cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 februari 2016 door Jeffrey Schipper

"Vertel je kind waar seksuele verlangens voor bedoeld zijn"

"Een huisdier of maandverband kan het gesprek tussen ouder en kind over seksualiteit openbreken," zegt Sarina Brons. Met praktijkvoorbeelden laat de GZ-psycholoog zien hoe het kan: open en eerlijk praten zonder dat seksualiteit beladen of platvloers wordt. "Vertel je kind waar seksuele verlangens voor bedoeld zijn. Ook op dit gebied hebben christenen een rijke boodschap," vertelt de schrijfster. Onlangs werd de 6e druk van haar boek ‘Blozen mag’ gepubliceerd.

Stel: ik heb een kind van 4 jaar. Hoe zou ik seksualiteit ter sprake kunnen brengen?
"Toen onze zoon vijf jaar was en wij onze hond Rhena een halfjaar hadden, vroeg hij waarom we niet twee puppies hadden gekocht. Ik had kunnen uitleggen dat één hond al druk genoeg is, maar ik vermoedde dat er iets achter zijn vraag zat. Ik vertel dat honden loops worden en dat ze dan wat bloed verliezen. Als een vrouwtjeshond loops is, ruikt een mannetjeshond dat en die wil dan heel graag op haar springen. Dan zorgt hij ervoor dat er zaadjes bij het vrouwtje binnenkomen. En daaruit worden dan na een tijd hondjes geboren." Sarina voegde eraan toe dat het bij mensen op dezelfde manier gaat en gaf direct ook de inbedding in het huwelijk aan. "Het voorbeeld van dieren kan een goede opstap zijn om het verhaal van de voortplanting bij mensen te vertellen."
cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen