Steeds meer christenen hangen New Age-ideeën aan (en dat is slecht nieuws)

God16 november 2018 Steven Bancarz | Astrid Poort
Steven Bancarz

Het is algemeen bekend dat de New Age-beweging nu een stevige voet aan de grond heeft in onze cultuur. Boekwinkels hebben rijen bestsellers staan over kristallen leren gebruiken, hoe te mediteren, een ‘hoger bewustzijn’ te kweken en hoe contact te maken met geestelijke gidsen. Schrijvers van dit soort boeken zijn onder andere Jim Carrey en Oprah Winfrey en zij blijven zaken als Christusbewustzijn en meditatie opdringen aan het publiek.

Populaire onderwijzers als Deepak Chopra en Eckhart Tolle blijven miljoenen exemplaren verkopen van boeken die mensen het idee leren dat God is een onpersoonlijke kracht in het universum en dat we de relatie met deze kracht moeten voeden door ons bewustzijn te verleggen en zaken als ‘mindfulness’, ‘aanwezigheid’ of yoga moeten beoefenen.

Kort geleden dit jaar presenteerde Netflix de serie ‘De angstaanjagende avonturen van Sabrina’ [waarschijnlijk afgeleid van de film en tv-serie ‘Sabrina, the Teenage Witch’ red.], compleet met gebruik van toverspreuken, betoveringen en demonische verschijningen, vrijwel op hetzelfde moment dat make-upbedrijf Sephora aankondigde dat het een startkit op de markt brengt voor jonge meisjes, compleet met kristallen, salie en tarotkaarten.

Vier op de tien christenen gelooft in helderzienden als een goede manier om de toekomst te voorspellen.

Heidendom en christendom
Uit onderzoek blijkt dat er nu 100.000 meer heksen zijn dan Presbyteriaanse christenen in de VS; met 1,5 miljoen zelfbenoemde heksen, zit het heidendom “enorm in de lift”. 27% van de Amerikanen vindt zichzelf “spiritueel maar niet religieus”, hiervan is 35% Protestantse christen. Dit is een van de snelst groeiende spiritueel-religieuze demografiecijfers in het westen op dit moment. In feite blijft het aantal mensen dat zichzelf heks of heiden noemt, toenemen, terwijl degenen die zichzelf Protestants christen noemen, blijft dalen.

We zien dit nu zelfs ontstaan in de politiek, met heksen die onlangs de krantenkoppen haalden, toen ze via rituelen probeerden Donald Trump en Brett Kavanaugh te betoveren door te scanderen rondom een altaar met dierenschedels en poppen met daarop de gezichten van deze mannen. Echter een nieuw onderzoek, van Pew Research van 1 oktober, onthulde iets schokkends.
New Age-opvattingen
Pew Research interviewde Amerikanen om erachter te komen hoe ze denken over deze vier New Age-opvattingen:
1 spirituele energie zit in fysieke dingen
2) helderzienden hebben betrouwbaar inzicht in de toekomst
3) reïncarnatie
4) astrologie.

Niet alleen hield 62% van de ondervraagden tenminste een van deze New Age-opvattingen er op na, maar 61% van de christenen heeft een van deze opvattingen aangenomen.

62% van de Amerikanen hangt New Age-opvattingen aan, terwijl 3% van de Amerikaanse bevolking atheïst is.

Bijna een derde van gelovigen die de kerk van Christus aanhangt, gelooft dat ze opnieuw zullen leven in een ander lichaam in een ander leven op deze planeet. Dit geloven ze ondanks dat de Bijbel in Hebreeën 9:27 zegt dat “Zo zeker als alle mensen eenmaal sterven en daarna beoordeeld worden." Reïncarnatie weerspreekt het gehele evangelie. We zullen voor de Rechterstoel van Christus staan. Vier op de tien christenen gelooft in helderzienden als een goede manier om de toekomst te voorspellen, hoewel de Bijbel zelfs deze praktijk meerdere keren veroordeelt:

Onder u mag niemand gevonden worden die zijn zoon of zijn dochter door het vuur laat gaan, die waarzeggerij pleegt, die wolken duidt of aan wichelarij doet, die een tovenaar is, die bezweringen doet, die een dodenbezweerder of een waarzegger raadpleegt, of die de doden raadpleegt. Want iedereen die zulke dingen doet, is een gruwel voor de HEERE. En vanwege deze gruweldaden verdrijft de HEERE, uw God, deze volken van voor uw ogen uit hun bezit - Deuteronomium 18:10-12.

