cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ds. klaas van der kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 september 2020 door Redactie

PKN-predikant reageert op oproep Rutte om niet te zingen

Langzaam maar zeker neemt het aantal besmettingen met het coronavirus weer toe in Nederland. Reden om alert te zijn, zo stelde premier Mark Rutte afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie. Hij riep kerken op om het liefste niet te zingen. Klaas van der Kamp, classis-predikant namens de PKN in Overijssel en Flevoland, reageert bij omroep Flevoland.

De predikant merkt dat er heel verschillend wordt gereageerd op de terughoudendheid die premier Mark Rutte toonde als het ging om zingen in de kerk. “Er zijn kerken waar men resoluut zegt: het is te onveilig. Andere kerken zeggen dat ze nieuwe kerken en goede luchtverfrissing hebben en doen het daarom wel. Anderen gaan er tussenin zitten.”

Recent ging Van der Kamp nog voor bij een dienst waar men gewend was om samen het ‘Onze Vader’ te bidden. Hij vroeg zich af of dat nu wel kon. ”De ouderling van dienst zei dat ik het gerust kon doen omdat ze daar gewend waren om dat heel erg binnensmonds te doen.”

Nu het coronavirus weer steeds nadrukkelijker de kop opsteekt en er met regelmaat nieuwe maatregelen worden aangekondigd, moeten de kerken wellicht straks opnieuw de deuren sluiten. “Ik ben daar wel bang voor”, reageert de predikant. “Als de maatregelen weer strakker zijn, kun je minder contact maken. Kerken, geloven en zingeving heeft ook veel te maken met elkaar kunnen zien, kunnen glimlachen en op elkaar kunnen reageren. Ik denk dat mensen dat misschien nog wel het meeste missen. Nog meer dan een goede Bijbeluitleg of deelname aan een viering. Dat je mensen ziet en ontmoet.”


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Bekijk hier het hele gesprek

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Gezien de nieuwe besmettingen bij 2 koorrepetities in Heerde lijkt het zondermeer verstandig om niet in groepen te zingen.