Complottheorieën over het coronavirus, waarom tieren ze zo welig?

Nieuws10 november 2020 Henk van Blijderveen
Corona kerk

Complottheorieën zijn weliswaar van alle tijden, maar in het huidige coronatijdperk duiken ze toch wel erg vaak op. In dit artikel zal ik proberen te verklaren waarom complottheorieën over het coronavirus zo welig tieren.

Een simpele vleermuis, zeg je?!
In februari van dit jaar, toen het coronavirus echt goed losging, was de bereidheid van de gemiddelde Nederlander om de regels op te volgen nog groot. Vooral omdat niemand zijn leven zeker leek te zijn. De artsen wisten nog bar weinig over het virus, de gevolgen waren onvoorspelbaar en de ziekenhuizen dreigden het niet meer aan te kunnen.

Inmiddels weten we, meer dan een miljoen coronadoden wereldwijd verder, beter en gooien veel mensen die niet direct tot een risicogroep behoren er met de pet naar. Ze zijn de vrijheidsbeperkingen zat en grijpen ieder bericht, dat de zin van de maatregelen ontkracht, aan om het nauwer te nemen dan anderhalve meter.

De argwaan tegenover overheid en wetenschap is vrij logisch, want hun visies botsen nogal eens met Gods wetten en met Gods wetenschap.

“Want wees nou eerlijk”, zo zeggen ze, “het kán toch niet zo zijn, dat één simpele vleermuis de wereld zo’n slag toebrengt? Nee, daar zit meer achter!” En ze zoeken naar grootse, meeslepende verklaringen, die in verhouding staan tot de catastrofe. Verklaringen waarbij zondebokken, overgoten met pek en veren, op stokpaardjes door de sociale media galopperen. Een peiling van Ipsos laat zien waar die zondebokken zoal uit bestaan: 15% van de Nederlanders gelooft dat het coronavirus een chemisch wapen is, dat in een lab is gemaakt, 5% denk dat er een duister plan van Bill Gates achter zit en 4% ziet 5G als de boosdoener.

De influencers als verspreider van complottheorieën
Vooral influencers, degenen die onze schermen vullen, omdat ze een beetje kunnen presenteren, zingen of rappen en dergelijke, hebben een grote stem in de verkondiging van deze complottheorieën.

Bijvoorbeeld door de inmiddels niet liegende cijfers van ziekenhuisopnames en doden totaal te negeren en te zeggen dat het coronavirus niet meer is dan een griepje. Ja, de woorden influencer en influenza liggen verdraaid dicht bij elkaar… Je zou er bijna een complottheorie achter zoeken.

Maar goed, wie maar vaak genoeg onzinberichten hoort, promoveert ze vanzelf tot werkelijkheid. Kijk maar naar de volgelingen van Donald Trump, die fanatiek en kritiekloos hun leider volgen.

En nu de tweede golf een feit is, zullen de weerstand tegen de aangehaalde vrijheid en de behoefte aan complottheorieën alleen nog maar groeien.

Ook christenen zijn gevoelig voor complottheorieën
Maar wist u dat ook christenen vatbaar zijn voor complottheorieën? Bovengemiddeld vatbaar zelfs! Daar zijn twee redenen voor.

15% van de Nederlanders gelooft dat het coronavirus een chemisch wapen is, dat in een lab is gemaakt, 5% denk dat er een duister plan van Bill Gates achter zit en 4% ziet 5G als de boosdoener.

De eerste is een veelal terechte argwaan tegen overheid en wetenschap, die niet met God rekenen. En de tweede reden is het feit, dat er in de Bijbel profetieën staan die nog in vervulling moeten gaan.

Ik zal beide redenen globaal behandelen.

Argwaan tegen overheid en wetenschap
De argwaan tegenover overheid en wetenschap is vrij logisch, want hun visies botsen nogal eens met Gods wetten en met Gods wetenschap. Ondanks dat bestuurders en wetenschappers vaak goede hersens hebben, hebben ze toch een enorme blinde vlek. En dat is de kijk op Gods Waarheid. Je zou ze Bijbelse analfabeten kunnen noemen, die de gezonde grenzen van God niet kennen.

Toch mogen we dankbaar zijn voor onze regering, die zorgt dat de samenleving zo ordelijk mogelijk functioneert en voor de wetenschap die de mensheid veel zegeningen heeft gebracht. Maar hun visies moeten wel getoetst worden aan Gods Woord, dat als een tweesnijdend zwaard goddeloze gedachten fileert en blootlegt.

En wie zo toetst, kan niet anders dan afstand nemen van heel wat wetenschappelijke standpunten en wettelijk gestuurde ontwikkelingen. Wat betreft de wetenschap kunnen we bijvoorbeeld denken aan de steeds verdergaande maakbaarheid van (het) leven en de oerknal als bron van alle leven. En wat betreft de overheid aan legalisatie van euthanasie, abortus, genderdiversiteit en homohuwelijk.

