cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2016 door Redactie

8 redenen waarom christenen massaal voor Donald Trump kozen

Heel veel christenen in Nederland kijken met verbazing naar de verkiezingen in de VS. De reden: miljardair en excentriek Donald Trump deed de gekste uitspraken en heeft het desalniettemin voor elkaar gekregen president te worden. Hoe kan dat? Want is hij niet de ooit op de Playboy prijkende miljardair en populist die niks moet hebben van de islam, Mexicanen en vrouwen? En hoe kan het toch dat 80% procent van de evangelicals op hem hebben gestemd? Zoiets zou in Nederland ondenkbaar zijn. Toch? CIP.nl zocht het uit.

1. Als blanke evangelical stem je op een Republikein
Allereerst is het belangrijk om te melden dat de VS een mega christelijke land is. Als je in de Senaat in Washington een Republikeinse senator wilt vinden die atheïst is, zet je dan maar schrap, want die vindt je niet zomaar. Of in ieder geval niet iemand die dit publiekelijk is (omdat dat stemmen kost). Zo gelovig is Amerika nog.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Blanke evangelicals zijn doorgaans lid van de Republikeinse partij en stemmen bij presidentsverkiezingen dus bijna altijd automatisch op de Republikeinse kandidaat. Even wisselen naar de Democratische kandidaat doe je niet, omdat je politieke kleur verweven is met je vrienden en de community waar je deel van uit maakt. Voor de Democratische partij geldt hetzelfde. Bovendien is het verschil tussen Republikeinen en Democraten zo groot als dag en nacht. Om die reden ligt de uitkomst van de verkiezingsuitslag in heel veel staten eigenlijk al vast, op de zogenaamde swinging states na. De verkiezingen draaien vooral om wie er wint in die staten: Trump of Clinton.

Blanke evangelicals zijn doorgaans lid van de Republikeinse partij en stemmen bij presidentsverkiezingen dus bijna altijd automatisch op de Republikeinse kandidaat

Kortom: de eerste reden waarom zo veel christenen in de VS hebben gestemd op Donald Trump is omdat ze nou eenmaal altijd op de Republikeinse kandidaat stemmen. Al zijn er ook veel gekleurde Afro-Amerikaanse of Hispanic christenen die doorgaans op een Democraat stemmen. Maar zij zijn veel minder groot in aantal.  

2. Homohuwelijk 
In de VS is pas heel recent het homohuwelijk gelegaliseerd. Christenen zijn hier in de VS doorgaans fel op tegen, omdat ze het onbijbels vinden. Donald Trump zei al in 2011 dat hij tegen het homohuwelijk is. Hillary Clinton is daarentegen fel voorstander van het homohuwelijk.

Nu het homohuwelijk is gelegaliseerd door een uitspraak van de Supreme Court is Donald Trump van mening dat dit gehonoreerd moet worden. Maar, zo voegt hij er aan toe, als hij president wordt heeft hij de macht om rechters van de Supreme Court aan te stellen. 'He strongly considers,' om op dat moment rechters aan te stellen die het eerder gemaakte besluit ongedaan maken. 


3. Religieuze vrijheid 
Donald Trump is in meerdere mate ten opzichte van Hillary Clinton iemand die het op wil nemen voor de religieuze vrijheden die christenen genieten in de VS. Christenen moeten gewoon kunnen zeggen wat ze willen. 

Nu het homohuwelijk is gelegaliseerd zijn rechtszaken tegen christenen schering en inslag, omdat zij bijvoorbeeld weigeren een taart te bakken voor een homostel (als christelijke bakker), hun restaurant te verhuren (als horeca-ondernemer) of homo's te trouwen (als trouwambtenaar). Zo werd Kim Davis, als een van de eerste weigerambtenaren in de VS in de cel gestopt omdat ze weigerde mee te werken aan een homohuwelijk. Ze domineerde wekenlang de media. Toen ze werd vrijgelaten werd ze door grote groepen christenen bejubeld en onthaald als een heldin die niet was gebogen voor de kwade machten van de overheid en Gods Woord trouw was gebleven.

Veel christenen zien in Democraten het as van het kwaad die kerk en staat steeds strikter wil scheiden

En daar blijft het niet bij. Zo verbood de NASA christenen om hun bedrijfsbidstond te noemen in de interne nieuwsbrief omdat het woordje 'Jezus' daar in voorkwam. Recent werd er een rechtszaak voorbereid vanwege een gepensioneerde veteraan die God noemde tijdens een militaire ceremonie (en de speech gebruikte waarin 'God' nog werd genoemd). Hij werd hardhandig verwijderd van de basis en klaagde het leger aan. En regelmatig klagen atheïsten lokale overheden aan omdat ze bijvoorbeeld een ornament van de Tien Geboden in het gemeentehuis hebben staan, of omdat lokale politieagenten 'In God We Trust' op hun auto's hebben staan. Die moeten volgens hen weg. 

Veel christenen zien in Democraten het as van het kwaad die kerk en staat steeds strikter wil scheiden. Donald Trump is hun ogen iemand die hen hiertegen kan beschermen. Want keer op keer benadrukt hij dat het christendom in de VS onder druk ligt en hij er iets aan wil doen. Hij wil opkomen voor het christelijk (conservatieve) geluid. Zo zei hij tijdens zijn campagne dat Hillary Clinton het 'christendom in de VS naar de knoppen helpt.' Veel christenen zijn het in dat opzicht met hem eens. En dus stemden ze gisteren op hem.

3. Abortus 
Christenen in de VS maken zich niet alleen heel erg druk over het homohuwelijk, maar ook over abortus. Er is geen land ter wereld waar de pro-life lobby zo groot is als in de VS. In Nederland is de algemene tendens toch wel onder christenen dat men zich er bij heeft neergelegd dat abortus is toegestaan. In de VS is dat niet het geval. Zeker nadat undercover journalisten recent ontdekten dat Planned Parenthood, de grootste organisatie in de VS die abortussen uitvoert, foetussen verhandelt.

Hillary Clinton vindt dat de organisatie orde op zaken moet stellen en gewoon nog subsidie moet ontvangen, aangezien Planned Parenthood ook veel voorlichting en anti-conceptie faciliteert. Donald Trump is van mening dat Planned Parenthood geen cent meer mag krijgen van de overheid. Hij was vroeger voor abortus, maar nu is hij tegen. Opnieuw klinkt dit als muziek in de oren van veel christenen, die om die reden op hem stemden.

Hillary Clinton laat zich volgens christenen veel te soft uit over de islam. Donald Trump is hun man die het gevaar van de islam als enige echt onderkent en durft te benoemen

4. Israël
Net zoals in Nederland vinden christenen het belangrijk dat de partij of politicus waar zij op stemmen pro-Israël is, omdat men dit ziet als Gods uitverkoren volk en 'wie die Israël zegent, wordt gezegend.' Dit hangt ook samen met de eindtijdvisie van veel christenen: Israël zal voor de Messias komt enorm worden verdrukt en dus moeten wij ons mannetje staan en hen helpen en steunen. Donald Trump is net als Hillary Clinton te typeren als 'pro-Israël', maar laat zich hier met meer krachtigere woorden uit. 

Hillary praat er altijd erg diplomatiek over Israël en is veel terughoudender in het steunen van dat land, wat ook meer hoort bij een linkse Democraat. Onder veel christenen is er dus geen twijfel over mogelijk: Donald Trump is dé pro-Israël president die ze konden kiezen. En dus stemden ze op hem. Tot grote tevredenheid van de meerderheid van Israëli's. Uit polls blijkt dat zij veel liever Trump in het Witte Huis zien, dan Hillary Clinton. En dat zal dus ook gebeuren.


5. Islam en immigratie
Zoals iedereen wel weet is de wereld meer dan ooit in de ban van terrorisme. Niemand zal ontkennen dat de meeste terroristische doden in de wereld momenteel vallen vanwege islamitisch extremisme. En bijna nergens in de westerse wereld is men zo bang voor dit extremisme als in de VS. Het trauma van 9/11 is er namelijk nog altijd. Donald Trump windt er, een beetje in de stijl van Geert Wilders, geen doekjes om: de islam haat ons. Ze willen ons allemaal dood hebben. Hij vindt iedereen die dit niet hard op durft te zeggen (lees: Hillary Clinton) een politiek correcte lafaard is. Om die reden vindt hij ook dat er geen moslims ongecontroleerd het land meer in mogen, omdat hij bang is voor aanslagen.  

