cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 augustus 2018 door Redactie

"Priesters zijn slaaf geworden van seksuele verlangens" - Rik & Jeffrey podcast

In de Amerikaanse katholieke kerk heeft onlangs een groot misbruikschandaal plaatsgevonden. “Helaas blijven de verhalen maar opduiken en dat is betreurenswaardig,” zegt Jeffrey. Het gaat om 300 priesters die zijn beschuldigd van misbruik van kinderen in de staat Pennsylvania. 

Luister dit fragment van 1:15 – 17:13 minuten 

Het is volgens Jeffrey ernstig dat het misbruik in de doofpot beland (vanaf 2:19 minuten). Zo is een priester bijvoorbeeld overgeplaatst naar Walt Disney om een baantje over te nemen. “Met al die kinderen daar, misschien niet de slimste transfer”, aldus Jeffrey. 

Berichtgeving
Twee dingen zijn opgevallen in de berichtgeving (vanaf 3 minuten) over dit schandaal. 

Allereerst: het kerkelijk systeem dat hier achter schuil gaat. Jeffrey vertelt: “We horen weleens over misbruik in de evangelische of reformatorische kerk. Maar we lezen nooit dat er 300 dominees uit de Protestantse kerk die zoiets gedaan hebben. Volgens mij tonen deze aantallen dat er echt iets mis is.” 

'De priesters zijn slaaf geworden van hun seksuele verlangens'

“Wat zit er mis dan?,” vraagt Rik. “Je komt toch gauw uit bij het celibaat (vanaf 3:46 minuten). “De priesters bedienen hun ambt ongetrouwd en doen aan seksuele onthouding. Een leven lang geen seks hebben met iemand en dan gewoon netjes je ambt uitoefenen. Er zijn genoeg voorbeelden dat het ongezond is. Het heeft veel schaduweffecten,” aldus Jeffrey.

Rik is het daarmee eens (vanaf 4:16 minuten). “De priesters zijn slaaf geworden van hun seksuele verlangens. Het is toch niet te doen. Een mens is gemaakt om seksueel actief te zijn. We zijn seksuele wezens en als je dat altijd moet onderdrukken of als er al een beetje een kink in de kabel zit, dan duik je of helemaal in porno of je gaat stiekem naar de kindertjes,” vertelt Rik. 

Voor de duidelijkheid
Jeffrey benadrukt (vanaf 5 minuten) dat hier niet gezegd wordt dat wanneer je geen relatie hebt en aan seksuele onthouding wilt doen dat je gelijk misbruik verdachte bent. 

Maar dat het celibaat kindermisbruik in de hand werkt is voor Rik duidelijk. “Het celibaat is net zo achterhaald als wat de kerk ooit voor slavenhandel was”, zegt hij vanaf 5:30 minuten. 

'Het celibaat is net zo achterhaald als wat de kerk ooit voor slavenhandel was'

“Als je je seksualiteit kwijt kan bij een hele mooie vrouw, ga je denk ik minder snel naar een kindje toe”, zegt Rik (6:29 minuten). “Ik geloof namelijk niet dat al die priesters pedofiel zijn. Het celibaat in stand houden staat voor mij gelijk aan theologisch narcisme (vanaf 7:15 minuten), want dan heb je het gewoon niet op een rijtje.” 

Het gaat alle christenen aan
Het tweede wat opviel in de berichtgeving is dat het alle christenen aangaat (7:54 minuten). “Als iemand van het lichaam lijdt, dan lijden we allemaal. Waarom staan we nu niet massaal op om hetzelfde te zeggen?”, vraagt Jeffrey zich af. “Omdat de Rooms-Katholieke kerk toch niet helemaal onze kerk is. Zo voelt het voor veel mensen”, aldus Rik. “Maar ten diepste is het precies dezelfde kerk (8:45 minuten)."

Slechte propaganda
Rik wil aan het eind van het gesprek graag nog iets toevoegen (vanaf 15:34). “Ik snap heel goed dat veel Nederlanders klaar zijn met de kerk. Ze denken vast: wat een stelletje hypocrieten. Op zondag leggen de priesters de hosties in de handen van de heiligen en op maandag leggen ze hun plassertjes in de handen van een onschuldig kind. Ik zeg het hard, dat doe ik bewust. Christenen kunnen niet hard genoeg zijn op dit soort dingen. Wij moeten het geloof dat wij koesteren en belangrijk vinden verdedigen.” 

Dit schandaal is slechte propaganda voor de kerk. “De katholieke kerk zou eigenlijk de beerput helemaal moeten schoonspuiten. Als ze het goed aanpakken, winnen ze het vertrouwen terug van de mensen”, concludeert Rik. 

Luister hier het hele fragment - vanaf minuut 1.15:


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
“... Een leven lang geen seks hebben met iemand en dan gewoon netjes je ambt uitoefenen. Er zijn genoeg voorbeelden dat het ongezond is. Het heeft veel schaduweffecten,” aldus Jeffrey.Fijn zoiets te mogen lezen, Jeffrey, vooral voor mensen die zelf tegen hun wil ongetrouwd zijn - ondanks diverse pogingen met veel bidden, datingsites, advertenties, blind dates, enz, enz - en conform Bijbelse voorschriften nooit seks met iemand hebben gehad. Dat is dus ongezond en heeft veel schaduweffecten?