eerste eeuw ten tijde van het Romeinse rijk. Dit sluit aan bij de visie van theoloog Jan Hoek. Onlangs waarschuwde hij op CIP.nl tegen speculaties over het einde der tijden met de Bijbel in de hand, ook in coronatijd.

Hoek ziet dat mensen aan de hand van Openbaring "op het verkeerde been worden gezet" en constateert dat het Bijbelboek onvoldoende in de context wordt gelezen. "Zo wordt vergeten dat de inhoud van Openbaring niet chronologisch is opgesteld, maar telkens opnieuw een dwarsdoorsnede van de gehele periode tussen Christus' eerste en tweede komst weergeeft. Met een moeilijk woord wordt dit progressief parallelisme genoemd. Als je in dat verband Openbaring 13 leest wordt duidelijk dat we te maken hebben met een situatie die in zijn uiteindelijke vervulling nog aanstaande is."

'We bidden voor jou, Jaap'
Overigens krijgt Dieleman niet alleen kritiek te verduren. Naar aanleiding van berichtgeving over zijn nieuwe magazine spreekt hij van 'leugens en verdraaiingen die de journalisten van de Telegraaf, de Volkskrant, de NOS en andere media aangrijpen.' De rondreizende voorganger vergelijkt zichzelf met Noach. Ook naar hem wilde niemand luisteren, ondanks zijn onheilsboodschap. Op zijn Facebook-pagina geven zijn volgers hem een steuntje in de rug. 'We bidden voor jou, Jaap! God is met jou! Als Gods voor ons is, wie zal tegen ons zijn', zegt één van zijn volgers.

De kosten voor de miljoenenoplage van Eyeopener zijn 600.000 euro. Naar eigen zeggen heeft de 'eindtijdprofeet' het geldbedrag "moeiteloos bij elkaar gekregen".

Lees ook: Jan Hoek snapt vergelijking Openbaring 13 en coronavaccin niet: "Mensen worden misleid" en Evangelist Jaap Dieleman: 'Corona-lockdown onderwerpt kerk aan kadaverdictatuur’.

Naschrift redactie: in eerste instantie stond in dit artikel dat Jaap Dieleman gezegd zou hebben dat wie het vaccin ontvangt in de hel geworpen zal worden. Dieleman stelt in plaats daarvan dat wie het merkteken van het beest ontvangt in de hel zal belanden. Hij beschouwt het vaccin als een opmaat naar dit merkteken.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Of het vaccin ansich een probleem is/wordt kan ik niet goed inschatten. Wat mij wel degelijk een probleem wordt is de "post-vaccinatie-periode". Daar ontwaar ik mogelijk twee gevolgen:

1 er komen parallelle samenlevingen, van gevaccineerden en niet gevaccineerden.

2 het vaccinatiepaspoort, of greencart is de opmaat naar totale controle; welke gegevens zijn nog meer in een "paspoort " opslaanbaar....; controle van de hele samenleving, is zo binnen handbereik, zeker als er ook nog een "chip-paspoort" komt.