cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ferd Grapperhaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2020 door Redactie

Grapperhaus vrijdag met kerken in gesprek over omstreden kerkbesluit

Minister Ferd Grapperhaus spreekt vrijdag weer met religieuze koepelorganisaties over de impact van het coronavirus op hun geloofsgemeenschappen. Hij wil samen kijken wat voor perspectief er kan worden geboden, maar benadrukt dat de komende weken "strakke en stevige maatregelen" nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt het ANP.

Afgelopen maandag sprak Grapperhaus met religieuze organisaties af om voorlopig maximaal dertig mensen per dienst toe te laten. Aanleiding was de mediarel rondom kerkdiensten van de hersteld hervormde kerk in Staphorst. Ondanks een uitgebreid coronaprotocol was de hersteld hervormde kerk in Staphorst zondag het gesprek van de dag. De kerkelijke gemeente liet 600 kerkgangers, verspreid over drie gebouwen, toe. Ondanks een uitgebreide gezondheidscheck, andere voorzorgsmaatregelen en voldoende ruimte om afstand te houden - de kerk telt 2300 zitplaatsen - zou de kerk volgens critici onverantwoord bezig zijn door relatief veel gelovigen toe te laten.

Dinsdag klonk vanuit de Tweede Kamer veel kritiek uit christelijke hoek. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zei dat het "toch geen behoorlijk bestuur is", om "zo driest, zo overhaast" deze beslissing te nemen. Ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers wil dat de minister kijkt of er lokaal maatwerk mogelijk is, maar daar wil Grapperhaus niet op vooruit lopen. 

Lees ook:


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Goed dat er vrijdag een overleg plaatsvindt met Grapperhaus, en hopelijk zal hij maatwerk (willen) toepassen, namelijk dat het toegestane aantal bezoekers afhankelijk is van aan het aantal zitplaatsen in een kerk. Dat zou toch veel redelijker zijn dat de ‘botte’ 30 waardoor de minister zich ongeloofwaardig maakt.