cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vader en zoon
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 januari 2018 door Albert van der Heide

De ware leer bestaat niet!

Met een huwelijk van meer dan twintig jaar en als vader van vier lieve zoons, besef ik inmiddels dat de ware leer niet bestaat. Als u het geduld heeft mij hieronder even in mijn denken te volgen, dan zal ik proberen uit te leggen wat ik daarmee bedoel.

God is Vader en heeft zich in Jezus Christus geopenbaard (Johannes 14:5-9a).  Hij heeft ons de Heilige Geest gegeven (Johannes 15:26) die neemt het uit Jezus en verkondigt het ons en leidt ons zo in de waarheid (Johannes 16:13-15). Daarnaast hebben we de Bijbel, het Woord van God. Dat Woord van God, wordt door God zelf omschreven als een dode letter. Het heeft alleen maar kracht als de Heilige Geest het levend maakt.

Ofwel bij alles wat we over God willen leren kennen of begrijpen is er een persoon betrokken. Nergens is er een abstracte waarheid die los van of buiten een persoon kan worden begrepen (Kolossenzen 1:16-17). Als we iets willen begrijpen vanuit openbaring is er dus altijd de noodzaak van relatie. Een relatie met een drie-enig God. Deze relatie kan volgens het Woord worden aangegaan door ons te verbinden aan de Zoon, Jezus (Johannes 14:6). Alleen in Hem en door Hem kunnen we de Vader leren kennen. En de Heilige Geest die, een is met de Vader en de Zoon. Sterker nog, deze drie-eenheid wil woning in ons maken en wij mogen in Hem zijn (Johannes ­17:22-23).

Stop met zoeken en streven naar een ware leer. Het brengt alleen maar hoogmoed, verdeeldheid en ongezeggelijkheid.

Het gaat dus om openbaring door relatie. Wij leren de Schrift begrijpen vanuit onze relatie met de Heilige Geest. We leren de Vader kennen vanuit onze relatie met Jezus. We leren Jezus kennen door openbaring en gemeenschap met de Heilige Geest die ons helpt Hem te vertrouwen. Alle inzichten, openbaringen, theologie en schriftuitleg heeft dus relatie nodig als basis. Als U dus afgaat op wat God een ander openbaart, maakt U dus eigenlijk gebruik van de relatie van een ander om meer te gaan begrijpen van Degene met wie u zelf een relatie heeft. Dat is niet erg, maar het uiteindelijke doel is om zelf een relatie op te bouwen. Dat moet ook altijd het doel zijn van iedereen door wie u zich laat onderwijzen (Hebreeën 5:11-12). Iedere gezonde voorganger, leider of vriend(in) zal inzichten delen, maar u daarna altijd terugwijzen naar uw persoonlijke relatie met de Heilige Geest. Dat maakt u ook veel minder kwetsbaar voor menselijke interpretatie en falen (1 Johannes 2:27).

Relatie maakt alle waarheid in zekere zin relatief. Mijn vier zoons kennen mij goed. Toch zal de oudste die mij al bijna twintig jaar kent mij ‘beter’ kennen dan de jongste van 10 jaar. Dat is logisch want hij kent me langer en heeft meer ervaringen opgedaan met mij. Daarnaast leest de oudste alles wat ik schrijf en de jongste nog niet.

Stel je voor dat ze met zijn vieren bij elkaar zijn en ze vragen zich af of ik een computer kan repareren. Dan kunnen er zomaar vier verschillende antwoorden komen. Allemaal gebaseerd op hun kennis en ervaringen met dezelfde vader. Die van 10 zal zondermeer in groot geloof zeggen dat ik het sowieso kan. Papa kan immers alles. En misschien wordt 'ie nog wel boos op de middelste. De middelste bedenkt zich namelijk hoe complex computers zijn. Als hij het allemaal al nauwelijks kan overzien hoe zou die ‘ouwe’ het dan moeten kunnen repareren? De ander zegt dat papa wel een boek heeft geschreven over repareren van computers, maar dat is al oud en alles is inmiddels veranderd. De oudste echter zal de kans groot achten dat papa het wel kan maken, hij heeft hem al zoveel zien repareren. En hij zal zeggen tegen zijn broers dat als papa het niet kan maken hij gewoon voor een andere oplossing zorgt. Alle openbaring en geloof van deze jongens is dus gebaseerd op hun eigen ervaringen.

Vier verschillende zoons, van een en dezelfde moeder en vader. Maar toch zijn ze allemaal verschillend.

Er is nog een andere kant van relatie. Een vader weet wat het beste is voor wie op welk moment. Vier verschillende zoons, van een en dezelfde moeder en vader. Maar toch zijn ze allemaal verschillend. En waar ik de een op z’n 17e zonder problemen naar Amerika zou laten gaan, zou het bij een ander kunnen dat me dat helemaal niet zo verstandig lijkt.

Het allermooiste is dat je als vanzelf gaat lijken op datgene waar je een relatie mee hebt. Zo ben ik steeds meer eigenschappen van mijn vrouw gaan spiegelen en dat heeft mij mooier gemaakt. Zo ben ik ook steeds meer eigenschappen gaan weerspiegelen van Vader, Zoon en Heilige Geest (2 Korinthe 3:18). En dat heeft me nog veel mooier gemaakt.

De ware leer bestaat niet. Stop met zoeken en streven naar een ware leer. Het brengt alleen maar hoogmoed, verdeeldheid en ongezeggelijkheid. En zoek Hem, die de Waarheid is. Het streven naar een ware leer doet je verdrinken in regels, uitzonderingen en onmogelijkheden. Het zoeken naar een ware leer creëert lege godsdienst en religie. De waarheid is geen abstractie wat je kan onderzoeken, proefjes mee kan doen of in cijfers of formules vast kan leggen. De ware leer bestaat niet. De Waarheid is een persoon. Ga op zoek naar Hem, zoek Hem in de schriften, zoek Hem in de stilte, zoek Hem in de geest, zoek Hem in de natuur, zoek Hem in Zijn lichaam, de gemeente. De ware leer is een persoon, die er zo naar verlangt zich met je te verbinden. De Waarheid is een persoon, die jou liefheeft, die geduld heeft en bewogen is met jou. De ware leer is liefde, liefde zo groot dat het elke fout wil vergeven, al is 'ie nog zo dom, onbijbels of vulgair.

De waarheid is een boom van leven, waar je nog steeds vrij van mag eten (Lukas 22:19) en zal je altijd willen weerhouden om te eten van de boom van kennis van goed en kwaad (Kolossenzen 2:20-23). Geef al je controle, houvast, regels en wetten aan hem en ontvang daarvoor terug vrede, rust en blijdschap en Zijn liefde die zo'n overvloedige bewogenheid in je zal bewerken dat het veroordeling zal veranderen in aanvaarding, verschillen in eenheid, afkeer in omhelzing.

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hoe bewaren we eenheid en waarheid in de gemeente? Het antwoord op al deze dingen is: Er is maar één weg, de oude weg die we in de Bijbel krijgen aangereikt: Dat we komen onder het gezag van de Heer Jezus Christus, het gezag van de Bijbel en het gezag van de Heilige Geest. Tenzij het probleem met betrekking tot het gezag wordt opgelost zal de gemeente chaotisch blijven. De Waarheid is allereerst een Persoon, Jezus Christus. Dat leidt niet tot een soort relativisme: de gedachte dat je met de Bijbel alle kanten op kan. Openstaan voor (2)