Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Dagelijks leven
Auteur:
Hendriëlle de Groot
Zelfbevrediging als christen: goed of fout?
Zelfbevrediging, veel christenen worstelen ermee. Meestal in stilte, want het is een taboe waar je niet makkelijk over praat en waar schuld- en schaamtegevoelens bij komen kijken. CIP.nl sprak met Cocky Drost over dit heikele thema.
Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid
Stichting Civitas Christiana.
Word ook lid
Ze hoort het de dominee nog zo zeggen. ,,Zelfbevrediging was slecht, dat mocht echt niet. Seks was bedoeld als iets tussen man en vrouw, in het huwelijk. Ik kan mij niet herinneren dat ooit iemand zei dat het normaal was dat je seksuele gevoelens had, bijvoorbeeld als je naar een film keek met een erotische scène. Dat moest weg, dat mocht niet.”
Een tijd terug las ze een artikel van theoloog Alain Verheij, waarin hij de vraag stelde of God zelfbevrediging goed vindt. Het artikel kreeg veel respons en er werd druk over gediscussieerd. ,,Alain legde blijkbaar bij veel christenen de vinger op de zere plek.”
Je lichaam leren kennen
In haar nieuwste boek ‘Ik wil heel dicht bij je zijn’ is een korte passage over het thema zelfbevrediging opgenomen. Vooropgesteld vindt Cocky dat het onderdeel is van de lichamelijke ontwikkeling. ,,Zelfbevrediging is een manier om je lichaam te ontdekken. Het is natuurlijk: vooral voor jongens is het een manier om hun lichaam te verkennen. Het kan helpen om je lichaam in balans te krijgen of te ontspannen als je veel seksuele geladenheid voelt.”
Door er een groot probleem van te maken, voelen jongeren zich schuldig en denken ze dat ze de enige zijn die tegen deze neigingen vechten. ,,Ze hebben het idee dat niemand hen begrijpt, terwijl het juist belangrijk is dit onderwerp bespreekbaar te maken. Als seksueel wezen heb je seksuele gevoelens. En die zijn, net als andere aspecten van je persoonlijkheid, in ontwikkeling.”
Zelfbevrediging kan ook ten goede komen van je eigen relatie. ,,In de Oosterse tantra is seks verheven tot een kunst. Het draait erom je eigen lichaam te leren kennen, zodat je waanzinnig in bed bent. Daar is zelfbevrediging niet gericht op jezelf. De daad wel, maar uiteindelijk komt het ten goede aan je eigen relatie. Ergens denk ik wel eens dat wij daar wel wat van kunnen leren. Je lichaam leren kennen om de ander te dienen.”
De schaduwzijde: een leegte opvullen
Het zondige zit niet in de zelfbevrediging an sich, vindt Cocky. Toch er is er een schaduwzijde, waarschuwt ze. ,,Het grote gevaar is dat je er een leegte mee gaat opvullen in je leven. Bij een orgasme komen allerlei dopamine vrij waar je verslaafd aan kunt raken. Of dat je alleen maar genoegen neemt met seks met jezelf. Het heeft niets te maken met liefde, maar gaat puur om de behoeftebevrediging. Je kunt het niet meer in een relatie zien met die ene persoon. Dan is de stap naar bijvoorbeeld porno snel gemaakt.” Zelfbevrediging, zo stelt Cocky, is van een totaal andere orde dan seks in en relatie. ,,Het overgeven aan de ander, dat heb je niet bij seks in je eentje. En dát is juist het meest fantastische aan seks: je compleet overgeven aan een ander. Dan kom je seksueel echt tot bloei.”
Zelfbevrediging komt ook voor binnen relaties. Ze ziet ze regelmatig in haar praktijk, stellen waarvan de man of vrouw masturbeert en de partner daar moeite mee heeft. ,,Een cliënt vond dat het normaal was dat hij dat deed, maar zijn vrouw voelde zich tekortschieten. Ze dacht dat hij aan zelfbevrediging doet, omdat zij soms geen zin had in seks. Dan wordt het een groot ding, een soort opvulling voor wat je niet kunt vertellen. Dat is echt funest voor je huwelijk.” Toen ze erover doorpraatte, kwam de vrouw erachter dat het voor haar man een manier was om even rust te krijgen in zijn lichaam. ,,En terwijl hij dat deed, fantaseerde hij over zijn vrouw. Toen vond zij dat ook goed.”
Wat moet je doen, als je last hebt van de stuiterende hormonen in je lichaam? In de kerk of van een jeugdleider hoor je dat masturbatie in je eentje niet goed is, maar toch heb je die behoefte. ,, Als je klakkeloos toegeeft aan een drift, kun je je daar achteraf ongelooflijk schuldig over voelen. Vooral als je denkt: God kijkt mee, het is zondig. Dan kan ik mij voorstellen dat het een groot ‘ding’ is. Toch geloof ik niet dat de schuld en schaamte ligt aan de seks, maar meer dat je jezelf hebt overgegeven aan iets wat sterker is dan jijzelf. Weet waarom je het doet.”
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium
Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maand
Seksualiteit
- Vrouwen uit refowereld bespreken openlijk hun seksleven
- 3 leugens die christenen geloven over seks
- Seks voor het huwelijk: dit vindt relatiecoach Cocky Drost ervan
- Waarom seks voor het huwelijk geen goed idee is
- Christelijke 'Franca Treur' ziet groot taboe op seksualiteit in reformatorische kring: "Ik kon nergens terecht met mijn gevoelens"
Meer over Seksualiteit »