cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
paul visser
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 maart 2020 door Patrick Simons

Waar we volgens dominee Paul Visser in deze crisistijd als christelijke gemeente toe geroepen zijn

Als christelijke gemeente zijn we juist in de coronacrisis geroepen om extra aandacht te hebben voor oudere en kwetsbare mensen. Ook moeten we voorbede doen. Dat schrijft dominee Paul Visser op Facebook. Hij schrijft enkele “persoonlijke overwegingen in het licht van het coronavirus, geschreven voor leden van de Noorderkerk, waar hij predikant is.

De predikant probeert in zijn geschreven boodschap de huidige crisis te duiden. “Wij ervaren dat ons bestaan in elk opzicht kwetsbaarder is dan wij doorgaans beseffen. Bijbels gezien is het niet vreemd om in tijden van ramp opnieuw te beseffen dat wij leven in een gebroken wereld waar we samen aan lijden, terwijl we tegelijk (naar Jezus’ eigen woord) door wat ons overkomt worden aangemoedigd om met hoop en verwachting uit te zien naar de doorbraak van Zijn rijk. Evenmin is het vreemd om, waar onze zekerheden wankelen, ons eerlijk af te vragen in hoeverre wij ons, mede door onze soms ongebreidelde welvaart, schuldig hebben gemaakt aan allerhande onrecht, direct en indirect. Zou de confrontatie met deze crisis ook geen aanleiding kunnen zijn tot inkeer en zo nodig tot bekering.

Vervolgens somt de predikant en aantal dingen op waar we als christelijke gemeente toe geroepen zijn:

 • Ten eerste, om te leven in het vertrouwen zoals dat wordt verwoord in bijvoorbeeld psalm 31:15:
  Maar ik vertrouw op U, Here.
  Ik zeg: U bent mijn God!
  Mijn tijden zijn in Uw hand, red mij,
  uit de hand van mijn vijanden en mijn vervolgers.
 • Ten tweede, om op allerlei manieren voluit onze verantwoordelijkheid te nemen, met het oog op het welzijn van onze naasten en onze eigen gezondheid.
 • Ten derde, om juist nu via verantwoorde wegen extra aandacht te hebben voor oudere en kwetsbare mensen, die zich eenzamer en angstiger kunnen voelen dan gewoon.
 • Tenslotte, om voorbede te doen voor alle mensen, in het bijzonder voor hen die getroffen zijn door het virus of door het verlies van dierbaren; voor hen die vanwege een verzwakte lichamelijke conditie extra risico lopen en daar bezorgd over zijn; voor bestuurders en regeerders die de nodige beslissingen hebben te nemen; voor allen die op medisch terrein zich inzetten om het virus te bestrijden en om patiënten de nodige zorg te verlenen; en voor allen die vanwege de verregaande economische gevolgen van deze crisis in zwaar weer terecht (ge)komen (zijn), hoe dan ook.”


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen