cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Waarom Christenen voor Israël op de vingers is getikt - CIP Podcast

Deze week werd Christenen voor Israël (CvI) op de vingers getikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Waarom? Dat bespreekt CIP-redacteur Patrick Simons in de CIP Podcast.

Wat is er aan de hand? Simons legt het uit. "In april 2019 kwam de NVWA al onverwacht langs in het Israëlcentrum en werd er gedreigd met hoge boetes. De wijn uit de webshop van CvI, afkomstig uit Hebron, mocht volgens hen niet het etiket ‘Product uit Israël’ dragen. CvI stelde dat er een ongezonde en eenzijdige focus op Israël lag.

Er ontstond vervolgens behoorlijk wat opschudding over het handelen van de NVWA. Dit leidde er uiteindelijk zelfs toe dat de SGP en de ChristenUnie samen Kamervragen stelden. Bruno Bruins, destijds minister van Medische Zorg en Sport, stelde in reactie op deze Kamervragen dat Nederland de Europese richtlijnen wil volgen. Hij zei echter ook dat binnen de Europese Unie geen draagvlak zou bestaan voor toepassing van de regels op andere ‘bezette’ of geannexeerde’ gebieden. Daarmee lijkt CvI gelijk te krijgen wat betreft de eenzijdige focus op Israël.

In oktober vorig jaar werd door het Hof van Justitie van de Europese Unie besloten dat producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem voortaal niet meer mochten worden verkocht als ‘Made in Israël’. Dit had tot gevolg dat ook CvI de etiketten aanpaste. Dat heeft de organisatie ook netjes gedaan. De tekst ‘Product uit Israël’ is veranderd in ‘Afkomstig uit Israëlisch dorp in Judea en Samaria’. Ook dit blijkt echter niet goed te zijn. Eind juni volgt een brief van het NVWA waarin de inspectie wordt aangekondigd. Deze vond afgelopen week plaats en er werd een boete aangekondigd omdat het etiket nog steeds niet zou voldoen.

Hier zit een enorme BDS-lobby achter, een organisatie die in bepaalde landen verboden is wegens het antisemitische karakter. Maar in Nederland uiteraard niet, daar wordt alleen Israëlische wijn in de ban gedaan. Overigens gelden deze maatregelen niet voor andere ‘bezette’ gebieden. Dat is de willekeur. Daarmee voldoet men perfect aan de Europese en internationale eisen waar een anti-Israël houding haast een vereiste wordt, want denk maar aan de willekeur in de VN waar voortdurend anti-Israël resoluties worden aangenomen terwijl andere landen met rust worden gelaten."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen