cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
corona kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 september 2020 door Katholiek Nieuwsblad

Kerkgang onder katholieken met 25% afgenomen door coronacrisis

Het aantal kerkgangers in Nederlandse rooms-katholieke parochies lijkt als gevolg van de coronacrisis met ongeveer een kwart te zijn afgenomen. Dat blijkt uit een rondgang van Katholiek Nieuwsblad langs 21 parochies in de zeven bisdommen.

Met name ouderen en kwetsbare parochianen mijden de kerk uit angst of voorzichtigheid, zeggen verschillende pastoors tegen het katholieke weekblad KN. “Onder kerkgangers die voor de coronacrisis gewoonlijk in onze kerken kwamen, zit nog heel wat schrik”, ziet een pastoor uit het aartsbisdom Utrecht.

Voor de crisis kwamen bij een zondagsviering in een van zijn kerken zo’n 80 tot 100 mensen, nu zo’n 50 tot 60. “Natuurlijk zijn we blij met allen die komen, maar er zijn wel duidelijke verschillen tussen de periode voor corona en nu.”

In andere parochies is de terugloop minder, daar spreken pastoors over “een lichte afname”. Een pastoor uit het bisdom Haarlem-Amsterdam constateert zelfs een lichte stijging. De meeste benaderde priesters spreken echter van een teruggang met zo’n 25 tot 30 procent.

Behalve angst voor besmetting, spelen volgens de ondervraagde priesters ook de coronamaatregelen in de kerk een rol: het vooraf reserveren, een beperkt aantal zitplaatsen en de hygiënemaatregelen in de kerk verhogen de drempel.

Ook signaleren sommige priesters dat het succes van online vieringen de terugkeer naar de fysieke kerkviering belemmert. “Sommigen zeggen: ‘Als ik de Mis vanuit mijn luie stoel de kan volgen, waarom zou ik naar de kerk gaan?’” Voor enkele parochies was dit een aanleiding om de livestream-vieringen weer te stoppen.

Klik hier voor meer informatie.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De kerkcultuur heeft passief consumentisme in grote groepen bevorderd. Dan is het individu kwetsbaar: sluit de kerk en er gebeurt niets meer. Leer om eredienst in kleine kring te doen, net als de vervolgde kerk.