New Age is breder dan wat is onderzocht
Alsof dit nog niet verontrustend genoeg is, moeten we er ook aan denken dat slechts vier van de New Age-opvattingen zijn onderzocht in dit onderzoek. Het onderzoek ging niet over zaken als pantheïsme – het idee dat God een kracht is die aanwezig is in de natuur, eenheidsreligie – het idee dat alle spirituele paden naar God leiden en gelijkwaardig zijn, karma – de opvatting dat er een kracht in de wereld is die de schalen van goed en slecht balanceert, of de opvatting dat de mens goddelijk is vanwege zijn natuur.

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Theologische crisis in de kerk
Als we dergelijke andere New Age-opvattingen meetellen, is er een voorzichtige schatting dat tenminste 80% van degenen die zich kerklid noemen, er tenminste één New Age-opvatting op nahoudt. Dit is niets minder dan een theologische crisis in de kerk. Atheïsme is niet langer een probleem in onze cultuur, net zomin als naturalisme. 62% van de Amerikanen hangt New Age-opvattingen aan, terwijl 3% van de Amerikaanse bevolking atheïst is. New Age is de religie van de toekomst en het begint onze cultuur binnen te vallen en het gedachtenleven van christenen binnen te dringen.

Als kerk moeten we erkennen dat we niet goed genoeg zijn toegerust om om te gaan met het type spiritualiteit dat onze cultuur overneemt en nu zijn opgang maakt in de kerken.

Onze bedreiging is deze nieuwe golf van spirituele filosofie, die put uit welke godsdienstige traditie en religieus gebruik het maar wil en tegelijkertijd zijn volgers bovennatuurlijke ervaringen belooft en opstijgen tot een superspirituele staat, waar ze de beschikking over paranormale krachten kunnen krijgen en op kunnen staan tegen de rangorde van godheden (goden). Degenen die onderwijzen dat we elk pad kunnen volgen dat we willen omdat God zichzelf kenbaar heeft gemaakt in alle wereldreligies en in het universum aanwezig is als de levensenergie, vormen de bedreiging.

Aanpak van het probleem
Deel van het probleem is dat Christenen niet weten wat ‘New Age’ is en wat het niet is. Bovendien weten ze niet hoe om te gaan met de New Age-ideeën of hoe ze te weerleggen, nadat ze deze ideeën hebben herkend. Als kerk moeten we erkennen dat we niet goed genoeg zijn toegerust om om te gaan met het type spiritualiteit dat onze cultuur overneemt en nu zijn opgang maakt in de kerken.

We worden geestelijk aangevallen als onze opvattingen intellectueel worden aangevallen. Helaas zijn er niet veel bronnen die dit type spiritualiteit echt grondig en direct aanspreken op een onderwijzende manier. Er zijn eenvoudigweg weinig boeken geschreven door christenen die de New Age-spiritualiteit echt grondig aanspreken op een manier die het geloof verdedigt.

Zoals sommigen weten, heb ik onlangs een boek geschreven met Josh Peck van SkywatchTV: ‘De tweede komst van New Age’, met een voorwoord van Bijbelgeleerde dr. Michael Heiser. In dit boek gaan we in op, onthullen we en geven tegenwerpingen voor de doctrines en praktijken van de New Age-beweging, als niet alleen als vals maar ook demonisch.

Bovenstaand artikel van Steven Bancarz - voormalig aanhanger van de New Age-beweging - verscheen eerder op ReasonsForJesus.com en is vertaald door Astrid Poort.

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

Meerartikelen

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove

Tom Wright
Boekfragment

Hoe de dood van Jezus ons een nieuwe kijk op macht geeft

Het hart van het evangelie omvat een nieuwe definitie van macht. Dat is een van de voornaamste manieren waarop christenen de dood van Jezus interpreteerden. De reden waarom het kruis zo’n levensveranderende macht had, en nog altijd heeft, is dat het