Christenen zijn het wat betreft de islam met Donald Trump eens, omdat zij regelmatig horen en lezen over christenen die door IS worden onthoofd en vermoord en ook bang zijn voor aanslagen. Ook wordt de islam meer dan in Nederland door orthodoxe christenen getypeerd als 'van de duivel'. Iets wat goed voor te stellen is, omdat die gedachtegang rechtstreeks te koppelen is aan 9/11, wat volgens Amerikanen de puurste vorm van kwaad is dat de VS in de afgelopen jaren heeft getroffen. De boodschap om moslims toch vooral lief te hebben slaat om die reden veel minder aan dan in Nederland het geval is. Hillary Clinton laat zich volgens hen veel te soft uit over de islam. Donald Trump is hun man die het gevaar van de islam als enige echt onderkent en durft te benoemen. Dat hebben ze bevestigd met hun stem.

De mensen om Trump heen geven hen een veilig gevoel, als het om de christelijk waarden gaat die zij hoog achten

6. Trump wordt omringd door christelijke politici
Donald Trump wordt omringd door uitgesproken christelijke politici. Zo is running mate Mike Pence, een soort 'Amerikaanse versie van Kees van der Staaij'. Iedereen kent hem als een christen, vader en Republikein. "In die volgorde," zo voegt hij daar altijd aan toe. Ook is Trump in de afgelopen maanden op erg goede voet komen te staan met Ben Carson, zijn voormalige rivaal. Carson geldt in de VS als een beroemde neurochirurg die zijn geloof niet onder stoelen of banken steekt. De mensen om Trump heen geven hen een veilig gevoel, als het om de christelijk waarden gaat die zij hoog achten. Ook daarom stemden christenen gisteren op Trump. 

7. Alles is beter dan Hillary
Hillary Clinton mag in Nederland dan populair zijn. In de VS is ze dat juist niet. Veel mensen gaven voor de verkiezingen te kennen dat ze haar minder vertrouwden dan Donald Trump. Dat komt vooral vanwege haar e-mailaffaire, waarin ze keihard heeft gelogen tegen de FBI. Maar ook vanwege haar banden met Wallstreet en het establishment. Veel christenen zijn teleurgesteld in de politiek en wat hen betreft staat Hillary voor datgene wat er fout gaat in Washington. En dus stemden ze Trump.
 
8. Trump is de belichaming van de American Dream
Uiteindelijk draaien de verkiezingen ook voor christenen vooral om de economie. Mensen willen goedbetaalde banen hebben, een goed inkomen, een huis. Geld om kleding en eten te kopen. Trump had op dit thema een sterker verhaal dan Hillary, omdat hij als een zakenman kijkt naar het land. En omdat hij zichzelf als zakenman al heeft bewezen - in ieder geval wat betreft het verdienen van keiharde dollars - willen mensen graag naar hem luisteren en op hem stemmen. En dat is dan ook gebeurd. Want als Trump miljoenen kan verdienen met zijn eigen bedrijf, dan kan hij ook miljoenen banen scheppen, is de gedachte. Bovendien sprak Trump de onderklasse afgelopen maanden heel direct en toegankelijk aan: 'Ik ben jullie man. Ik ga ervoor zorgen dat jullie weer werk krijgen. Want de American Dream is ook voor jou.' 

Of dat ook zo is, dat zal moeten blijken. In ieder geval hadden christenen meer dan één goede reden om op Donald Trump te stemmen.
cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Hello Rik,Als je kijkt wat Trump inmiddels bereikt heeft voor de USA,

ondanks

- volledige obstructie van de democraten in de Senaat,

ondanks

- een bijna volledige vijandige linkse pers (=propaganda machine)

ondanks

- een bijna volledige vijandige academische wereld

ondanks

- diverse linkse pressiegroepen (antifa)

ondanks

- een tegenwerkende republikeinse elitaire groep, de "never-trumpers"

ondanks

- tegenwerkende leiding van DOJ en FBIis VER BOVEN verwachting!Ze hebben GELIJK gekregen!