cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
corona kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

HHK pleit voor significante beperking kerkgang na advies Grapperhaus

Een substantiële teruggang van het maximum aantal bezoekers per kerkdienst en met mondkapjes naar de kerk. Dat is het advies van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Ook pleit het moderamen voor 'een hernieuwde bezinning op de wijze en frequentie van de samenzang'.

'Na de persconferentie van het kabinet zijn enkele roerige dagen gevolgd, uitlopend op afgelopen zondag en zich toespitsend op de Hersteld Hervormde Gemeente van Staphorst', meldt het moderamen van de HHK. 'De kritiek op de gemeente van Staphorst raakt ons diep. Dat wat te goeder trouw en rechtmatig gedaan werd, werd met massieve kritiek overladen. De ontstane ophef heeft ertoe geleid dat na overleg tussen minister Grapperhaus en het CIO afgelopen maandag een nieuw communiqué is uitgebracht waarin de fysieke aanwezigheid bij alle samenkomsten beperkt wordt tot maximaal dertig personen.'

Het moderamen geeft aan dat er sprake is van 'een groot dilemma'. 'Wij hebben de overheid te gehoorzamen, maar zijn ook van mening dat het advies haastig en onder druk van de publieke opinie genomen is. Het coronavirus is intussen bezig met een opmars. De cijfers van de afgelopen dagen zijn zorgelijk. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt sterk toe. Dat vraagt ook van ons als kerk onze verantwoordelijkheid te nemen.' Om die reden adviseert het kerkbestuur om het aantal kerkgangers terug te schroeven en met mondkapjes de kerkgebouwen te betreden. Dit advies geldt vooralsnog de maand oktober.

Het moderamen kiest er in tegenstelling tot minister Grapperhaus voor om plaatselijke kerkenraden de mogelijkheid te geven om maatwerk toe te passen door dit advies door te vertalen naar de eigen gemeente. Zo speelt de grootte van het kerkgebouw een rol bij de vraag hoeveel kerkgangers per kerkdienst welkom zijn.

Lees ook: Grapperhaus trekt omstreden kerkbesluit niet in na gesprek met kerken.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen