Predikant "voelt zich niet thuis" en verlaat GKv Urk
Ds. Arend-Jan de Boer en de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) op Urk gaan uit elkaar. De predikant en de kerkelijke gemeente verschillen van mening over ontwikkelingen binnen het kerkverband. Bovendien voelt De Boer "zich niet thuis" in de Urker gemeente.
Die ontwikkelingen binnen de kerk hebben met name te maken rondom de vraag of vrouwelijke ambtsdragers volgens de Bijbel wel of niet zijn toegestaan. Zo’n vier jaar geleden besloot de landelijke vergadering van de GKv om alle ambten open te stellen voor vrouwen. Op dit moment maakt ongeveer de helft van de kerken daar ook daadwerkelijk gebruik van. Het blijft echter een gevoelig punt, ook in de Urker gemeente waar kritisch tegen het vrouwenbesluit wordt aangekeken.
De Rehobothkerk op Urk kwam vorig jaar in het nieuws nadat men kenbaar maakte dat er volgens de kerkelijke gemeente geen recht gedaan zou worden aan gereformeerd-vrijgemaakten met bezwaren tegen het vrouwenbesluit. Men stelde in een brief dat bezwaarden worden weggezet als ‘onderdrukkers van de vrouw’. Men kent volgens de ondertekenaars 'een voorrangspositie toe aan een niet-Bijbelse 'verlichte' gelijkheidsideologie van de huidige Westerse cultuur.' En juist dat staat volgens de brief op gespannen voet met de gereformeerde grondslag waarin Gods Woord altijd het laatste woord zou moeten hebben.
De Urker kerkenraad vraagt zich af of men nog onderdeel kan blijven van de GKv, terwijl ds. De Boer "gewoon vrijgemaakt wil blijven". Emerituspredikant Henk Drost preekt nu regelmatig in de GKv op Urk. Drost is lid van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), een behoudende afsplitsing van de GKv. Drost verliet de GKv vanwege moeite met synodebesluiten die ruimte geven aan vrouwelijke ambtsdragers en vreest voor een verkeerde omgang met de Bijbel.
Foto: Rehobothkerk Urk
Praatmee