cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Steven Bancarz
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 november 2018 door Steven Bancarz | Astrid Poort

Steeds meer christenen hangen New Age-ideeën aan (en dat is slecht nieuws)

Het is algemeen bekend dat de New Age-beweging nu een stevige voet aan de grond heeft in onze cultuur. Boekwinkels hebben rijen bestsellers staan over kristallen leren gebruiken, hoe te mediteren, een ‘hoger bewustzijn’ te kweken en hoe contact te maken met geestelijke gidsen. Schrijvers van dit soort boeken zijn onder andere Jim Carrey en Oprah Winfrey en zij blijven zaken als Christusbewustzijn en meditatie opdringen aan het publiek.

Populaire onderwijzers als Deepak Chopra en Eckhart Tolle blijven miljoenen exemplaren verkopen van boeken die mensen het idee leren dat God is een onpersoonlijke kracht in het universum en dat we de relatie met deze kracht moeten voeden door ons bewustzijn te verleggen en zaken als ‘mindfulness’, ‘aanwezigheid’ of yoga moeten beoefenen.

Kort geleden dit jaar presenteerde Netflix de serie ‘De angstaanjagende avonturen van Sabrina’ [waarschijnlijk afgeleid van de film en tv-serie ‘Sabrina, the Teenage Witch’ red.], compleet met gebruik van toverspreuken, betoveringen en demonische verschijningen, vrijwel op hetzelfde moment dat make-upbedrijf Sephora aankondigde dat het een startkit op de markt brengt voor jonge meisjes, compleet met kristallen, salie en tarotkaarten.

Vier op de tien christenen gelooft in helderzienden als een goede manier om de toekomst te voorspellen.

Heidendom en christendom
Uit onderzoek blijkt dat er nu 100.000 meer heksen zijn dan Presbyteriaanse christenen in de VS; met 1,5 miljoen zelfbenoemde heksen, zit het heidendom “enorm in de lift”. 27% van de Amerikanen vindt zichzelf “spiritueel maar niet religieus”, hiervan is 35% Protestantse christen. Dit is een van de snelst groeiende spiritueel-religieuze demografiecijfers in het westen op dit moment. In feite blijft het aantal mensen dat zichzelf heks of heiden noemt, toenemen, terwijl degenen die zichzelf Protestants christen noemen, blijft dalen.

We zien dit nu zelfs ontstaan in de politiek, met heksen die onlangs de krantenkoppen haalden, toen ze via rituelen probeerden Donald Trump en Brett Kavanaugh te betoveren door te scanderen rondom een altaar met dierenschedels en poppen met daarop de gezichten van deze mannen. Echter een nieuw onderzoek, van Pew Research van 1 oktober, onthulde iets schokkends.
New Age-opvattingen
Pew Research interviewde Amerikanen om erachter te komen hoe ze denken over deze vier New Age-opvattingen:
1 spirituele energie zit in fysieke dingen
2) helderzienden hebben betrouwbaar inzicht in de toekomst
3) reïncarnatie
4) astrologie.

Niet alleen hield 62% van de ondervraagden tenminste een van deze New Age-opvattingen er op na, maar 61% van de christenen heeft een van deze opvattingen aangenomen.

62% van de Amerikanen hangt New Age-opvattingen aan, terwijl 3% van de Amerikaanse bevolking atheïst is.

Bijna een derde van gelovigen die de kerk van Christus aanhangt, gelooft dat ze opnieuw zullen leven in een ander lichaam in een ander leven op deze planeet. Dit geloven ze ondanks dat de Bijbel in Hebreeën 9:27 zegt dat “Zo zeker als alle mensen eenmaal sterven en daarna beoordeeld worden." Reïncarnatie weerspreekt het gehele evangelie. We zullen voor de Rechterstoel van Christus staan. Vier op de tien christenen gelooft in helderzienden als een goede manier om de toekomst te voorspellen, hoewel de Bijbel zelfs deze praktijk meerdere keren veroordeelt:

Onder u mag niemand gevonden worden die zijn zoon of zijn dochter door het vuur laat gaan, die waarzeggerij pleegt, die wolken duidt of aan wichelarij doet, die een tovenaar is, die bezweringen doet, die een dodenbezweerder of een waarzegger raadpleegt, of die de doden raadpleegt. Want iedereen die zulke dingen doet, is een gruwel voor de HEERE. En vanwege deze gruweldaden verdrijft de HEERE, uw God, deze volken van voor uw ogen uit hun bezit - Deuteronomium 18:10-12.

