cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jantine Stam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 april 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik deed aan zelfbevrediging en nu heb ik spijt'

'Ik heb ruim een jaar een relatie met de allerliefste jongen van de wereld. Hoewel ik lange tijd niet aan zelfbevrediging heb gedaan, is dat de afgelopen weken toch een paar keer voorgekomen. Ik heb zoveel spijt en ik heb zelfs een paniekaanval hierover gehad. Ik zit nu te twijfelen of ik het tegen hem moet zeggen', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Psychosociaal therapeut Jantine Stam-van de Beek (foto) geeft advies.

Jantine: "Er valt me direct iets op in je vraag. Je voelt de wens en plicht om je vriend te laten merken dat je tevreden met hem bent. Je wilt niet aan zelfbevrediging doen, omdat je denkt dat je dat niet zou doen als hij genoeg voor je is. Je verwacht mogelijk dat hij jouw behoefte naar zelfbevrediging zou zien als kritiek en zich vervolgens afgewezen zou voelen. En als hij zich niet goed genoeg zou voelen, ben jij bang dat hij dat niet wil of aankan en uiteindelijk bij je weg gaat. Je wilt dus niet dat hij zich rot gaat voelen en je minder gaat vertrouwen, waarschijnlijk omdat je bang bent dat het jullie relatie zou bedreigen.

Deze gedachtegang legt een druk op jou, waar je niet aan voldoen kunt (de behoefte naar zelfbevrediging kan je zomaar weer te sterk worden). Hierdoor kom je vast te zitten. Je schrijft zelfs dat je een paniekaanval hebt gehad. Dat is niet gek, omdat je geen kant op kunt in deze gedachtegang. Er is altijd een risico dat je de behoefte weer voelt. Die behoefte mag je niet voelen in jouw gedachtegang, maar kun je ook niet veranderen, dus loop je vast met je angst.

Misschien lijkt het minder risicovol als de ander geen weet heeft van de dingen waar jij spijt van hebt. De praktijk leert echter anders. Het zorgt hoe dan ook voor afstand als je geheimen voor jezelf houdt en je beter voordoet, omdat je dan niet helemaal jezelf bent. Hoe meer je achter gaat houden, hoe moeilijker het wordt om je bij elkaar te ontspannen. Je moet immers altijd alert zijn dat de ander er niet achter komt.

Zelfbevrediging kan een manier zijn van omgaan met moeilijkheden in het leven. Het lijkt erop dat het bij jou zo werkt, omdat het oncontroleerbaar is. Dat wijst erop dat je het ‘nodig’ hebt. Als je je niet lekker voelt, grijp je bijna automatisch naar zelfbevrediging. Zo ben je het gewend geraakt. Ik krijg de indruk dat je de mensen om je heen graag tevreden wilt houden. Dat is een lat waar je hard voor werkt en die je moe kan maken. Mogelijk gebruik je zelfbevrediging om die druk even niet te hoeven voelen.

Je schrijft dat jullie relatie geweldig is. Daarmee geef je de indruk dat het een gezonde relatie is. Ik vind het niet leuk om te schrijven... maar ik proef iets anders, namelijk ook iets heel ongezonds. Je schrijft het al zo op dat ik daar vast niet zoveel over mag schrijven, omdat je dat mogelijk niet wilt horen. Mocht je toch graag meer willen horen over wat ik bedoel, laat maar weten. Succes en moed gewenst!"

Lees ook: Zelfbevrediging als christen: goed of fout?

Lees haar volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat is het probleem. Zij niemand iets verschuldigd dan liefde. En betreffende jezelf: niemand haat zijn eigen lichaam, maar voedt en koestert het. Volgens passiecoach Marc Angenent verwijst Hooglied 5:5 naar een verloofde vrouw die zichzelf bevredigd en fantaseert ze erotisch over hem in vers 10. Het probleem is niet je gedrag, maar de manier waarop je geleerd hebt naar seksualiteit en je eigen zinnelijkheid te kijken. Je eigen lichaam liefhebben maakt je zelfbewuster, waardoor óók je seksuele intelligentie verhoogt, ten bate in een relatie.