cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Babybijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Patrick Goede

Zangeres Sifra Bekx kreeg Babybijbel als kraamcadeau: "Christelijke opvoeding legt basis voor de rest van je leven"

Sifra Bekx is zangeres van InSalvation en spreekster. Anderhalf jaar geleden kreeg zij met haar man Jafeth een dochtertje, Janoah genaamd. Terwijl Janoah tijdens het interview op de achtergrond vrolijk brabbelt vertelt Sifra waarom ze zo blij is met de Babybijbel voor de allerkleinsten.

Het NBG brengt de Bijbel dichtbij in binnen- en buitenland.

Hoe probeer je met de Babybijbel de bijbelverhalen voor te leven en te vertellen?
“Daar zijn we bij Janoah al heel vroeg mee begonnen, we kregen deze Bijbel als kraamcadeau. Al vanaf dat ze vier maanden oud is hebben we de gewoonte om haar naar bed te brengen en hieruit voor te lezen. Het leuke is dat het voor hele jonge baby’s al goed zichtbaar is. De verhalen zijn namelijk weergegeven in zwart/wit afbeeldingenen; datkunnen baby’s al goed zien. Wat Janoah vooral erg leuk vindt, zijn de liedjes die in de Babybijbel staan. Die kun je meezingen. Op die manier, door er een gewoonte van te maken en iedere dag voor haar te lezen en te zingen hopen we dat ze dit van jongs af aan al meekrijgt.”

Merk je daar iets van bij Janoah?
“Juist omdat het zwartwit afbeeldingen zijn en er heel veel gebeurt op de bladzijden, merkt ze dingen op. Ze ziet dan bijvoorbeeld een vlinder. Ze vindt de middelste bladzijde het mooist want daarop zie je bijvoorbeeld, bij Jezus geboorte, de stal die helemaal volstaat met dieren. De koe, de ezel en de kippen. Ze lacht en maakt geluidjes als we samen zingen. Juist omdat het om bekende Nederlandse kinderliedjes gaat is het heel interactief. Hop, hop, hop, paardje in galop bijvoorbeeld. Maar dan gaat het hier over een kameel, waar Abraham op reist richting Kanaän. Slaap kindje slaap staat er ook in maar dan een christelijke versie: ‘Slaap kindje zacht, de Heer die houdt de wacht. De Heer zal voor je zorgen, deze dag en morgen. Slaap kindje zacht, de Heer die houdt de wacht.”

Hoe kun je zo’n Babybijbel het beste lezen?
“We lezen het altijd voor het naar bed gaan. Dat is ook het moment waarop Janoah het meest tot rust komt want de rest van de dag zit ze eigenlijk niet stil. Juist dat moment, na het flesje, is ze echt rustig. Na het lezen bidden we dan nog even. Dus dat zou ik ouders wel adviseren. We lezen ook wel andere boekjes met haar gedurende de dag maar dan is ze zo aan het rennen en vliegen. Dan heeft ze er niet zoveel aandacht voor als ‘s avonds.”

Heb je zelf nog iets geleerd van de Babybijbel?
“Ik word ergens wel uitgedaagd om op een kinderlijke manier te vertrouwen op God. Het wordt zo makkelijk neergezet in de Babybijbel dat ik dan ook weer zie hoe mooi het is om te geloven en te vertrouwen als een kind. Ik word daar op een goede manier mee geconfronteerd.”

Is de Bijbel jou vroeger ook met de paplepel ingegoten?
“Ja ik ben ook opgegroeid in een christelijk gezin en altijd naar de kerk gegaan, naar de kindernevendienst en club. Voor mij was het geloof vanzelfsprekend maar het werd ook echt persoonlijk toen ik 18 was. Dus ik ben er altijd mee opgegroeid en daar ben ik mijn ouders ook heel erg dankbaar voor. Die persoonlijke keuze voor God kwam later, op m’n 18e.”

Hoe belangrijk is het om als ouder je kinderen op te voeden met het geloof?
“Als je als kind leert om te geloven legt dat een basis voor de rest van je leven. Dat heb ik zelf ook gemerkt toen ik tot een persoonlijk geloof kwam. Het was toen echt een verdieping van alles wat ik in mijn kinderjaren geleerd had. Ik denk dat het heel waardevol is, ook omdat het als kind makkelijker is om te geloven dan als volwassene. Als volwassene probeer je meer dingen te beredeneren terwijl je als kind dingen makkelijker kan aannemen en geloven. Wat een kind daar later zelf mee doet is aan hem of haar. Maar wij willen dit bewust aan haar meegeven.”

Hoe werd bij jou wat je had meegekregen een persoonlijk geloof in God?
“Ik was nooit lang van huis als kind en had snel last van heimwee. Toen ben ik op mijn 18e stage gaan lopen in Spanje voor drie maanden. Ik was daar zonder mijn ouders en zekerheden. Daar kwam het erop aan, toen heb ik gezegd: ‘God als U er bent wilt U zich dan laten zien. Want anders ga ik morgen naar huis.’ Op dat moment kwam er een Nederlandse vrouw op mij afgelopen die vroeg of ik alleen was. Zij heeft mij vervolgens gekoppeld aan een paar meiden die in een hotel verderop werkten. Zij zijn mijn vriendinnen geworden voor die periode en ik zag dat echt als antwoord op mijn gebed. De drie maanden daarna heb ik de Bijbel echt verslonden. Toen is het geloof heel persoonlijk voor mij geworden omdat ik merkte dat God zo dichtbij was.”

De Babybijbel is geschreven door Corien Oranje en wordt uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap. 


Opvoeden
- Hoe autisme het leven van Bianca beïnvloedt: "Ik voel me altijd een soort buitenlander"
- Waarom Daniëlle Koudijs moeders oproept om hun masker af te zetten
- Het zoontje van Annette werd veel te vroeg geboren: "Je kind vasthouden is onwijs krachtig"
- Muzikaal echtpaar legt uit hoe ze hun zes jongens opvoeden tot kinderen van God
- Jos de Kock: "Genade is nodig voor een goede opvoeding"
Meer over Opvoeden »

bestel hier de Babybijbel!