New Age is breder dan wat is onderzocht
Alsof dit nog niet verontrustend genoeg is, moeten we er ook aan denken dat slechts vier van de New Age-opvattingen zijn onderzocht in dit onderzoek. Het onderzoek ging niet over zaken als pantheïsme – het idee dat God een kracht is die aanwezig is in de natuur, eenheidsreligie – het idee dat alle spirituele paden naar God leiden en gelijkwaardig zijn, karma – de opvatting dat er een kracht in de wereld is die de schalen van goed en slecht balanceert, of de opvatting dat de mens goddelijk is vanwege zijn natuur.

Theologische crisis in de kerk
Als we dergelijke andere New Age-opvattingen meetellen, is er een voorzichtige schatting dat tenminste 80% van degenen die zich kerklid noemen, er tenminste één New Age-opvatting op nahoudt. Dit is niets minder dan een theologische crisis in de kerk. Atheïsme is niet langer een probleem in onze cultuur, net zomin als naturalisme. 62% van de Amerikanen hangt New Age-opvattingen aan, terwijl 3% van de Amerikaanse bevolking atheïst is. New Age is de religie van de toekomst en het begint onze cultuur binnen te vallen en het gedachtenleven van christenen binnen te dringen.

Als kerk moeten we erkennen dat we niet goed genoeg zijn toegerust om om te gaan met het type spiritualiteit dat onze cultuur overneemt en nu zijn opgang maakt in de kerken.

Onze bedreiging is deze nieuwe golf van spirituele filosofie, die put uit welke godsdienstige traditie en religieus gebruik het maar wil en tegelijkertijd zijn volgers bovennatuurlijke ervaringen belooft en opstijgen tot een superspirituele staat, waar ze de beschikking over paranormale krachten kunnen krijgen en op kunnen staan tegen de rangorde van godheden (goden). Degenen die onderwijzen dat we elk pad kunnen volgen dat we willen omdat God zichzelf kenbaar heeft gemaakt in alle wereldreligies en in het universum aanwezig is als de levensenergie, vormen de bedreiging.

Aanpak van het probleem
Deel van het probleem is dat Christenen niet weten wat ‘New Age’ is en wat het niet is. Bovendien weten ze niet hoe om te gaan met de New Age-ideeën of hoe ze te weerleggen, nadat ze deze ideeën hebben herkend. Als kerk moeten we erkennen dat we niet goed genoeg zijn toegerust om om te gaan met het type spiritualiteit dat onze cultuur overneemt en nu zijn opgang maakt in de kerken.

We worden geestelijk aangevallen als onze opvattingen intellectueel worden aangevallen. Helaas zijn er niet veel bronnen die dit type spiritualiteit echt grondig en direct aanspreken op een onderwijzende manier. Er zijn eenvoudigweg weinig boeken geschreven door christenen die de New Age-spiritualiteit echt grondig aanspreken op een manier die het geloof verdedigt.

Zoals sommigen weten, heb ik onlangs een boek geschreven met Josh Peck van SkywatchTV: ‘De tweede komst van New Age’, met een voorwoord van Bijbelgeleerde dr. Michael Heiser. In dit boek gaan we in op, onthullen we en geven tegenwerpingen voor de doctrines en praktijken van de New Age-beweging, als niet alleen als vals maar ook demonisch.

Bovenstaand artikel van Steven Bancarz - voormalig aanhanger van de New Age-beweging - verscheen eerder op ReasonsForJesus.com en is vertaald door Astrid Poort.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
De kerkleden met een New Age tic voldoen al niet meer aan de meest minimale eisen van Hand. 15:19,20 (geen afgoderij o.a.) , bekering snappen ze ook niet en Torapraktijk, die men elke shabbath in een Yeshua-belijdende synagoge kan vernemen (15:21), is er al helemaal niet bij.

De grote slachting is gaande via New Age, islamisering, NWO, valse oecumene en interreligieus denken."Zal Ik het geloof nog vinden, als Ik kom ?" aldus Yeshua.

Shabbath shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)