cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
sgp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2019 door Patrick Simons

Onrust SGP duurt voort: bestuursleden stappen op uit onvrede vertrek voorzitter

De onrust bij de SGP is nog niet voorbij. Nadat afgelopen zaterdag naar buiten kwam dat partijvoorzitter Peter Zevenbergen opstapte, hebben twee bestuursleden nu besloten om datzelfde te doen. Zij doen dat uit onvrede over het vertrek van Zevenbergen.

Zevenbergen ligt al geruime tijd onder vuur omdat hij wachtgeld ontving naast het salaris dat hij als schooldirecteur verdiende. Dit wachtgeld ontving hij omdat hij als wethouder twaalf jaar lang  in gemeente Alblasserdam werkzaam was. Nu is bekend geworden dat Albert Vlietstra en Peter den Boef ook uit het hoofdbestuur stappen. Zij doen dit omdat ze ontevreden zijn over de wijze waarop er met Zevenbergen is omgegaan. Zij vinden namelijk dat het bestuur volledig achter de voorzitter had moeten blijven staan. Dat meldt SGP zelf in een verklaring op haar website.

“Punt van discussie bij de wachtgeldregeling was voortdurend of er naast de louter formeel-juridische benadering eveneens sprake is van een moreel-ethische dimensie die aanleiding kan zijn voor vragen bij het wachtgeld als zodanig en de hoogte ervan”, aldus de verklaring. “Afgelopen voorjaar zijn daarover met Peter Zevenbergen afspraken gemaakt, waarmee een eind leek te zijn gekomen aan de slepende discussie en schadelijke publiciteit.”

De discussie brak echter weer in volle hevigheid los en door een interview in een landelijk dagblad met Peter Zevenbergen zelf ontstond er opnieuw ophef. SGP:  “Afgelopen vrijdag heeft het partijbestuur daarover vergaderd. Na intensief beraad is toen aan Peter Zevenbergen meegedeeld dat hij het best de eer aan zichzelf zou kunnen houden. Daarbij is tevens gemeld dat, mocht hij tóch willen aanblijven, het bestuur zich genoodzaakt zou zien zijn voorzitterschap te beëindigen. Toen Peter Zevenbergen op zaterdagochtend meldde dat hij zichzelf terugtrok, heeft het bestuur in reactie daarop laten weten dit besluit, gegeven de omstandigheden, verstandig te vinden.”

Maarten van Leeuwen, die Zevenbergen verving als voorzitter, zegt het te betreuren dat de twee bestuursleden zijn opgestapt: “Niet in het minst omdat er al een jaar lang gepoogd wordt in gezamenlijkheid tot een oplossing te komen waarbij ook de twee vertrekkende bestuursleden voortdurend betrokken waren.”


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen