"Frustratie uiten richting God is niet verkeerd"

Nieuws12 februari 2013
"Het is niet verkeerd om gevoelens van frustraties tijdens moeilijkheden naar God te uiten. Ik denk dat God juist wil dat je bij Hem komt en je gevoelens met Hem deelt," zegt Tineke Venhuizen. Zij heeft een miskraam moeten verwerken en kreeg enkele weken later het bericht dat haar man zaadbalkanker met uitzaaiingen had. Haar emoties liepen zo hoog op, dat ze het soms letterlijk uitschreeuwde naar God.
Tineke groeide op in een gereformeerd vrijgemaakt gezin. "Via de kerk en school leerde ik over de Heere Jezus, maar het evangelie heeft mij als kind niet geraakt. Dat kwam denk ik doordat ik weinig liefde ervoer vanuit huis en de kerk. Ik groeide op in een gebroken gezin en voelde me thuis niet veilig en geborgen door traumatische gebeurtenissen. Ik was een eenzaam kind en trok me vaak terug op mijn slaapkamertje op zolder en uitte mijn gevoelens in tekenen en schrijven. De relatie met mijn vader verliep erg bitter en er was sprake van voortdurende afwijzing. Ik had door het wantrouwen in mijn aardse vader een slecht beeld van God als Vader. Mijn ouders gingen scheiden toen ik vijftien was en twee jaar later verliet ik mijn ouderlijk huis en verhuisde naar een andere provincie."
Teleurgesteld in God?
"Ik denk dat ik door eenzaamheid en afwijzing van vaderlijke liefde het geloof en vertrouwen in mensen en in God was kwijt geraakt. Ik weet nog goed dat ik als klein meisje de Heere Jezus een briefje had geschreven met de vraag of mijn vader wel van mij hield. Ik had geen antwoordt teruggekregen en in mijn kinderlijke beleving raakte ik toen erg teleurgesteld. In de gedachte dat zowel mijn aardse vader als mijn hemelse Vader niet van mij hielden, had ik mijn hart gesloten. Als jong meisje liep ik met de gedachte rond hoe ik uit dit leven kon stappen en was ik erg verdrietig over mijn leven geraakt."
Op 20-jarige leeftijd volgde een ommekeer in het geloofsleven van Tineke. "Op een dag verloor ik twee mensen die erg belangrijk voor mij waren en dat maakte dat ik het leven nog maar weinig zinvol vond. Ik heb God gesmeekt of Hij mij bij Hem wilde nemen. Ik kreeg toen op mijn hart de nazorg van de Evangelische Omroep te bellen na een tv-preek op zondagochtend. Het feit dat er iemand luisterde bracht mij terug naar de werkelijkheid. Dankzij hulp van anderen was ik in staat het leven weer op te pakken. Ik leerde bidden en Bijbellezen. God heeft mij nooit losgelaten en daar ben ik Hem heel dankbaar voor. Mijn leven zou doelloos zijn zonder Hem. God heeft mij in het helingsproces laten zien dat Hij er wel voor mij was toen ik als kind naar Hem riep." Haar beeld van God de Vader herstelde geleidelijk aan. "Het luisterende oor wat ik toen heb ervaren is mij altijd bijgebleven." Deze ervaring heeft bijgedragen aan het opstarten van
. "Ik denk dat deze ervaring er mede toe heeft bijgedragen dat ik nu zelf een website ben gestart, waar mensen met moeilijkheden kunnen vragen om een gesprek met een ervaringsdeskundige."
Tegenslag
Jaren later leerde Tineke haar huidige echtgenoot Cees kennen. Dat gebeurde vier maanden nadat zijn toenmalige vriendin door een ongeluk om het leven was gekomen. "Tijdens een wandeling in de bergen van Oostenrijk was ze uitgegleden en naar beneden gerold waardoor ze haar nek had gebroken. Op die plek is ze in zijn armen overleden. Dat is erg traumatisch waardoor het begin van onze relatie vooral bestond uit rouwverwerking. Een paar jaar later kozen we bewust voor elkaar en trouwden we. We waren al snel in verwachting van ons eerste kindje en konden ons geluk niet op. Maar we verloren het kindje na een paar maanden zwangerschap en een paar weken later kregen we het bericht dat Cees zaadbalkanker met uitzaaiingen had. Voor je gevoel is er dan ineens geen toekomst meer. Van de behandelend specialist kregen we de mogelijkheid toch op natuurlijke wijze in verwachting te raken. Terwijl mijn man onder streng toezicht stond, raakten we in verwachting en negen maanden later werd ons dochtertje geboren."
"Een prachtig en wonderlijk geschenk van onze Heer," vervolgt ze. "Zo ervoeren wij dat heel intens. Uiteindelijk kreeg mijn man geen behandeling omdat op de scans bleek dat de plekjes kleiner waren geworden. Anderhalf jaar later werd ons tweede dochtertje geboren. Naast gevoelens van geluk dat we toch kinderen mochten krijgen, hadden we ook gevoelens van teleurstelling en machteloosheid gehad. Cees zijn werkgever had hem in deze periode ontslagen en hij heeft erg geworsteld met zichzelf. We verlangden in de moeilijke perioden enorm naar rust, vrede en stabiliteit. God heeft ons vastgehouden en ons door deze moeilijkheden geleid via andere mensen, via hulp die we kregen, door lastige kwesties die ineens opgelost konden worden en door bijzondere vriendschappen die zijn ontstaan. God heeft ons de handvatten gegeven waardoor wij in de moeilijkheden steeds weer konden opstaan en doorgaan."
Emoties uiten
Volgens Tineke is het niet verkeerd om gevoelens van ‘het niet begrijpen’ naar God te uitten. "Ik heb momenten gehad dat ik mijn hoog opgelopen emoties echt uitgeschreeuwd heb naar Hem. Soms deed het zo enorm veel pijn. Het is denk ik niet meteen verkeerd zolang je geen wrok koestert richting God. Blijven hangen in teleurgestelde gevoelens (verbittering) is gevaarlijk omdat je daarmee, misschien deels ook uit zelfmedelijden, de schuld bij God neerlegt. Je moet blijven vertrouwen op Zijn belofte en de Bijbel waarin God ons duidelijk zegt dat Hij voor ons zorgt, maar wat niet wil zeggen dat wij behoed worden voor tegenslagen."

Je zegt dat God de eer verdient ondanks problemen. Ben je hierdoor ook anders naar het lijden van Jezus gaan kijken en heeft dat meer betekenis gekregen?
"De Heere Jezus zat in een lastige (zacht uitgedrukt) situatie. Hij wist wat er zou gaan gebeuren, maar liet niet Zijn eigen wil de boventoon voeren, maar de wil van de Vader. Hij gehoorzaamde de Vader en wist dat als Hij de Vader zou gehoorzamen Hij Hem ook zou eren. Het is schokkend te ontdekken dat de Heere Jezus dus blijkbaar enorm op zag tegen wat er zou gaan komen. Ondanks het vreselijke vooruitzicht bleef de Heere Jezus trouw. Dat heeft mij diep geraakt." Tineke vindt het beseffen van Jezus' kruisdood belangrijk. "Hij die heel zijn 'bediening' in contact stond met God de Vader, riep vlak voor Zijn dood: 'Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?' Misschien was dat nog wel wat Hij het meest vreesde."
Om ons heen zijn ook heel veel mensen die nooit pijn en verdriet mee hebben gemaakt: een fijn gezin, een leuke baan en verder geen persoonlijke drama's. Denk je dat de kans dan kleiner is dat mensen Jezus leren kennen? Hoe kijk jij tegen deze kwestie aan?
"Tja, een moeilijke vraag," antwoordt ze. "Ik geloof dat God iedereen op het oog heeft. Uiteindelijk zal iedereen een keuze moeten maken. Het zou kunnen zijn - met de nadruk op 'zou kunnen' - dat je door moeilijkheden in je leven Jezus eerder zou aannemen dan wanneer die moeilijkheden er niet zouden zijn. Juist omdat je je in jouw moeilijkheden hopeloos en machteloos kan voelen, zou je daardoor vatbaarder voor het Evangelie kunnen zijn. Het Evangelie is toch het Goede Nieuws, dat geloof, hoop en liefde brengt. Maar je vraag kan denk ik niet bewezen worden en dat hoeft ook niet."
Bezoek hier de weblog van Tineke Venhuizen. In november 2012 startte ze haar website 'Christelijke Hulpverlening Online'.

