cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 maart 2015 door Jeffrey Schipper

Aan de deur wordt niet gekocht: mijn gesprek met een Jehovah-getuige

Terwijl ik nog in mijn pyjama de douche sta te soppen, wordt er aangebeld. Vergeleken bij de man strak in pak, met een zwarte tas en tijdschrift in zijn hand, zie ik er uit als een slons. Gedreven probeert de man mijn zijn versie van de Bijbel te verkopen aan de hand van zijn wachttoren leer.

Ik ben niet te enthousiasmeren voor een verhitte discussie. De man vind dat vreemd aangezien, ik toch een gelovige ben. Hij daagt me uit, terwijl hij vriendelijk blijft lachen.

Ik zelf ben nooit goed geweest in verkooppraatjes houden of afweren en vind zijn manier van draaien niet prettig. Ik wil het niet, maar hij laat me voelen dat ik een slecht evangelist ben. ‘Kom maar op, met jou argumentatie waarom jij gelooft wat je gelooft. En dat luide gesprek vind plaats terwijl ik binnen sta en hij buiten. Het raam van mijn anti-gelovige buren staat open. Voor hem is dit overduidelijke langs de deuren gaan een opdracht en hij laat graag zijn gezicht in de wereld zien, net zoals dienaar Jezus. Maar ik voel me hier helemaal niet prettig bij.

Het feit dat hij een gedreven verkoper is en ik ‘geen zin’ heb, vindt hij getuigen van een vals geloof.

De armageddon komt, er is geen tijd te verliezen. Waarom spoort dit mij niet aan?  De gebruikte gesprekstechnieken en de ingestudeerde instant antwoorden geven mij geen ruimte voor een apologetiek correct verweer.

Hij wordt feller in zijn taal en geloofd dat christenen, mijn doelgroep dus, de geest van Babylon volgen. Naast zijn felle veroordeling gunt hij mij natuurlijk het aller beste, glimlacht hij vriendelijk.

Ik lepel een paar Bijbel teksten o en mijn sub assertieve houding slaat door naar licht agressief. Ik ben hier niet van gediend. Mijn houding is voor hem het bewijs van de geest van Babylon. We kaatsen ballen wat keen en weer, met een welles en nietes woordenstrijd.

Nu hij zijn product niet aan mij kwijt kan wil hij een eind maken aan ons gesprek. Dat doet hij me te vertellen dat ik mijn plek als vrouw niet ken. Binnen het wachttoren cultuurtje bestaan er geen pittige tantes, alleen nederige gehoorzame slaven. Met mijn ratio ken ik mijn plek in Christus. Met mijn gevoel schiet ik uit mijn rol. Liefdevol je geloof uit dragen is geen product willen verkopen maar het product zijn.

Aan de deur van mijn hart wordt niet gekocht, want ik heb al Jezus binnen gelaten. Mijn persoonlijkheid is werk in uitvoering, maar wel al gekocht en betaald. Jezus, droeg ons op Hem te verkondigen, door van Hem te getuigen in ons gedrag van liefde.

Openbaring 3:20 Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop; indien iemand Mijn stem zal horen en de deur opendoet, Ik zal tot hem inkomen en Ik zal met hem avondmaal houden en hij met Mij. 

Christy Kambeel houdt zich bezig met schrijven, tekenen, schilderen en pastoraal vrijwilligerswerk. Ze is getrouwd en moeder van een zoon (11).

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen