cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van Helden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 augustus 2019 door Patrick Simons

Kees van Helden in gesprek met feministe: "Je baarmoeder is van jouw lichaam maar die baby die erin groeit niet"

Directeur Kees van Helden van Stichting Schreeuw om Leven heeft in het programma Brandpunt een bijzonder openhartig gesprek gevoerd met feministe Milou Deelen. De laatste is een fervent voorstander van abortus, Kees van Helden is dat niet.

Milou laat direct zien waar ze staat door zich hardop voor de camera af te vragen wanneer je kunt spreken van leven. "Om het nu meteen kindje te noemen? Als ik twee weken zwanger ben, zou ik dat zelf niet zien als een kindje." Ze stelt verder dat er voordat een vrouw naar een abortuskliniek gaat al gesprekken zijn geweest en dat er dus sprake is van een weloverwogen keuze. Kees van Helden is het daar niet mee eens. "Dat wordt heel vaak gezegd. Als je naar de jaarrapportage wet afbreking zwangerschap kijkt, lees je dat 45% rechtstreeks naar de abortuskliniek toe gaat. Die komen niet eens bij een huisarts en heeft helemaal geen gesprekken gevoerd. In de abortuskliniek wordt dat wel gedaan. De vraag is of je dat moet doen bij een organisatie die het uitvoeren van abortussen als bestaansrecht heeft. Als ze in dat geval geen abortus uitvoeren, krijgt de abortuskliniek 105 euro vergoed en wanneer ze wel een abortus uitvoeren ligt die vergoeding tussen de 450 en 1000 euro."

Deelen begint tegen Helden over het feit dat er in een tekst op de bus van Schreeuw om Leven gesproken wordt over een kindje. "Ik vind dat confronterend. Stel je bent één of twee weken zwanger en je hoort dan dat het al een kindje is." Van Helden: "De meesten komen niet als ze één week zwanger zijn. Verschillende abortuscentra houden aan dat je tien dagen over tijd moet zijn. Dan ben je al bijna 5 of 6 weken zwanger."

"Je beëindigt een ander mensenleven", vervolgt Van Helden. "Dan kom je bij de discussie wanneer het mensenleven begint. De wetenschap is daar heel duidelijk in: het leven begint bij de bevruchting. Dan ligt het DNA vast, je geslacht ligt vast, je kleur haar en ogen; alles ligt vast. Je hoeft alleen maar te groeien. En abortus stopt die groei en beëindigt het leven."

Vervolgens vraagt de feministe vanuit welke overtuiging Van Helden tegen abortus is. "Ik ben christen", antwoordt hij. "De liefde van Jezus drijft mij om mijn hand uit te reiken naar mensen in nood. Wij hebben ons daarbij beperkt tot vrouwen in nood, maar ook dat kind. Je zegt dat het het recht van de vrouw is en dat ze beslist over eigen lichaam. Dat mag van mij. Je hoofd is van jou, dat is jouw lichaam. Je buik is van jou, dat is jouw lichaam. Je baarmoeder is van jou, dat is jouw lichaam. Maar wat erin groeit, is niet van jou. Dat is een ander lichaam. Het feit dat wij hier kunnen praten, betekent dat wij niet geaborteerd zijn. Kijk naar de voetballer Ronaldo. Zijn moeder heeft enorm aan abortus gedacht omdat ze geen geld hadden en in armoede leefden. Ze heeft mét hulp toch besloten om geen abortus te plegen en moet je eens kijken wat Ronaldo geworden is."


Abortus
- Niets is progressiever dan de strijd tegen abortus
- Kees van Helden deelt bijzondere verhalen van vrouwen die niet voor abortus kozen
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
- Abortusdebat waait over naar Nederland: GroenLinks-Kamerlid haalt uit naar evangelicals
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Jammer, Kees zou het veel persoonlijker kunnen maken in dit gesprek....b.v. Jij denkt dat het geen kindje is in de baarmoeder...

"Wanneer begon jouw leven als vrouw, wanneer werd jij een kindje?

Was jij in de baarmoeder een deel van het lichaam van je moeder?

Mogen we als mensen oordelen over het leven van andere mensen?

Shalom