cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Victor en Shamiram Bet-Tamraz
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2020 door Open Doors

Iraanse christenen opgeroepen om straf van vijf jaar uit te zitten

Het Iraanse voorgangersechtpaar Victor en Shamiram Bet-Tamraz moet na drie jaar procederen toch naar de gevangenis. Victor (65) moet tien jaar achter de tralies en Shamiram (64) vijf jaar om het leiden van een huiskerk en het opvangen van ex-moslims.

Op 11 augustus kreeg Shamiram de oproep om naar de Evin-gevangenis te komen. De komende vijf jaar zit ze opgesloten en komt pas vrij als ze bijna 70 jaar is. Het Iraanse-Assyrische echtpaar kreeg samen 15 jaar celstraf omdat ze in hun huiskerk moslimbekeerlingen onderwezen in het christelijke geloof. Hun dochter Dabrina, die in Zwitserland woont, vreest voor de gezondheid van haar ouders omdat er berichten zijn van een corona-uitbraak in de Evin-gevangenis.

Sinds ze hun straf kregen te horen in 2017 en 2018 heeft het echtpaar een frustrerende rechtsgang ervaren. Hoorzittingen werden steeds weer afgezegd om verschillende redenen. De ene keer was er een andere rechter op de zaak gezet, de andere keer was de rechtbank ‘te vol met mensen’. Hun laatste hoorzitting op 1 juni werd zonder uitleg of excuus afgezegd. Op 19 juli kwam het bericht van hun advocaat dat hun beroep tegen hun straf definitief was verworpen.

Ook hun kinderen werden door de geheime dienst opgepakt om het echtpaar onder druk te zetten. Hun zoon Ramiel werd eerder dit jaar vrijgelaten uit de gevangenis vanwege de coronacrisis. Zijn broer August werd in 2016 met vier anderen opgepakt bij een picknick.

In Iran, op plek 9 van de Ranglijst Christenvervolging, groeit de kerk als kool. Tegen de verdrukking in. Een aantal jaren geleden waren er 250.000 christenen. Nu is een conservatieve schatting dat het er 800.000 zijn, maar de bezorgde Iraanse overheid spreekt al van een miljoen.


Christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen