cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
evangelicals
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 augustus 2018 door Dick van den Bos

"Het is vrij logisch dat veel christenen Trump stemmen" - Rik en Jeffrey Podcast

De Volkskrant publiceerde een achtergrondverhaal over christenen die op Trump hebben gestemd – en wat hen nou drijft. Hoewel veel Nederlanders niet begrijpen waarom veel christenen op Trump hebben gestemd, begrijpt Rik hun beweegredenen. “Er valt veel af te dingen op zijn beleid, maar het is een mooie circusact om naar te kijken,” zegt hij in de Rik en Jeffrey Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.Luister dit fragment vanaf minuut 24:18

Desondanks blijft het opmerkelijk dat een man die bekend staat om zijn casino’s en seksuele uitspattingen – en als niet de meest zachtmoedige twitteraar – zo veel steun heeft onder christenen. Rik legt uit hoe dat komt. “Ten eerste komt het natuurlijk omdat de meeste christenen Republikein zijn – en dan ben je meer vergevingsgezind als een Republikeinse leider zich merkwaardig gedraagt. Tegelijkertijd kun je het ook nog Bijbels verantwoorden met het verhaal van koning David, die ook bepaald niet perfect was, maar wel gebruikt werd door God.

Nog belangrijker is dat Trump pro-Israël is, hij het abortusbeleid wil terugdraaien, belastingvoordelen voor kerken wil behouden en zich ook sterk verzet tegen bedrijven die vinden dat je geen merry Christmas meer mag zeggen. Trump ziet in de kerk mensen die mooie dingen doen, hij spreekt zich positief uit tegenover het christendom. Mensen nemen het dan voor lief, ook al is hij niet zo keurig is als hun dominee."

Jeffrey vraagt zich af of Trump niet vooral is gekozen omdat er weinig keus was. Rik kan dat beamen. “Als Republikein stem je gewoon Republikeins. Als je in Nederland alleen VVD of SP kan stemmen, dan stap je niet zomaar over naar de SP, als de VVD een ‘gekkie’ als kandidaat heeft. Je denkt: hij is misschien een rare snuiter, maar hij vertegenwoordigt wel mijn waarden. Mensen zijn loyaal aan het merk.”

"De journalisten zijn vakmannen, maar je ziet ook iets te duidelijk dat ze een enorme hekel hebben aan Trump. Ze vinden hem een klootzak."

Briljante politicus
“Wat ook meespeelt is dat Trump een briljante politicus is. Elke linkse journalist doet alsof hij alleen maar slechte dingen heeft gedaan, maar dan doe je half Amerika tekort die op hem hebben gestemd. Deze journalisten hebben een bloedhekel aan Trump en pakken elke gelegenheid om de Republikeinen kapot te maken. Ik keek naar een documentaire van The New York Times over de Russia gate (mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, red.). De journalisten zijn vakmannen, maar je ziet ook iets te duidelijk dat ze een enorme hekel hebben aan Trump. Ze vinden hem een klootzak. Je kan nog zo gerenommeerd zijn als journalist, maar als het om Trump gaat, laten ze zich vaak helemaal gaan.”

“Trump heeft bijvoorbeeld de militaire parade afgeschaft omdat het te duur was geworden. Als Trump het door had laten gaan, had iedereen gezegd: wat een belachelijke actie, wat een geldverspilling. Maar hij heeft besloten om de parade niet door te laten gaan, wat een vrij nuchter besluit is. Veel mensen vinden dat zwak. Als het om Trump gaat, is het gewoon nooit goed.”

Duidelijke taal
Ook vindt Rik Trump een briljante politicus – omdat hij gewoon zo duidelijk is. “Politici beloven vaak van alles dat ze niet waar kunnen maken, dat ligt bij Trump anders. Hij is zo volks als je het maar kan en spreekt in duidelijke taal. Hij staat dicht bij de mensen en maakt grappen die jij en ik ook maken. Hij stelde het Washingtonse wereldje aan de kaak, waar politici vooral bezig zijn om herkozen te worden en geldschieters te pleasen. Trump heeft lak aan dit hele systeem. Hij is er by the people, for the people. Zijn beleid is een middelvinger naar alles waar degelijke politici voor staan.”

"Tegelijkertijd kun je het ook nog Bijbels verantwoorden met het verhaal van koning David, die ook bepaald niet perfect was, maar wel gebruikt werd door God."

“Hij is heel simpel. Als het gaat om de Mexicaanse muur aan de zuidgrens, dan zegt Trump gewoon: wij gaan een muur bouwen. Een Democraat maakt het heel vaag en houdt bezig met allerlei belangen. Trump zegt: we gaan een muur bouwen, punt. Alles wat hij beloofd heeft, is hij ook aan het uitvoeren. Hij stelt conservatieve rechters aan. Als Noord-Korea te ver gaat, dan stuurt hij niet de honderdduizendste diplomaat, maar hij zegt gewoon: nog één raket en dan heb je een groot probleem. Ik denk dat Trump naast kritiek veel lof verdient. Hij is de meest transparante politicus ooit. Elke gedachte die bij hem naar boven komt, staat op Twitter.”

Approval rating
“Vergeet ook niet dat hij een hogere approval rating heeft dan Obama in het begin van zijn presidentschap. Met de economie gaat het ook voortreffelijk. Misschien moeten we iets minder kijken naar belachelijke tweets en meer naar wat hij écht doet.”

Luister dit fragement vanaf minuut 24:18


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

God oordeelt op grond van gedrag, want daaruit spreekt de klaarblijkelijke keuze die gemaakt is. Ook wij moeten oordelen op gedrag, niet op praatjes, mooie verhaaltjes en spitsvondigheden die naar voren worden gebracht. Wat Trump feitelijk doet is goed, daar gaat het om, niet om zijn tweets of zijn 'toon'.