Onvervulde profetieën ingekleurd met complottheorieën
Maar laten we als christen vooral niet vergeten om ook onze eigen visies te toetsen! Want het komt steeds vaker voor dat ik lees of hoor dat christenen, op grond van bovengemelde argwaan, het precieze hoe en waarom van Bijbelse profetieën die nog vervuld moeten worden, zelf inkleuren met complottheorieën. En dan bedoel ik complottheorieën die geen enkele steekhoudende grond hebben. Het geeft misschien houvast en een verklaring, maar verder zijn deze eigenmachtige vervullingen volstrekt zinloos.

Mijn advies is, om de tijd die verdaan wordt met het zorgen maken over de hedendaagse problemen, te gebruiken om meer over Jezus te horen en lezen en meer tijd met Hem door te brengen.

Zo geloven nogal wat christenen, dat met het komende coronavaccin ook een chip wordt geïnjecteerd. Een chip die de overheid in staat stelt om mensen te volgen. Uit een peiling onder SGP-stemmers bleek dat 20% van hen deze complottheorie geloofwaardig vindt. En uit eigen ervaring weet ik, dat deze gedachte echt niet alleen leeft onder SGP’ers.

Overigens is er voor de complotdenkers die een vaccin met een chip wat te ondoorzichtig en lomp vinden, ook een subtielere variant op internet verkrijgbaar: een coronavaccin dat onzichtbare spionerende nanodeeltjes bevat.

Nuchter en waakzaam
Al met al zijn er heel wat christenen die in beslag worden genomen door het nieuws over de coronapandemie en het zoeken naar “verklarende” complottheorieën. Tegen hen wil ik zeggen: ga terug naar het abc van uw geloof! Naar de rust en zekerheid van de Here Jezus, want door Zijn offer bent u een kind van God. Niets of niemand kan u uit Zijn hand roven!

Mijn advies is, om de tijd die verdaan wordt met het zorgen maken over de hedendaagse problemen en het zoeken naar verklaringen, te gebruiken om meer over Jezus te horen en lezen en meer tijd met Hem door te brengen. Want waar een mens zich mee voedt, daar wordt hij door gevormd. Voed u daarom met Christus en word vervuld met Zijn Geest. Met als gegarandeerde vrucht: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Meer heeft een mens, in voor- en tegenspoed, toch niet nodig?

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. P. den Butter
Nieuws

Ds. P. den Butter op 85-jarige leeftijd overleden

Ds. P. den Butter, emerituspredikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is dinsdagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al lange tijd met een broze gezondheid. Ds. Den Butter werd in 1964 in Gorinchem als predikant binnen

opvoeden
Dagelijks leven

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Zij bieden hiervoor diverse materialen en trainingen om van 2 t/m 8 oktober geloofsgemeenschappen te helpen een volgende stap te ze

Rob Wijnberg
Nieuws

Volgens schrijver Rob Wijnberg werd wetenschap eeuwenlang door het christendom verboden

“Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap”, dat schrijft Rob Wijnberg in zijn nieuwe bestseller ‘Voor ieder wat wils’. In de EO-podcast ‘De Ongelooflijke Podcast’ licht Wijnberg toe waarom hij dat van mening is. Presentator David Boogerd en theo

Gerard en Lydia de Groot
God

De wetten van de geestelijke wereld verschillen met die van de natuurlijke wereld

We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van de bovennatuurlijke wereld, dus laten we vooral kijken naar de personen, zaken en principes die we aantreffen in de geestelijke wereld. God ZelfHij is de Schepper van hemel en aarde. Hij heeft de geest

Sudiksha Thirumalesh
Nieuws

Ouders van tiener die overleed te midden van juridische strijd voelen zich nog altijd gemuilkorfd

Zelfs na de dood van hun dochter worden de ouders van Sudiksha Thirumalesh nog het zwijgen opgelegd, dat meldt de Christian Post. De 19-jarige Sudiksha Thirumalesh is inmiddels overleden maar vocht tot het einde voor een levensverlengende behandeling

Wilco de Vries
Nieuws

Dr. Wilco de Vries spiegelt zich aan Augustinus: "Hoe kunnen we op een juiste manier liefhebben?"

“Zodra je volwassen bent moet wat je allemaal kunt en hebt niet allesbepalend zijn. Jouw identiteit in God moet dat dan zijn.” Dr. Wilco de Vries is gespecialiseerd in ethiek. Bij Hour of Power vertelde hij afgelopen zondag over de grote invloed die

Ds. A. Baars
Nieuws

CGK-predikant sprak stel met twijfels over kinderwens

Er zijn getrouwde christelijke stellen die het in deze tijd, waarin de maatschappij steeds seculierder wordt, twijfelen of ze wel een gezinnetje moeten stichten. Dat die zorgen van alle tijden zijn, blijkt wel uit een anekdote die ds. A. Baars onlang

Spreker Jacques Brunt
Nieuws

Jacques Brunt over het Loofhuttenfeest: "God wil dat we ons in Hem verblijden"

Momenteel vieren de Joden het Loofhuttenfeest. Tijdens het feest, dat in het Hebreeuws Soekot heet en een week duurt, worden Joden opgeroepen zich te verblijden in God. Maar hoe doe je dat als je omstandigheden kent waarin het moeilijk is om blij te

Meerartikelen

Jorien Ouweneel
Nieuws

Advies voor Frontrunners: Hoe moet je bidden voor je onvervulde kinderwens?

