cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 december 2020 door Redactie

Katholieke kerken organiseren geen diensten op Kerstavond

Naar aanleiding van de geldende lockdown in Nederland heeft de Rooms-Katholieke Kerk een ingrijpend besluit. Dit jaar zullen er in het hele land geen publieke vieringen zijn op Kerstavond. Normaal gesproken zijn dat drukstbezochte vieringen van het jaar.

In een bericht op de website van de kerk wordt medegedeeld dat deze beslissing met pijn in het hart is genomen: ‘Waar in november nog de hoop was om Kerstmis met meer dan 30 mensen te vieren, is die hoop nu vervlogen. De bisschoppen zien zich met het oog op de volksgezondheid genoodzaakt het aantal aanwezigen bij een viering beperkt te houden tot maximaal 30, exclusief bedienaren, medewerkers en zangers.’

Dat geldt echter niet voor de vieringen op Kerstavond en Kerstnacht. Dan komen er namelijk over het algemeen veel mensen en de bisschoppen willen voorkomen dat een te grote groep zich tegelijk verplaatst. Dat vinden ze niet verantwoord voor de volksgezondheid, zo schrijven ze. Wel kan de nachtmis online gevolgd worden en zal deze ook op tv te zien zijn.

Tijdens de diensten op Eerste en Tweede Kerstdag dienen kerken zich te houden aan strenge voorschriften zoals afstand houden en het dragen van een mondkapje. ‘De bisschoppen benadrukken dat er ook in de kerstvieringen op Eerste en Tweede Kerstdag geen samenzang kan plaatsvinden en dat koorzang met maximaal vier zangers is toegestaan, alleen in een veilige opstelling.’

Lees hier de hele verklaring.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen