cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
calvijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 september 2019 door Patrick Simons

Leerling Calvijn College geschorst nadat hij tv-programma inschakelt wegens 'korte broeken-verbod'

Nadat ze met het smartphoneverbod overal in de media verschenen, haalt het Calvijn College in Goes opnieuw het nieuws. Ditmaal gaat het om het verbod op korte broeken en de aandacht die presentator Tim Hofman hieraan gaf in het programma 'Boos'.

"Het is onze opdracht en taak om jongeren te vormen voor de maatschappij."

'Boos' is een online programma waarin Tim Hofman naar aanleiding van klachten van jongeren verhaal gaat halen bij bedrijven, organisaties of scholen. Zo ging hij eerder naar een bedrijf die jongeren onderbetaalden en haalde hij verhaal in Den Haag over de uitzetting van aan asielkind. Ditmaal had een leerling van het Calvijn College geklaagd. Op deze reformatorische middelbare school mogen jongens namelijk geen korte broek dragen, ongeacht de temperaturen. Tim Hofman besloot dan ook met zijn cameraploeg een bezoekje te brengen aan Goes.

Met spandoeken en een groep jongeren ging Hofman de school binnen waar hij overigens ook door de directie hartelijk werd ontvangen. Daar ging hij het gesprek aan met bestuursvoorzitter Jan Bakker. Bakker stelde dat het verbod op korte broeken niet direct uit de Bijbel voortkwam, maar dat ze op de school wel uitgaan van de Bijbelse lijn. "Wij hebben een kledingcode hier op school. Het is onze opdracht en taak om jongeren te vormen voor de maatschappij", aldus de bestuursvoorzitter die er op wees dat er heel veel beroepen zijn waarbij je een lange broek moet dragen. "Wij zijn een christelijke school", vervolgt hij als Hofman vraagt waarom meisjes dan wel met blote benen mogen lopen. "Dat betekent dat we er vanuit gaan dat de kleding voor jongens anders is dan voor meisjes. Hun ouders kiezen voor deze christelijke school. Zijn ouders kiezen ervoor om hem op het Calvijn College te plaatsen en deze regel hebben wij al heel lang, al meer dan 25 jaar."

Het bestuur legde eerder een petitie van 2500 handtekeningen naast zich neer.

Vervolgens stelt Bakker dat hij vertegenwoordiger is van de ouders. Daarop zei Hofmann dat de regel al eerder voer voor discussie was en dat de ouders lang niet allemaal achter het kledingbeleid staan. Hij citeert een brief van de school aan ouders waarin staat 'De praktijk heeft geleerd dat het handhaven van het kledingbeleid van de school bij de handen wordt afgebroken, o.a. omdat ouders het beleid niet ondersteunen'. Ook zijn er eerder 2500 handtekeningen van onder andere ouders opgehaald die tegen de regel zijn. Deze petitie legde het bestuur echter naast zich neer. De presentator probeert de bestuursvoorzitter over te halen om bij een bepaald aantal ouders dat tegen de regel is overstag te gaan. Bakker gaat daar echter niet op in. Toch besluit Hofman het programma door een actie te starten waarbij leerlingen een standaardbrief kunnen downloaden en door hun ouders kunnen laten ondertekenen.

Het meest opvallende nieuws lijkt echter dat de jongen die het online programma inschakelde achteraf door het Calvijn College is geschorst. Dat heeft de jongen volgens Omroep Zeeland zelf gezegd. Ongeveer een week geleden werd de jongen in eerste instantie voor drie dagen geschorst. De 'time-out' werd daarna verlengd. De leerling werd volgens hemzelf voor de keuze gesteld: óf excuses aanbieden óf naar een andere school. Omdat hij dit jaar examen hoopt te doen, koos hij volgens Omroep Zeeland eieren voor zijn geld en bood hij zijn excuses aan. Er volgt nog een gesprek tussen de leerling en de schoolleiding.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
Wordt een mens daar nou niet moe van.geen broek voor de een en geen korte broek voor de ander.