cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juni 2013 door Redactie

"Overspeligen beërven het Koninkrijk van God niet"

“Langzaam maar zeker wordt echtscheiding en hertrouwen steeds meer geaccepteerd in kerken. Dat is opvallend, want zeventig jaar geleden wist iedere christen nog dat het huwelijk slechts wordt beëindigd door het overlijden van iemands partner. Vaak keurt men vandaag de dag echtscheiding en hertrouwen goed zonder de Bijbel er eerlijk op na te slaan. Het lijkt er vaak op dat men vooral leest wat men wil lezen. Met als gevolg dat er wordt hertrouwd. ‘God is goed en Hij zegent het’ zegt men dan. Terwijl dat nog maar de vraag is.” Aan het woord is Willem Lingeman. Hij schreef met zijn vrouw het boek ‘Verbonden voor het leven’. In dit boek gaat hij in op de vraag of hertrouwen mogelijk is. Nee, is zijn conclusie, mits iemands partner overleden is. 

Uitspraken van Jezus over echtscheiding worden vaak uit zijn verband gerukt, vertelt Willem. Of genegeerd. Zo zei Jezus dat iedereen die een verstotene trouwt, overspel pleegt. “Dit wordt niet serieus meer genomen. Veel mensen plegen overspel omdat ze getrouwd zijn met iemand die gescheiden is. Je bent namelijk getrouwd met iemand tot die persoon overleden is. Ook als je al lang uit elkaar bent gegaan. Je hebt namelijk een verbond met iemand gesloten ‘tot de dood je scheidt’. Daarom heb ik het boek met mijn vrouw geschreven. Want overspeligen beërven het Koninkrijk van God niet volgens Paulus. Dat is een serieuze waarschuwing.” 

Volgens Willem kun je uit de Bijbel opmaken dat een man en vrouw binnen een huwelijk wel uit elkaar mogen gaan om de vrede te bewaren. “Dat kan het geval zijn wanneer iemand geen christen is. Maar dan ben je alsnog tot de dood gebonden aan die persoon, schrijft Paulus even later. Verzoening blijft zo ook mogelijk. En God is een God van verzoening. Wij maken daar echter vaak van als je uit elkaar mag gaan, dit ook betekent dat je mag hertrouwen. Dat is niet het geval. De Bijbel spreekt in dit licht alleen over 'getrouwd uit elkaar gaan'. De stelregel is dat je bent gebonden aan iemand tot de dood je scheidt. De veelgehoorde uitspraak dat in geval van overspel en hoererij echtscheiding mogelijk is, om daarna te hertrouwen, met beroep op de uitzonderingsregel, gold voor de joden in ondertrouwde staat. We kunnen deze uitzonderingsregel dus niet op christenen toepassen uit de 21ste eeuw.” 

In de kerk legt men veel meer de nadruk op de passages, die mogelijk ruimte bieden aan hertrouwen in plaats van de “glasheldere uitspraken van Jezus die echtscheiding – en daarmee in direct hertrouwen – afkeurt. Lingeman: "Dat komt, denk ik, omdat mensen toch op zoek gaan naar wat ze zelf graag willen: een emotioneel argument. Bovendien is het in onze cultuur inmiddels de normaalste zaak van de wereld om te scheiden en te hertrouwen. En er wordt nu ook heel snel gezegd: ‘Ja, maar moet ik dan alleen blijven na een scheiding?’ in plaats van dat er vooral naar het Woord gewezen wordt. Ik heb daar begrip voor, maar laten we alsjeblieft naar de Bijbel blijven kijken. In deze tijd willen mensen vooral leven zoals ze zelf willen leven zonder zich te willen onderwerpen in het Woord. Dat zit overigens in ons allemaal. Kerken dienen zich met elkaar te focussen op de Bijbel in plaats van zich te focussen op emotionele argumenten, ‘omdat wij iets graag willen’. Want iemand die een verstotene trouwt, pleegt overspel. Als dat zo is, dan zouden we dat toch moeten willen voorkomen? Daarnaast dienen we ervoor zorg te dragen dat mensen die gescheiden en dus alleen zijn niet in een isolement terecht komen.”

Misschien wel het belangrijkste, zo vertelt Willem, is om “de ernst van het huwelijk als kerk te herontdekken.” Hij zegt daarover: “Vertel mensen die willen trouwen niet alleen dat je het geweldig voor ze vindt. Maar wijs mensen ook vooraf op de consequenties: je blijft aan iemand gebonden tot de dood je scheidt. Dat is niet niks! En vertel hen voor hun huwelijksvoltrekking dat, mocht er sprake zijn van een scheiding, hertrouwen niet mogelijk is. Dat zorgt voor duidelijkheid. Mensen weten dan waar ze aan beginnen. Dan kun je achteraf ook geen problemen krijgen met ze. En echtscheiding zal nog niet eens een optie voor hen zijn omdat ze weten waar ze aan zijn begonnen. Nu wordt vaak nadruk gelegd op hoe mooi het huwelijk is. Dat is helemaal waar. Maar het is ook een heel ernstige zaak. Dat moet ook gehoord worden.”

Wim Lingeman vreest wat betreft het thema hertrouwen voor “de weg van de geleidelijkheid. Ik ben echt bang dat over een paar jaar echtscheiding en hertrouwen helemaal geaccepteerd is onder christenen. Dan is dit een gepasseerd station. God wordt nu al geprezen wanneer mensen hertrouwen na een scheiding. Als ik mijn Bijbel lees, dan kan ik niet tot het ‘prijzen van God’ komen in zo’n situatie. En natuurlijk: alleen blijven is ook niet makkelijk. Maar God weet wat het beste voor ons is. Mensen die al hertrouwd, zijn zouden hun hele huwelijk voor God moeten leggen. Ik ken mensen die toen concludeerden dat ze hun huwelijk moesten afbreken. In mijn boek staan daar getuigenissen van in. Ik ga niet zeggen wat mensen moeten doen. Ik vertel alleen in mijn boek wat ik heb ontdekt in de Bijbel. Het is mooi om te zien dat dat mensen kan veranderen. Iemand die het boek voor uitgave las, had een huwelijk dat op springen stond. Hij las het en zei: ‘Nu begrijp ik weer wat God in de Bijbel bedoelt met het huwelijk!’ Zijn huwelijk gaat nu weer de goede kant op. Op zo’n moment word ik stil. Wat is God toch groot.” 

- Wilt u het boek 'Verbonden voor het leven' van Willem ontvangen? Mail dan uw adres naar lingeman@verbondenvoorhetleven.nl 
- Klik hier om recensies van Arjan Baan, Jan Rein de Wit en Kees Fieggen te lezen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen