cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. D. Breure
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Verkeerd bidden: kan dat?

"Mag ik bijvoorbeeld bidden dat ik en ons gezin bij God in de hemel mogen komen op de tijd wanneer Hij dat wil en mag ik excuses maken voor de fouten die ik en ons gezin begaan? Ik ben een meisje van 16 jaar en probeer me meer te verdiepen in de Bijbel, maar vaak ben ik bang dat ik fouten maak", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het is altijd zo dat ons gebed onvolmaakt is, ‘fouten’ heeft", maakt ds. D. Breure duidelijk. "Onvolmaakt in vertrouwen, onvolmaakt in besef van onze rechteloosheid en onmacht, onvolmaakt in concentratie, onvolmaakt in gerichtheid op Zijn eer. We bidden nooit volmaakt. Daarom eindigen we met: “om Jezus wil.” Dat Jezus ons gebed zuivert. En het gewassen en gezuiverd tot de Vader brengt. Leg je gebed in de handen van Christus, de grote Voorbidder. Al biddend leer je juist dat je Jezus nodig hebt, ook voor je gebeden.

We bidden niet zozeer om God dingen af te dwingen, maar om het geloof te oefenen. Als wij om Jezus’ wil, in oprechtheid bidden om iets wat God beloofd heeft, dan mogen we geloven en vertrouwen dat God hoort. Direct. Voor we het merken dat duurt misschien langer. Toch bidt David in Psalm 51 wel tien keer om vergeving van zijn zonden. Niet omdat God pas na tien keer vergeeft, maar omdat Davids geloof het niet bevatten kan en om zijn geloof te sterken bidt David er wel tien keer om."

De hervormde predikant voegt op basis van Romeinen 8 toe dat de Heilige Geest onze zwakheden te hulp komt. "Je zult merken het is rijk om met God om te gaan, al wordt het ook wel beproefd."


Gebed
- GerGem-predikant: 'Geen bezwaar tegen gemeenschappelijk gebed, vorm roept bedenkingen op'
- Vier redenen waarom God gebeden niet verhoort
- Franca Treur: bidden maakt van plofkip kip
- Ron van der Spoel verhuisde naar Limburg: "Ik vroeg God om een teken"
- Wat is gebed? Ontdek het in deze prachtige animatie!
Meer over Gebed »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Men citeert wel eens een tekst uit Jacobus dat zegt dat je verkeerd kunt bidden. Maar als je een flink stuk ervoor en erachter leest, weet je dat het gaat om mensen die zich wentelen in een zondig leven. Maar je mag volgens Philippensen alles bekend maken bij God door gebed en smeking en dankzegging