"De SGP heeft het Taliban-imago van zich afgeschud" - Dick en Jeffrey Podcast

In de CIP Podcast van vandaag bespreken Dick en Jeffrey de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, met een glansrijke rol voor SGP-leider Kees van der Staaij.
Beluister dit fragment vanaf minuut 0:40
Volgens Jeffrey was dit hard nodig, omdat het debat er best hard aan toe ging. "Wilders en Kuzu hadden elkaar al verteld om op te rotten. Daarmee was de toon gezet. Diezelfde Wilders refereerde later aan een abortus, waar Pechtold zijn ex uit Meppel toe zou hebben gedwongen. Dat was te lezen in de Privé."
Op de bal
"Van der Staaij daarentegen speelt altijd op de bal en niet op de man." Jeffrey noemt een voorbeeld. "Van der Staaij noemde een voorbeeld van een meisje dat tegen hem zei: 'die jongen daar wil als u worden.' Vervolgens pestte Pechtold hem met de vraag of dat meisje ook niet de nieuwe Van der Staaij kon worden..."
"Van der Staaij ging daar zo leuk op in. Hij had ook kunnen zeggen: 'Waarom neemt hij me in de maling? Kijk wat voor partij D66 is. Als iemand de wet voor wil schrijven aan anderen, zijn jullie het!' Maar Van der Staaij reageerde met humor dat hij niet paternalistisch wilde voorschrijven, omdat meisjes goed zelf kunnen bepalen wat ze willen. Dat zorgde voor hilariteit."
Volgens Jeffrey siert het Van der Staaij ook dat hij uit de privézaak van Pechtold blijft rondom de abortussen. "Dat had hij namelijk goed kunnen gebruiken. Dat je zegt: 'Kijk wat jij allemaal doet.' Dat heeft hij niet gedaan!" Dick voegt er aan toe dat het makkelijk is om met harde grappen leuk te zijn, maar dat het veel knapper is als het lukt met niet-kwetsende opmerkingen.
Eigen verhaal
Volgens Jeffrey is het ook knap dat Van der Staaij altijd bij zijn eigen verhaal blijft. "Je kan het verhaal van de tegenstander altijd gebruiken. Bij de SP zie je dat als het gaat om multinationals, bij de PVV over Europa of de islam. Maar de SGP heeft veel meer een eigen verhaal, op positieve manier."
"Van der Staaij koos er bijvoorbeeld voor om het verhaal van Salomo te kiezen. Hij bracht het bijbelverhaal op hele frisse en praktische manier naar voren. In plaats van - zoals andere partijen - meteen om je heen te slaan, kwam de SGP met een bijdrage die past bij hun eigen verhaal."
Dick stuitte op een interview met SGP-senator Diederik van Dijk, rechterhand van Van der Staaij. "Hij vertelde ooit dat Van der Staaij baalde dat de SGP op één lijn gezet wordt met de Taliban. 'Het is frustrerend dat zo'n goede boodschap zo naar voren komt', zei hij. Ze beseften dat ze het zelf moesten corrigeren. De SGP heeft haar Taliban-imago van zich afgeschud."
Dat heeft de SGP sterk veranderd. Nu denken veel mensen: 'Ik ben het niet eens met Van der Staaij op alle punten, maar het is een goeie kerel.' "Ze hebben een positieve en christelijke boodschap, en dat is ontstaan door die omslag in het denken. Ze zijn ook veel meer C. S. Lewis, Bonhoeffer en Tim Keller gaan lezen - in tegenstelling tot de oudvaders die vroeger richtinggevend waren."
Tim Keller
"Wat je terug ziet zijn meer wetenschappelijke argumenten - en dat is echt de invloed van Tim Keller. Ze gebruiken bij onderwerpen als vreemdgaan veel meer wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Daarbij zeggen ze vooral vóór trouw te zijn."
"Dat maakt het verfrissend. Tegelijkertijd doen ze geen water bij de wijn. Ze brengen het lichtvoetig, maar laten de Bijbel in tact." Dick vindt de SGP helderder dan de ChristenUnie als het gaat om christelijke principes zoals abortus en een duurzaam huwelijk. Jeffrey vindt dat meevallen, maar sluit zich aan bij het feit dat de SGP sterk veranderd is. "De oprichter, dominee Kersten, was heel anders. Hij zag overal zonde in en maakte van de SGP een echte 'nee-partij'."
Praatmee