Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Levensverhaal
18 februari 2015
door
Jeffrey Schipper
Nederlandse Jood: "Er gaat een Messias komen"
"Vroeger liep ik met een keppeltje op door Rotterdam. Als ik dat vandaag de dag weer zou doen, word ik in elkaar geslagen." De joodse gelovige Benjamin Philip woont al jarenlang in Israël. Zijn vader overleefde de Holocaust. Benjamin maakt zich ernstig zorgen over Nederland. Het land waar zijn voorouders als Joden werden opgevangen. Wanhopig zal Benjamin nooit worden. "Er gaat een Messias komen."
Toen in Israël weer eens oorlog uitbrak voelde de Nederlandse Jood zich op een gegeven moment schuldig. "Mijn volk werd onder vuur genomen. Als Joodse jongen zat ik ondertussen in het comfortabele Nederland. Ik wilde niet langer toeschouwer zijn." In Israël belande hij in de zakenwereld. Maar carrière maken is voor hem nooit belangrijk geweest. Er was nog een andere belangrijke reden waarom de Nederlandse Jood besloot om naar Israël te gaan. "Ik wilde het joodse geloof doorgeven aan de generatie van mijn kinderen. Mijn voorouders hebben het joodse geloof niet in stand gehouden om in Nederland carrière te maken."
"Nederland is niet in staat om haar eigen Joodse burgers een normaal en beschermd leven te bieden"
Praten met lotgenoten
Als directeur van stichting Hineni zorgt Benjamin ervoor dat overlevenden van de Holocaust, andere oorlogen en terreur worden geholpen. "Ik herinnerde mij goed wat hij zei: 'Vanaf de dag dat ik het kamp verliet, heb ik er nooit met iemand over gepraat.' Waarna ik vroeg: 'Waarom heb je er nooit over gesproken?' Toen ik wees op de mogelijkheid van psychische hulpverlening, zei hij: 'Eén keer kijken in de ogen van een lotgenoot helpt mij meer dan duizend woorden van een maatschappelijk werker'." Die woorden kwamen bij Benjamin terug toen de vrouw en kinderen van een van zijn cliënten omkwamen na een ontploffing in een bus. "Ik dacht terug aan de uitspraak van mijn vader."
Op basis van zijn ervaringen begon hij met het werk voor Hineni. Oorlogsoverlevenden komen daar bijeen voor maaltijden en gesprekken.
'Dit nooit meer'
"Sommigen vrezen voor een herhaling van '1939'," vervolgt Benjamin, pratend over de hedendaagse Jodenhaat. "Iedereen riep na de Tweede Wereldoorlog: 'Dit nooit meer'. Maar we zien duidelijk dat de dreiging van 'weer een keer' aan de horizon verschijnt. Als je kijkt hoe de VN handelt – Israël werd vorig jaar 20 keer veroordeeld en landen als Noord-Korea en Syrië 1 keer – voelt het Joodse volk zich opnieuw de zondebok. We maken ons ook zorgen over onze christelijke broeders. Tienduizenden christenen zijn als vluchtelingen ons land binnengekomen. Als enig democratisch lichtpuntje in het Midden-Oosten wordt dat voor ons een zware belasting."
"Als het Joodse volk zich meer zal richten op de Eeuwige, zal Zijn bescherming zich meer over ons uitstrekken"
Ook over Nederland is Benjamin bezorgd. "Ik ben opgegroeid in Rotterdam. Op dinsdag ging ik met mijn keppeltje op naar de markt. Als ik dat vandaag de dag zou doen, kan ik je garanderen dat ik na 20 meter lopen in elkaar word geslagen. In Nederland groeiden mijn vader, grootvader en overgrootvader veilig op. Datzelfde Nederland is niet in staat om haar eigen Joodse burgers een normaal en beschermd leven te bieden." Hij verwijst naar de islamisering. "Kijk naar de gebeurtenissen in Schilderswijk en
geïnstalleerde shariarechtbanken in Londen. Wij Joden kunnen naar Israël. Maar waar moeten de christenen straks naartoe?"
Vervulling bijbelse profetieën
"Ik zie dit alles niet als een bedreiging maar als een vervulling van de bijbelse profetieën. Het is voorzegd dat het Joodse volk weer zal terugkeren naar het land van hun voorouders. Als het Joodse volk zich meer zal richten op de Eeuwige, zal Zijn bescherming zich meer over ons uitstrekken. We zijn wel uit de diaspora gekomen, maar de diaspora heeft ons nog niet verlaten. Het Joodse volk is nog steeds koppig en probeert te zijn zoals alle andere naties. Israël stelt haar vertrouwen op bondgenoten en allerlei instanties. Maar ik zeg: 'Kijk eens naar de relatie tussen ons en de Eeuwige'."
Deel dit artikel op: