cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CGK-dominees
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 februari 2021 door Jeffrey Schipper

CGK-brief met oproep tot eenheid door bijna tachtig dominees ondertekend

In de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is opnieuw onrust ontstaan nadat een brief van zes predikanten in de media terechtkwam. De oproep tot eenheid binnen het kerkverband is door 79 predikanten en voorgangers uit de CGK ondertekend, maakt het Reformatorisch Dagblad duidelijk.

De opstellers van de brief maken zich zorgen over de dreigende breuk in hun kerk en stellen een signaal uit te willen laten gaan. “Wij merken dat de eenheid van de Christelijke Gereformeerde Kerken onder druk staat en zijn ernstig bezorgd dat de huidige spanningen tot een scheuring leiden”, valt er in de brief te lezen. Die dreigende breuk heeft te maken met een groot verschil van mening over de vraag of vrouwelijke ambtsdragers op basis van de Bijbel wel of niet zijn toegestaan. Officieel mogen op dit moment nog steeds alleen maar mannen een ambt binnen de kerk vervullen. Maar een aantal kerken heeft, tegen de landelijke afspraken in, vrouwelijke ambtsdragers bevestigd.

De brief leidde tot kritiek van Bewaar het Pand, een behoudende stroming binnen de CGK. Bewaar het Pand vindt dat de opstellers van de brief stelling hadden moeten nemen tegen kerken die tegen de afspraken in vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd. "Willen ze suggereren dat de kwestie vrouw in het ambt en praktiserende homoseksuelen aan het avondmaal vallen onder de vrijheid van exegese en dat er daarom verschillend over gedacht en ook gehandeld kan worden in onze kerken? Is de eenheid die zij bedoelen dat we deze dingen de ruimte geven?", aldus Bewaar het Pand in een reactie.

Eerder deze week gaf het moderamen (bestuur) van de generale synode van de CGK aan inhoudelijk niet te willen reageren op de brief.

Lees ook: Opnieuw onrust binnen CGK over vrouw in het ambt en Het CGK-schip ligt op ramkoers: kerkscheuring op komst?


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- CGK-gemeenten met vrouwen in het ambt vermanen kan alleen vanuit innerlijke overtuiging
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De oproep tot eenheid is heel mooi en goedbedoeld, maar als een organisatorische eenheid niet gebaseerd is op geestelijke eensgezindheid, dan is het gevaar aanwezig dat een schijneenheid gaat ontstaan. Eenheid zonder waarheid is in wezen dan een schijnvertoning.