cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rik & Jeffrey
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 mei 2018 door Jeffrey Schipper

'Benny Hinn Haters zijn tekst Paulus vergeten' - Rik & Jeffrey Podcast

Iedere woensdag bespreken Rik & Jeffrey in de CIP Podcast de meest noemenswaardige nieuwsberichten uit de christelijke wereld. Deze week spreken ze onder andere over de komst van Benny Hinn naar Nederland, het bloedbad in de Gazastrook en een gezin dat dat op de foto wilde met jachtluipaarden in de Beekse Bergen.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Benny Hinn
Spreker Benny Hinn is door velen geroemd én bekritiseerd vanwege onder andere zijn theologie of zijn flamboyante voorkomen. Vorige week sprak hij tijdens de Heart to Heart-meeting op de Presence Conference 2018 in Nijkerk. "Opvallend was dat hij een aantal bodyguards bij zich had. Daarnaast bepaalde Hinn wie er op de eerste vier rijen kwam te zitten, zodat hij tijdens het spreken niet wordt afgeleid door stoorzenders."

"Zegt Paulus niet, dat wie het Evangelie ook predikt - ook al is het voor zijn eigen gewin - zijn zegen heeft? De Benny Hinn Haters lijken dat te zijn vergeten."

"Eén ding is duidelijk: Hinn is gigantisch goed in het meenemen van zijn publiek," merkt Rik op. Hij benadrukt dat Hinn omstreden is door zijn flamboyante verschijning en omdat hij volgens critici het welvaartsevangelie propageert. Ook staat hij bekend als de evangelist met z'n wapperende jasje, waarop mensen zouden vallen in de Geest. Tijdens de conferentie had hij echter "een positieve boodschap over Jezus en de Heilige Geest".

Onder christenen in Nederland wordt Benny Hinn nogal eens bekristiseerd, vanwege de eerder genoemde punten. Toch verbaast Rik zich over de Benny Bashers, zoals hij ze noemt. De Benny Hinn Haters. "Want zegt Paulus niet, dat wie het Evangelie ook predikt - ook al is het voor zijn eigen gewin - zijn zegen heeft? De Benny Hinn Haters lijken dat te zijn vergeten." 


Bekijk het fragment van 1 uur 10 tot 1 uur 15.

"Wat ook meepseelt: als ik zou zeggen wat Benny Hinn zegt, dan is er niks aan de hand. Maar komt het opeens uit zijn mond, dan hebben mensen er ineens wel problemen mee."

Aan de andere kant fronst Rik ook wel z'n wenkbrauwen. "Mensen zeggen natuurlijk om voor Jezus naar zo'n conferentie te komen maar het blijft wel opvallend dat als Benny Hinn komt, de zaal toch stukken voller is. Zo'n naam staat natuurlijk fantastisch op je affiche. Ook christenen zijn gevoelig voor 'christelijke sterspelers' als Benny Hinn."

Israël
Maandag vierde Israël haar 70-jarig bestaan. Het werd een feestdag met een inktzwarte rand, vanwege het bloedbad in Gaza waarbij minstens zestig Palestijnen om het leven kwamen. 'Er is geen rechtvaardiging voor het doodschieten van ongewapende burgers,' reageerde theoloog Stefan Paas via Twitter. 'En er is geen context die rechtvaardigt dat soldaten mensen doodschieten die niet meer kunnen gooien dan een steen.'

"Hamas stelde groepen terreurcellen op die de grens zou moeten bestormen om Israëlische soldaten te ontvoeren. Wie die kant achterwege laat, verspreidt propaganda."

Volgens Jeffrey gebruikt Paas een aantal begrippen die geen goed beeld geven van wat zich bij de grens met Gaza heeft afgespeeld. "Er was niet alleen sprake van ongewapende burgers. Bovendien werd er niet alleen gegooid met stenen, maar zijn er gigantische explosieven gebruikt. Hamas stelde groepen terreurcellen op die de grens zou moeten bestormen om Israëlische soldaten te ontvoeren. Wie die kant achterwege laat, verspreidt propaganda."

Briefwisseling RD
Rik en Jeffrey bespreken ook de briefwisseling tussen John Lapré - hij kwam zeven jaar geleden uit de kast - en Reformatorisch Dagblad-hoofdredacteur Steef de Bruijn. 'Wie besluit met iemand van hetzelfde geslacht het leven te delen, zal erop moeten rekenen ‘in ongenade’ te vallen bij een groot deel van de reformatorische gemeenschap,' schreef Lapré. 'In zijn reactie benadrukt De Bruijn dat homorelaties niet worden afgewezen uit hoogmoed of liefdeloosheid, maar uit liefde tot God.'

Volgens Rik is de briefwisseling een goed initiatief. "De vraag is wel of deze briefwisseling de persoon gaat helpen die hiermee worstelt."

"Wat zou de veiligste plek moeten zijn voor transgenders? Wat zou de veiligste plek voor homo's? Voor pedoseksuelen? Voor mensen die worstelen met een burn-out, of mensen die psychische problemen hebben? Ik hoop echt dat dat de kerk is. Ik hoop dat iedereen altijd welkom is in de kerk. En dat homo's van hun predikant te horen krijgen, ook als ze anders denken over homoseksualiteit: 'Wees welkom, ik hoop dat je hier een boodschap hoort die je leven verrijkt.'"

Het duo bespreekt ook een video die afgelopen weekend viral ging op social media. In de Beekse Bergen kon een gezin op het nippertje ontsnappen aan jachtluipaarden. "Volgens Jesaja komt er een tijd dat de leeuw en het lam bij elkaar kunnen zitten. Dachten deze mensen dat de nieuwe hemel en aarde al zijn neergedaald?"

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ik vind Benny Hinn een grote narcistische engerd met z'n magic show , net als soortgelijke evangelicalen. Als dit Godsmannen zijn, geloven we in Tita tovenaar en niet in de God van de bijbel.