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Prof. dr. De Reuver
God

Prof. dr. De Reuver deelt prachtige anekdote na overlijden buurman: "Opa, hoe weet u dat hij boven is?"

"'Opa, hoe weet u dat hij boven is? Opa antwoordde: 'Die man kon God niet missen en zulke mensen kan God ook niet missen.'" Prof. dr. De Reuver deelde onlangs in een preek een indrukwekkende anekdote tussen zijn opa en een neefje nadat een man in de

Ds. J. van Walsem
Nieuws

"Pijnlijk besluit": CGK-predikant losgemaakt in Leerdam

De christelijke gereformeerde kerk in Leerdam mag op zoek naar een nieuwe gemeentepredikant. Ds. J. van Walsem is op 11 september door de classis Utrecht van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) losgemaakt van de gemeente in Leerdam, laat het R

Auburn University
Nieuws

Atheïstische organisatie wil coaches van Auburn University verbieden deel te nemen aan 'Revival events'

Een atheïstische organisatie die pleit voor een strikte scheiding van kerk en staat wil coaches van de Auburn University verbieden deel te nemen aan religieuze evenementen. Onlangs vond er op de Auburn University een spontane doopdienst plaats in een

There is More
Nieuws

LIVE: There is More 2023

Deze week (donderdag tot en met zaterdag) komen honderden christenen samen in het gebouw van evangelische gemeente ‘De Schuilplaats’ in Ede om de Heilige Geest méér ruimte te geven in hun leven. “De conferentie is niet bedoeld voor een geestelijke pr

Griekse rechtbank: Geen vrijstelling van godsdienstlessen voor Grieks-orthodoxe studenten
Nieuws

Grieks-orthodoxe studenten moeten verplicht godsdienstlessen volgen

In een voortdurende strijd tussen de Atheïstische Unie van Griekenland en het Griekse Ministerie van Onderwijs, oordeelde de Griekse Raad van State deze maand dat Grieks-orthodoxe studenten verplicht godsdienstonderwijs moeten volgen. Dat meldt Chris

Kerk in Nood
Nieuws

Tsjaad: Een "kleine kudde" christenen in de woestijn

Bisschop Philippe Abbo Chen is het eerste inheemse hoofd van het apostolisch vicariaat van Mongo, in het oosten van Tsjaad. Tijdens een recent bezoek aan het internationale hoofdkwartier van Kerk in Nood (ACN) sprak hij met Sylvain Dorient. Hij besch

Jacques Brunt
Nieuws

Hoe kan je als christen leven uit de eerste hand? Jacques Brunt deelt vijf principes

Toen de bekende spreker Jacques Brunt tot geloof en bekering kwam, ontmoette hij een man die tegen hem zei: 'Het is belangrijk dat je leert leven uit de eerste hand, dat je je Gods principes eigen maakt en dat je je dagelijks voedt met het Woord van

Ds. M.M. van Campen
God

Ds. Van Campen: "Wie bij Jezus vandaan loopt, voelt zich knap ongelukkig"

'Als je eenmaal door de Deur naar binnen bent gegaan, kun je dan weer naar buiten? Of is binnen, binnen?' Die vraag werd onlangs gesteld aan ds. M.M. van Campen tijdens een avond van Geloofstoerusting. De hervormde predikant merkt op dat als je eenma

Meerartikelen

Russische christen krijgt gevangenisstraf omdat hij weigerde te vechten in Oekraïne
Nieuws

Russische christen krijgt gevangenisstraf omdat hij weigert te vechten in Oekraïne

Vyacheslav Reznichenko, een evangelische christen uit Rusland, moet twee jaar en zes maanden de gevangenis in omdat hij niet wil vechten in Oekraïne. Dat meldt CNE News.  Vanwege religieuze redenen weigert Reznichenko om met het Russische leger in Oe

Ds. M. Messemaker
Nieuws

ChristenUnie windt zich op over Temptation Island: terecht?

