cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Huis van Afgevaardigden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 februari 2021 door Redactie

Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"

"De waarheid is de waarheid", is de lijfspreuk van Republikeins congreslid Jaime Herrera Beutler. Deze waarheid is volgens de Amerikaanse politica geworteld in haar geloof. Ze legt in de podcast van Billy Hallowell uit waarom zij voor Trump stemde tijdens de presidentsverkiezingen, maar ook instemde met de afzettingsprocedure van de voormalig Republikeinse president.

De christelijke politica steekt haar geloof niet onder stoelen of banken. "Er is geen andere koning dan Koning Jezus", aldus Beutler. Ze geeft aan dat het geloof boven alles staat. Ze hecht veel waarde aan dingen die ze feitelijk heeft ondervonden. De waarheid zal volgens het congreslid uiteindelijk zorgen voor herstel van de rust en orde in de Verenigde Staten. "De waarheid zal angst overwinnen." 

Beutler maakte van dichtbij de bestorming op het Capitool in Washington D.C. mee op 6 januari. De traumatische gebeurtenis werd volgens Beutler niet serieus genomen door Trump. Dit leidt ze af aan het gedrag van de voormalig president op Twitter gedurende de drie uur van de bestorming. "In plaats van aan te kaarten wat er gebeurde, besloot hij op Twitter toenmalig vice-president Pence af te vallen", vertelt Beutler in de podcast. Trump is kort na de bestorming geblokkeerd op Twitter wegens aanstootgevende tweets.

De voormalig president zette alles op alles om de in zijn ogen 'gestolen verkiezingen' te redden. Hij spande meerdere rechtszaken aan waarin hij stelde dat er gesjoemeld was met de tellingen van de stemmen. De vaststellen van de kiesmannen vind plaats op 6 januari. Normaal is deze gebeurtenis vooral symbolisch, maar Trump wilde er volgens Beutler alles aan doen om deze telling te vertragen in de hoop dat er bewijs zou komen voor zijn beweringen. "Terwijl senatoren in lockdown zaten in het Capitool werden ze gebeld door Trump. Hij belde niet om te vragen of het goed ging met de gedupeerden en te vragen of hij hen kon helpen. Nee, hij vroeg of ze de telling van de stemmen nog verder konden vertragen."

De som van alle gebeurtenissen van de dag van de bestorming leidde ertoe dat Beutler besloot voor het afzetten van president Trump te stemmen. De christelijke politica was één van de tien Republikeinse congresleden die voor het afzetten van de Republikeinse president koos.

Beutler begrijpt dat niet iedereen uit het door haar vertegenwoordigde district blij is met haar keuze tegen Trump in het Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Tweede Kamer. Er is een groot risico dat ze haar plek in het Huis verliest. "Als het ervoor zorgt dat meer mensen geloven in Jezus en als Hem gaan leven, is het het allemaal waard", reageert het congreslid.

Het belangrijkste vind Jaime Herrera Beutler dat christenen elkaar scherp houden en ter verantwoording roepen waar nodig. Genade voert hierbij de boventoon. "Dit zie je terugkomen door het hele evangelie. Overal waar Jezus ging was hij genadig en liefdevol voor de mensen die het tegenovergestelde deden van wat Hij hen op had gedragen."


Amerikaanse verkiezingen
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
- Franklin Graham: "Afzetten van Trump zou grote fout zijn"
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen