cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. J. M. D. de Heer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

GerGem-predikant complimenteert evangelische beweging

Evangelische groeperingen houden reformatorische kerken een spiegel voor: ze slagen er beter in om het Evangelie aan de man te brengen. Dit vertelde ds. J. M. D. de Heer bij zijn promotie, maandag in Amsterdam, meldt het Reformatorisch Dagblad.

De gereformeerde gemeente-predikant uit Middelburg volgt de ontwikkelingen binnen de evangelische beweging op de voet. Hij promoveert op de vraag hoe reformatorische kerken deze beweging waarderen. De Heer analyseerde wat opiniemakers als evangelische of charismatische invloed beschouwen. Promotor dr. Kees van der Kooi merkt op dat de predikant "welhaast alle zolders in Nederland heeft afgestruind waar materiaal te vinden was."

De Heer: "De evangelische beweging loopt niet achter als het gaat om het aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen. En iets moois van de evangelische beweging is ook dat de vraag gesteld wordt hoe je de medemens bereikt met het Evangelie. Dat gebeurt echter wel op een manier die aantrekkelijk is voor de medemens; de wereld wordt minder gezien als gevaar en meer als uitdaging.

Binnen dat kader proberen evangelischen het Woord aan de man te brengen. Dat is een kwetsbaar punt van de reformatorische kerken: voor hen blijkt de overdracht van het Evangelie aan buitenkerkelijken veel moeilijker te zijn."

De predikant juicht het toe wanneer meer reformatorische mensen zich verdiepen in de evangelische beweing. "Praat met mensen die er vanuit je eigen gemeente naar overgaan. En als je wilt waarschuwen: wees integer, praat niet op basis van gevoel, maar van feiten. Je redt het niet als je roept: ze zijn daar allemaal remonstrants."

De Heer heeft ook een kritische kanttekening. Hij is geschrokken van wat hij voorbij hoorde komen tijdens toespraken bij Opwekking en de EO-Jongerendag. "Bovendien zwakt het klassieke evangelicale geluid af." Hij verwijst naar een recente studie van Laura Dijkhuizen. Zij merkt op dat ook evangelischen seculariseren en minder verschil maken in 'de wereld'.

Lees hier het volledige RD-interview met ds. De Heer.

Foto: GerGeminfo.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een fijne positieve reactie.

Dit brengt ons dichter bijelkaar als kinderen van een Vader!