cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerstster
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

Auteur: Nienke Alblas

Kijk jij vanavond ook naar deze bijzondere 'kerstster'?

Vanavond, in de langste nacht van het jaar, zal er een bijzondere 'kerstster' aan de lucht te zien zijn. De afgelopen weken bewogen Saturnus en Jupiter zich steeds dichter naar elkaar. Door de 'Grote Conjunctie' van de twee planeten zien we vanaf de aarde een heldere ster. Zou dit ook de ster van Bethlehem zijn geweest die de wijzen uit het oosten ruim tweeduizend jaar geleden naar Jezus bracht?

Alle planeten bewegen zich in een baan rond de zon. Door de verschillende grotes van de banen en snelheden van de planeten, komen deze planeten soms op dezelfde lijn te staan waardoor er een heldere ster zichtbaar is in de hemelkoepel. De ster is met het blote oog te zien.

Kijk jij vanavond uit je raam op zoek naar de ster? Dan kan je dat het beste doen in de twee uur na zonsondergang. Helaas zal het door de voorspelde regen door het hele land lastig zijn om de ster te vinden.

Ongeveer één keer per 20 jaar zijn de planeten dichtbij elkaar te zien, maar dat de planeten op één lijn stonden is bijna 800 jaar geleden. Op 4 maart 1226 werd dit voor het laatst gezien. De afstand met het blote oog zal de dikte van een muntje zijn wanneer je deze een armlengte van je afhoudt.

In de Bijbel lezen we het volgende over de bijzondere 'ster': "Toen nu Jezus geboren was in Bethlehem, in Judea, in de dagen van koning Herodes, zie, wijzen uit het oosten kwamen in Jeruzalem aan, en zeiden: Waar is de Koning van de Joden die geboren is? Want wij hebben Zijn ster in het oosten gezien en zijn gekomen om Hem te aanbidden." (Mattheüs 2:1-2, HSV)


Kerst
- De 5 grootste misvattingen in het kerstverhaal
- Waarom we altijd een verkeerd beeld van de pleegvader van Jezus hebben gehad
- Wanneer werd Jezus eigenlijk geboren?
- 7x de mooiste christelijke kerstkaarten!
- Zijn er terechte Bijbelse bezwaren tegen het vieren van Kerst?
Meer over Kerst »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen