cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vrouw met Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 maart 2019 door Onderweg

CGK/NGK Nieuwegein voert vrouw in het ambt in

De Ankergemeente in Nieuwegein stelt de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt, laat Onderweg weten.

De Ankergemeente voert een besluit uit 2005 uit. Vanuit de overtuiging dat het niet tegen Gods Woord ingaat om vrouwen te benoemen tot ouderling en diaken, besloot de kerkenraad destijds om deze ambten voor vrouwen open te stellen. Het besluit werd echter niet doorgezet nadat de christelijk-gereformeerde synode de vrouw in het ambt afwees. Binnen de CGK kunnen vrouwen niet als ambtsdrager dienen, terwijl in de NGK vrouwen wél actief mogen zijn als predikant, ouderling en diaken.

Volgens kerkenraadswoordvoerder en ouderling Wim Groeneweg is er nu sprake van een andere situatie. "Veertien jaar na ons eerdere besluit vinden we dat dit voor de opbouw van onze gemeente nu echt noodzakelijk is." Daarom wacht de gemeente ook niet een besluit van de CGK-synode af. Daar zal dit onderwerp later dit jaar opnieuw besproken worden. Ook komt de positie van samenwerkingsgemeenten, die zich in deze kwestie tussen twee vuren in bevinden, dan aan de orde.

Eind vorig jaar was er binnen de CGK rumoer over de vrouw in het ambt los nadat een samenwerkingsgemeente (CGK/NGK) in Arnhem besloot om vrouwen toe te laten tot het ambt. Conservatieve CGK'ers uitten veel kritiek. Tijdens een belangrijke vergadering werd het besluit teruggedraaid nadat werd geconcludeerd dat een handreiking hierover over het hoofd is gezien. In de handreiking staat dat als één van de kerkverbanden van de samenwerkingsgemeente geen ruimte geeft voor vrouwen in het ambt, vrouwen geen passief kiesrecht hebben.

Zet de kerk uit Nieuwegein hiermee de eenheid onder druk? Ouderling Groeneweg geeft aan dat die eenheid sowieso onder druk staat. "We hebben in al die jaren in onze moeite nooit enige pastorale zorg van de classis gemerkt."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Men denkt dat een dergelijke stap de kerk vooruit helpt, of zelfs uit het slob trekt. Nou, reken er maar niet op. Ook beamer, combo of 'jeugddienst' zal niet leiden tot gemeentegroei of nieuwe aanwas. Net als het zoveelste nieuwe zangbundeltje of vertalinkje enz. Het gaat om het wezen van het geloof, het leven met Christus en de Bijbelse boodschap. Gezang, gebouw, vrouw of wat dan ook: allemaal van ondergeschikt belang!