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder uitte onlangs stevige kritiek op het tv-programma Temptation Island. Maar liefst negen oud-deelnemers hebben tijdens de tv-opnames (mentale) schade hebben opgelopen. Dominee M. Messemaker besprak het tv-programma in de

Emmanuel (42)
Dagelijks leven

Emmanuel (42) werd als eerste geopereerd na terugkeer Mercy Ships in Sierra Leone

Na meer dan tien jaar is Mercy Ships weer terug in Sierra Leone om ook daar mensen te helpen die vaak geen toegang hebben tot medische zorg maar dit wel dringend nodig hebben.  De eerste patiënt die aan boord van het imposante ziekenhuisschip onder h

Klooster
Nieuws

Armeense christenen slaan op de vlucht: "In elke buurt doden gevallen"

“In elke buurt zijn doden gevallen, ook onder onze familieleden.” Het conflict in de enclave Nagorno-Karabach, die deze week in handen van Azerbeidzjan is gevallen, raakt christenen in de regio hard. Twee kerkleiders in Azerbeidzjan roepen op tot geb

smartphone
Nieuws

Refoweb-vragensteller worstelt met smartphonegebruik puberkinderen

'Ik heb een huis vol pubers, een wifi-beperking (telefoon niet mee naar boven, tijdens eten uit, tijdens huiswerk weg) én een vast tijdstip waarop ze boven moeten zijn. Dit gaat steeds meer botsen. Hoe houd ik het gezellig en tegelijk tijd voor mezel

Gerben Heldoorn en Narine Ghazaryan
Nieuws

Terugkijken: Narine Ghazaryan & Gerben Heldoorn over situatie Nagorno-Karabach

In Nagorno-Karabach zijn Armeniërs massaal op de vlucht geslagen. Sinds vorige week is het weer erg onrustig nadat Azerbeidzjan de controle weer heeft opgeëist. Aan tafel Gerben Heldoorn van Kom over en Help en Narine Ghazaryan, haar familie woont in

Elbert Pogosjan, Hour of Power
Nieuws

Elbert Pogosjan wijst op religieuze strijd Nagorno-Karabach: "Volgens islam moet Armenië bestreden worden"

Sinds donderdag is het duidelijk: de overwegend christelijke Armeense enclave Nagorno-Karabach houdt per 1 januari op te bestaan. Wat ligt aan dit conflict ten grondslag en hoe zien Armeniërs dat zelf? De christen Elbert Pogosjan, zelf 25 jaar gelede

Prof. dr. H. van den Belt
Nieuws

Het nieuwe avontuur van prof. dr. H. van den Belt: een terug- en vooruitblik

Na ruim zeventien jaar nadert nu – in verband met mijn benoeming als hoogleraar Dogmatiek aan de Theologische Universiteit Apeldoorn – mijn afscheid van de Gereformeerde Bond, uiteraard alleen voor zover het de financiële ondersteuning van mijn leers

Mina
Nieuws

Mina zit in Iraanse gevangenis vanwege haar geloof in Jezus

Mina Khajavi (59) uit Iran zit al een jaar gevangen. Mina was moslim maar kwam tot geloof in Jezus als haar Redder en leidde hierna een huiskerk. Zij en de andere christenen werden opgepakt. Ze zouden “handelden met de intentie om de nationale veilig

Ds. Arie van der Veer
Nieuws

Israël is Gods oogappel: wat betekent dit?

Mijn kleinkinderen zullen het volgende liedje niet kennen. Het was al meer 50 jaar geleden heel populair. ‘Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen Kijk eens naar het kuiltje in mijn kin.’ Nou vandaag is dat poppetje in mijn linkeroog niet te zien. Ik

Wilco de Vries
Nieuws

Dr. Wilco de Vries aanstaande zondag te gast bij Hour of Power

Dr. Wilco de Vries is assistent hoogleraar en vertelt aanstaande zondag over zijn studie ethiek en in het bijzonder kerkvader Augustinus. Hij haalt aanstaande zondag een paar bijzondere citaten aan waar we allemaal vast iets van kunnen opsteken! Je z

John Lapre
Nieuws

Met God op pad: Het onmogelijke gebeurt

In het dagboek ‘Met God op pad’ neemt John Lapré de lezer mee op een ontdekkingstocht van 365 dagen door de Bijbel. Ontdek de rode lijnen van ieder Bijbelboek, met toepassingen op het leven van vandaag! Cvandaag deelt 12 weken lang een fragment uit d