Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Willem Ouweneel zet in deze eerder gepubliceerde column uiteen waarom Sinterklaas volgens hem op Jezus Christus lijkt.
Er zijn heel wat legenden over Sint Nicolaas, die allemaal een kern van waarheid kunnen bevatten.
‘Houdt uw voorgangers in herinnering die het woord van God tot u gesproken hebben, en volgt, terwijl u het einde van hun wandel beschouwt, hun geloof na,’ zegt Hebr. 13:7. Dan denk je eerst aan overleden voorgangers die je gekend hebt. Vervolgens aan belangrijke christenen uit het verleden, die bijvoorbeeld door hun geschriften veel voor je betekend hebben. En tenslotte denk je aan voorgangers uit een héél ver verleden, van wie je niet eens geschriften kent, maar die in onze streken toch heel beroemd zijn.
Ik denk dan vooral aan twee ‘sinten’: Sint Nicolaas en Sint Maarten, oftewel Nicolaas bisschop van Myra (ca. 280-342, naamdag: 6 december) en Martinus bisschop van Tours (ca. 316-397; naamdag: 11 november). Myra (thans Demre) ligt in het tegenwoordige Turkije, en Tours ligt in Frankrijk. Talloze kerken in Nederland zijn naar een van deze heiligen genoemd, bijv. Amsterdam en Utrecht (Nicolaas) en Groningen en Utrecht (Maarten).
Nicolaas werd uit vrome, rijke ouders geboren, en werd al rond zijn twintigste ‘bisschop’ (opziener) van de kerk in Myra. Hij was niet ‘Rooms’, want er was in die tijd helemaal nog geen pausdom, dus geen Rooms-Katholieke Kerk. In feite was Nicolaas gewoon een christen-opziener.