Als echtpaar met een kinderwens start je, over het algemeen, optimistisch en hoopvol. Alle keren dat je als vrouw ongesteld moet worden is er spanning en hoop. En in het eerste jaar kun je je nog redelijk vasthouden aan de wetenschap dat het tijd kos

Ds. Ron van der Spoel
Nieuws

Waarom zwijgt God soms? Ds. Ron van der Spoel geeft antwoord

We hebben als christenen misschien allemaal wel eens de ervaring gehad dat het lijkt dat God zwijgt en ons niet meer hoeft. Zo betuigt ook ds. Ron van der Spoel in een nieuwe video van IZB: "Je vraagt iets, je verlangt iets en je smeekt, maar toch bl

Christelijke missionarissen worden aangevallen door Joodse kinderen
Nieuws

Christelijke missionarissen in Israël aangevallen door Joodse kinderen

Op 12 september ging een video viraal op X waarin twee christelijke missionarissen aangevallen worden door een groep Joodse kinderen. De video, die liefst 13 miljoen keer via verschillende platforms bekeken werd, toont hoe twee christelijke vrouwen b

Marjo C.A. Korpel
God

Is Asjera het vrouwelijke element van God dat uit het geloof is 'verbannen'?

Ineens stonden de kranten vol met artikelen over de godin Asjera, die hierdoor overwacht springlevend is geworden. Wie is die Asjera? En is zij inderdaad het vrouwelijke element van God dat uit het geloof van Israël is 'verbannen'? Beeldenstorm in Ma

ds. S. T. Lagendijk
Nieuws

Mag een christen twijfelen aan zijn behoud? HHK-predikant antwoordt

'Als we 1 Johannes 4:18 lezen dan staat er dat als je God mag kennen, je geen vrees meer hebt (in geestelijk opzicht). Betekent dit dat je als kind van God ook nooit twijfelt, of je het geloof jezelf aanpraat? Als ik dan de tekst zo lees, staat er du

Ds. K. den Boer
Nieuws

Ds. K. den Boer aanvaardt beroep hersteld hervormd Goedereede

De hersteld hervormde gemeente in Goedereede verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. K. den Boer (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt na vijf jaar afscheid van Sirjansland. Den Boer volgt in Goedereede de vorig jaar naar Moerkapelle-Sche

De rechterstoel en onze beloning
Nieuws

De rechterstoel van Christus is niet iets om bang voor te zijn

‘Want we moeten allemaal voor de rechterstoel van Christus verschijnen. Dan zal iedereen loon ontvangen voor wat hij tijdens zijn leven heeft gedaan, goed of kwaad’ (2 Korintiërs 5:10, GN). Wat we in het vooruitzicht hebben is zoveel beter dan wat ac

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen
Nieuws

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen

Het Europees Hof verplicht Roemenië om wetgeving te implementeren waarin het homohuwelijk erkend wordt. Dat meldt CNE News. De huidige regeringspartij Partidul Social Democrat (PSD) staat echter niet te springen. Ook de Roemeens-Orthodoxe Kerk is all

Sieberen Voordewind
Nieuws

De noodzaak van échte gebedsbijeenkomsten

Op een dag werd ik, net als vele anderen, uitgenodigd om naar een landelijke gebedsbijeenkomst te komen. Ik vond het de moeite waard om een paar uur te reizen om samen met vele andere christenen te bidden. Maar helaas kwam ik bedrogen uit. De bijeenk

Trekker
Nieuws

SGP: Boer aan het roer en stikstofaanpak op de schop

Vorige week presenteerde de SGP haar verkiezingsprogramma. Daarin komen ook boeren, vissers en het platteland uitgebreid aan bod. In een artikel op de website besteedt de partij er nog eens afzonderlijk aandacht aan: ‘De SGP wil de boer aan het roer

Tim Keller
Nieuws

Terugluisteren: Theoloog William den Boer blikt vooruit op conferentie Tim Keller

Tim Keller: wie is deze wereldwijd invloedrijke en succesvolle Amerikaanse kerkplanter, predikant en auteur van diverse bestsellers die dit jaar overleed? In oktober vindt een tweedaagse conferentie plaats naar aanleiding van de Nederlandse vertaling

Derksen
Nieuws

Johan Derksen haalt vloekend uit naar SGP: "Erger dan Baudet"

Johan Derksen heeft in de talkshow Vandaag Inside hard uitgehaald naar de SGP en met name naar fractievoorzitter Chris Stoffer. Hij hekelde diverse standpunten van de christelijke politieke partij, vloekte daarbij en stelde dat Stoffer erger is dan B