Tweede Kamerleden bezorgd over opleving 'anti-abortusbeweging' in Nederland
In de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over intimiderende 'anti-abortusdemonstraties' bij abortusklinieken in Nederland, laten verschillende media weten. Kamerleden debatteerden dinsdag over 'demonstraties' bij abortusklinieken.
Eerder dit jaar meldden abortusklinieken dat ze steeds vaker hinder hadden van 'anti-abortusactivisten' voor hun deur. Vrouwen die zich voor een abortus meldden zouden zich geïntimideerd voelen door de 'demonstraties' van bijvoorbeeld Schreeuw om Leven. Zelf stelt Schreeuw om Leven dat van intimidatie of hinder geen sprake is. "Onze medewerkers bij de abortuscentra attenderen vrouwen op een respectvolle en liefdevolle wijze op alternatieven voor een abortus."
D66-Kamerlid Pia Dijkstra vreest dat de anti-abortusbeweging vanuit de Verenigde Staten overwaait naar ons land. Zij had nooit verwacht om in 2019 de keuzevrijheid van vrouwen te moeten verdedigen. ''Het zijn niet de jaren zeventig van de vorige eeuw.'' Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA en de VVD hameren in een gezamenlijke oproep op het recht voor vrouwen om veilig en vol vertrouwen te kunnen kiezen voor een abortus.
Volgens SGP'er Kees van der Staaij, een fel tegenstander van zwangerschapsafbreking, worden ook antiabortusdemonstranten geïntimideerd. De partijleider benadrukt onderscheid tussen fabels en feiten. "Er zijn de afgelopen jaren zeer zelden klachten of incidenten bij gemeenten en bij de politie gemeld rondom demonstraties bij abortusklinieken."
Minister Hugo de Jonge (VWS) constateert nuchter dat er geen sprake is van 'Amerikaanse toestanden'. "Het deel van de bevolking dat de abortuswet steunt, is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid." Eerder dit jaar pleitte hij voor bufferzones bij de klinieken, zodat de activisten op afstand gehouden kunnen worden. De minister onderstreept dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de klinieken.
Praatmee