cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vrouw in het ambt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Tóch vrouwelijke ambtsdragers in CGK/NGK Arnhem om kerkelijke verdeeldheid te voorkomen

De CGK/NGK-samenwerkingsgemeente Kruiskerk in Arnhem gaat zijn principebesluit uit 1996 dat er vanuit de Bijbel ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers op korte termijn in praktijk brengen, schrijft OnderWeg. Dit besluit is opvallend omdat dit besluit eind vorig jaar nog werd teruggedraaid.

De CGK-classis in Apeldoorn gaf de samenwerkingsgemeente vorig jaar groen licht om vrouwen in het ambt te bevestigen. Later werd duidelijk dat een synodebesluit over de ruimte voor samenwerkingsgemeenten met GKv of NGK verkeerd geïnterpreteerd was. Binnen de CGK kunnen vrouwen niet als ambtsdrager dienen, terwijl in de NGK vrouwen wél actief mogen zijn als predikant, ouderling en diaken. CGK-synodepreses ds. P. D. J. Buijs benadrukte dat in samenwerkingsgemeenten "de minst ver strekkende kerkorde" geldt.

"Maar we merken dat de opbouw en eenheid van onze gemeente nu gediend is met het effectueren van ons besluit", laat predikant Taco Postuma weten. Geen vrouwelijke ambtsdragers invoeren, "is een last die we als gemeente niet kunnen dragen en een verantwoordelijkheid die we als kerkraad niet willen nemen." Eerder dit voorjaar nam de CGK/NGK-gemeente van Nieuwegein een vergelijkbaar besluit als Arnhem.

Deze maand buigt de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zich over deze kwestie. De particuliere synode van het oosten, gevormd door kerken uit Midden- en Oost-Nederland, diende het verzoek in om het eerder genomen besluit in 1998 over de vrouwenkwestie opnieuw te toetsen "op houdbaarheid". Volgens de particuliere synode van het oosten staat "het voortbestaan van onze kerken ter discussie".

Beluister hier de recente CIP Podcast over de crisis binnen de CGK:


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Op één van onze 'Paulus' reizen kwamen we een kerk (inmiddels een ruïne) van een die door een vrouw Thekla werd gesticht. Volgens overleveringen was dit een discipel van Paulus en vergezelde zij hem op een zendingsreis. De Handelingen van Paulus en Thekla is oorspronkelijk geschreven in het koinè-Grieks. Er zijn relatief veel fragmenten van de Griekse tekst overgeleverd. De ontdekking van de Koptische versie van de reis

van Paulus in 1905 bevat ook de Handelingen van Paulus en Thekla. (Wikipedia). Mogelijk een handreiking voor de C.G.Synode.